Locale Altele
Vineri, 21 Iulie 2017
Vin, 21 Iul 2017
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Incidente interetnice între elevii de la Slavici şi Kolcsey
Florin Răchitan  - Joi, 7 Octombrie 2010

Liniştea relaţiilor interetnice din Satu Mare a fost tulburată miercuri de nişte incidente care au avut loc în curtea pe care o împart colegiile naţionale „Ioan Slavici” şi „Kolcsey Ferenc”, cu ocazia unor manifestări comemorative la care au participat elevii liceului maghiar.


 

În timpul pauzei mari de la ora 11, elevii Colegiului Naţional „Kolcsey Ferenc” s-au adunat în partea lor de curte din faţa Clădirii B a Colegiului Naţional „Ioan Slavici” pentru a lua parte la o scurtă manifestare de comemorare a „Martirilor de la Arad”, cei 13 generali maghiari executaţi de autorităţile habsburgice după Revoluţia de la 1848.

 

Tocmai atunci au ieşit în pauză şi elevii de la Slavici şi vreo 15 dintre ei au început să fluiere şi să-i huiduie pe colegii lor maghiari, adresându-le cuvinte jignitoare, cu tentă naţionalistă, şi încercând să întrerupă ceremonia de comemorare.

 

Cele două grupuri de elevi erau despărţite de un gard metalic, instalat în urmă cu o săptămână de conducerea Colegiului Naţional „Kolcsey Ferenc”, astfel că incidentele au rămas doar la stadiul de schimburi de replici şi semne obscene între elevii aflaţi de o parte şi de alta a gardului.

La un moment dat, o minge aruncată dinspre grupul de elevi de la Slavici a aterizat în mijlocul careului format de elevii de la Kolcsey, însă ceremonia a continuat fără ca aceştia să răspundă la provocare.

 

Elevii maghiari au ascultat o scurtă prezentare a evenimentelor revoluţionare de la 1848, au aprins câte-o lumânare în memoria fiecăruia dintre cei 13 generali executaţi, apoi au intonat un cântec patriotic, după care, odată cu terminarea pauzei, s-au retras în ordine în sălile de clasă din corpul de clădire în care se desfăşoară cursurile.

 

Incidentul a fost consemnat în presa maghiară locală şi, din comentariile postate pe site-uri unii elevi de la Slavici au lăsat să se înţeleagă că principala lor nemulţumire este existenţa gardului chiar în faţa Clădirii B a liceului lor, aceştia considerând că, practic, li s-a blocat accesul spre spaţiul în care ieşeau până acum în pauze.

Se pare că nemulţumirea a creat tensiuni care au explodat miercuri, în pauza mare, unii dintre elevii de la Slavici considerând că aceasta este cea mai potrivită formă de „răzbunare”.

 

Directorul Colegiului Naţional „Ioan Slavici”, Constantin Martin, a declarat că a aflat ulterior despre aceste incidente şi şi-a exprimat regretul pentru cele întâmplate.

 

„Consider că toate acestea s-ar fi putut evita dacă cei din conducerea Colegiului Kolcsey ne-ar fi anunţat dinainte despre intenţia lor de a organiza o activitate culturală în timpul pauzei mari. Dacă am fi fost informaţi, am fi putut să luăm măsurile necesare pentru a nu le perturba activitatea. Ei sunt nou-veniţi în această curte şi normal ar fi fost să-şi anunţe vecinii, ţinând cont mai ales de situaţia delicată apărută odată cu ridicarea acelui gard despărţitor. Noi, conducerea instituţiei şi corpul profesoral, nu am avut nici o obiecţie atunci când dânşii au hotărât să instaleze  gardul, deoarece suntem şi noi chiriaşi în acest spaţiu, la fel ca şi cei de la Kolcsey, şi fiecare are dreptul să-şi ocupe şi să folosească partea sa de curte cum crede de cuviinţă, dar se pare că unii dintre elevii noştri nu au înţeles asta” – a declarat Constantin Martin.

 

Directorul de la Slavici a anunţat că, pe baza informaţiilor furnizate de profesorii de serviciu care se aflau la ora respectivă în Clădirea B a liceului, au fost identificaţi elevii „turbulenţi” şi vor fi luate măsuri disciplinare împotriva lor. „Este posibil să le scădem nota la purtare sau să aplicăm alte sancţiuni, în funcţie de gradul de implicare al fiecăruia în incidentele de miercuri” – a anunţat Constantin Martin.

4379 vizite
Distribuie pe

Miliţieni cu dizabilităţi?
Vineri, 21 Iulie 2017
Locuitorii de pe strada Petofi Sandor şi cei care lucrează în clădirea de birouri din faţa sediului Poliţiei de Frontieră din Satu Mare se plâng că angajaţii acestei instituţii folosesc toată strada ca pe un fel de parcare privată a lor. Ei s-au obişnuit deja că scuarul amenajat special pentru maşinile angajaţilor din clădirea de birouri este ocupat în permanenţă.   continuare

Minor mușcat de câini în timp ce se juca în fața blocului
Vineri, 21 Iulie 2017
Joi, la ora 19:00, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Carei, au fost sesizați prin Apel de Urgenţă 112...   continuare

BMW-ul unui diasporean a ars la câțiva metri de intrarea în România
Vineri, 21 Iulie 2017
Ghinion mare pe capul unui diasporean, care nici măcar nu poate da vina pe gropile de pe drumurile din România.   continuare

O femeie a murit în faţa Primăriei Satu Mare
Miercuri, 19 Iulie 2017
O femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani a căzut miercuri dimineaţa în faţa sediului Primăriei Satu Mare, în stare de inconştienţă. Trecătorii au sunat imediat la numărul de urgenţe 112, dar femeia nu a reacţionat la manevrele de resuscitare ale echipajului medical sosit la faţa locului.   continuare

S-a urcat obosit la volan și a murit
Marti, 18 Iulie 2017
În noaptea de luni spre marți, în jurul orei 03:50, poliţiştii rutieri careieni au fost sesizaţi cu privire la un eveniment rutier produs în afara localităţii Căuaş. Din cercetări, poliţiştii au stabilit faptul că un tânăr de 24 ani, din localitatea Silvaş, conducând un autoturism...   continuarejobs by neuvoo neuvoo.ro