Locale Altele
Luni, 13 Iulie 2020
Luni, 13 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Au început Zilele Școlii de Artă
Ioana Gavrău  - Luni, 15 Noiembrie 2010
Două săptămâni de manifestări culturale în Satu Mare. Școala de Artă Satu Mare aniversează 105 ani de la înființare, prilej cu care organizează diverse activități artistice. Luni după-amiază a avut loc deschiderea oficială la care au luat parte edilii locali, respectiv oameni de cultură. Prima zi a debutat cu un spectacol și un vernisaj.


Deschiderea oficială a „Zilelor Școlii“ de Arte Satu Mare a avut loc luni în Galeria Consiliului Județean Satu Mare. Mircea Deac, directorul școlii, a fost primul care a luat cuvântul. „Mă bucur că am ajuns să marcăm, timp de două săptămâni, “Zilele Școlii de Artă“. Dacă până acum activitățile se desfășurau într-o singură zi, din cauza numeroșilor elevi pe care îi avem, am ajuns să dedicăm 2 săptămâni acestei sărbători“, a spus Mircea Deac.

După ce a mulțumit edililor pentru sprijinul acordat pe parcursul acestor ani, cu mențiunea că pe viitor speră să primească și mai mare susținere financiară, Mircea Deac i-a invitat pe oaspeți la un scurt discurs.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Csehi Arpad, a felicitat reprezentanții instituției de cultură, dar mai ales elevii ale căror rezultate au avut ecou și în afara granițelor. „Felicit activitatea profesionistă a profesorilor, dar și a elevilor“, a spus Csehi Arpad.

Adrian Ștef a vorbit în fața mulțimii din calitatea de părinte. „Copilul meu urmează cursuri de pian și sunt extrem de mândru de ceea ce învață la Școala de Arte Satu Mare. Mulțumesc dascălilor“, a spus Adrian Ștef.

Și primarul Iuliu Ilyes i-a felicitat pe organizatori. „Mă bucur că acest eveniment are loc în Palatul Administrativ. Școala de Arte Satu Mare este o instituției de cultură extrem de importantă care s-a impus și lansează talente“, a spus primarul Iuliu Ilyes.
 

Mircea Deac a primit din partea Consiliului Județean Satu Mare o diplomă de excelență, iar Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale l-a premiat pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturii în Satu Mare.

Vernisaj și spectacol

După rostirea discursurilor, spectatorii au fost invitați să participe la vernisajul expoziției de sculptură-pictură -grafică -foto, lucrări realizate de elevii Școlii de Arte, respectiv foști elevi apreciați acum pentru munca lor. Și elevii școlii înfrățite, „II Rákóczi Ferenc” Téglás din Ungaria, prezenți la deschidere,  au expus în Galeria Consiliului Județean. 

Expoziția rămâne deschisă până în data de 9 decembrie, o parte dintre lucrări fiind expuse și în holul Primăriei Satu Mare.

Activitățile au continuat cu un program artistic susținut de elevii celor două școli. Au cântat la pian, vioară și clarinet.Programul Zilelor Școlii de Arte:

16.11
– Spectacol de balet „Albă ca zăpada”, dans sportiv şi dans modern
Teatrul de Nord - ora 17.00

17.11 – Simpozion cultural „Un prezent pe măsura unei bogate tradiţii”
Centrul Multicultural Poesis - ora 11.00
Recital al elevilor Şcolii de Arte - la sediul instituţiei - ora 18.00

18.11 – Seară de folclor - spectacol susţinut de elevii clasei de muzică populară
Centrul de Creaţie, str. 1 Decembrie 1918, nr. 11 - ora 17.00

19.11 – Spectacol de muzică clasică şi poezie – participă elevii Şcolii de Arte
şi grupul vocal cameral „Gaudeamus”
Muzeul de Artă Satu Mare, str. Piaţa Libertăţii nr. 21 - ora 17.00

22.11 – Spectacol de muzică pop-rock susţinut de elevii Şcolii de Arte
Şcoala de Arte, str. Ioan Slavici nr. 6 - ora 17.00

23.11 – Recital de muzică clasică – „Duo Melos” - Cluj Napoca
Interpreţi - conf. univ. dr. Constantin Andrei - chitară
- lect. univ. dr. Titus Flueraş - vioară
Centrul Multicultural „Poesis”, str. Mircea cel Bătrân nr. 9-11 - ora 17.00

25.11 – Festival de Iarnă – în parteneriat cu Asociaţia Artiştilor Plastici Sătmăreni
Galeria Consiliului Judeţean Satu Mare - ora 15.00

27.11 – Festival - concurs inter-liceal de muzică pop-rock
„Muzica inimii mele” ediţia a IV-a.
Filarmonica de stat „Dinu Lipatti” - orele 10.00-20.00


Conservatorul de Muzică al municipiului Satu Mare a luat fiinţă în anul 1905, la iniţiativa unor muzicieni pasionaţi reuniţi în Societatea „Amicii Muzicii”. Instituţia a funcţionat în cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, pe baza unei Autorizaţii de funcţionare eliberate de Ministerul de resort din Budapesta, până în anul 1918. După această dată, Conservatorul a funcţionat pe baza Autorizaţiei de funcţionare, eliberată de Ministerul Culturii Naţionale din Bucureşti.
 
Din anul 1931 şi până în 1938, instituţia a funcţionat ca şi Conservator particular pe lângă Societatea „Vasile Lucaciu” cu subvenţie din partea Primăriei municipiului. În această perioadă, la conducerea instituţiei era prof. Adrian Demian.

Între anii 1940-1945, Conservatorul de Muzică a funcţionat tot sub auspiciile Primăriei Satu Mare, la conducere aflându-se prof. Hofmann Ferencz.

Din anul 1947, la conducerea Conservatorului este promovat prof. Mihai Perianu, iar din 1948 denumirea oficială a instituţiei este „Conservatorul de muzică şi artă dramatică”, învăţământul fiind aprobat de Ministerul Artelor – Bucureşti.

În perioada 1948-1950, Conservatorul se îmbogăţeşte cu următoarele secţii: coregrafie, gimnastică ritmică, instrumente de suflat, mandolină, chitară, numărul elevilor ajungând între 150-250.

Între 1950-1954, instituţia funcţionează sub denumirea „Conservator popular de muzică”, cu aceleaşi specialităţi şi cu un număr de elevi care creşte până la 450.

Din octombrie 1954, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1720, Conservatorul Popular de Muzică se transformă în Şcoala Populară de Artă.

În perioada 1954-1966, şcoala se dezvoltă uimitor, ajungându-se la un număr de peste 450 de elevi şi 23 de profesori. În toată această perioadă la conducerea şcolii se află prof. George Matache, care înfiinţează câteva secţii noi: baletul, dirijatul coral, arta populară şi artele plastice.

După 1962, iau fiinţă secţiile externe cu program săptămânal de la Seini şi Carei, cu următoarele secţii: actorie, acordeon, vioară, pictură şi instrumente de suflat. În această perioadă şcoala a funcţionat în spaţiile de pe strada Mihai Viteazul nr.32 şi strada Prutului nr.1.

În anul 1965, la conducerea şcolii este numită prof. Maria Benea, care într-o perioadă relativ scurtă a reuşit să crească numărul catedrelor până la 28, acoperite de 50 de profesori şi un număr de peste 600 de elevi.


În perioada imediat următoare se înfiinţează secţiile externe cu program săptămânal: Vama – ceramică, Negreşti – cusături artistice, Doba şi Beltiug – instrumente pentru fanfară, Poiana Codrului – taraf, Supuru de Jos – instrumente populare.

Timp de 10 ani, şcoala şi-a desfăşurat activitatea pe strada Republicii nr.24 iar din anul 1971, instituţia funcţionează pe strada Scânteii nr.6 – str. Ioan Slavici de astăzi.

Între anii 1975-1989, la conducerea instituţiei s-au aflat mai mulţi profesori valoroşi, oameni cu adevărat profesionişti în ceea ce întreprindeau şi în bunul mers al şcolii: prof. Marta Cordea, prof. Csendes Ştefan, prof. Ioan Petrovici, scriitorul Ioan Vădan.

Şcoala îşi continuă mersul ascendent în ciuda greutăţilor ivite în acei ani dictatoriali: economie la curent, încălzire cu cărbuni, sistemul de autofinanţare care presupunea spectacole şi baluri în sate şi comune, discotecă.

Înainte de marile schimbări politice ale sfârşitului deceniului al VIII-lea al secolului trecut, conducerea şcolii este preluată de prof. Ştefan Gregoroviciu, care continuă cu succes munca antecesorilor săi.

După Revoluţia din 1989, instituţia îşi schimbă denumirea în Şcoala de Arte, denumire pe care o păstrează şi azi.

Din 1990, şcoala are între 400-500 de elevi, la următoarele discipline: canto clasic, muzică uşoară, pian, vioară, orgă electronică, acordeon, chitară, instrumente de suflat şi percuţie, actorie, dans clasic şi de societate, arte plastice, design vestimentar, ansamblu instrumental, studii de teoria muzicii.

În urma pensionării profesorului Gregoroviciu Ştefan, conducerea şcolii este preluată de către profesorul Mircea Deac, în anul 2005.
2361 vizite
Distribuie pe