Locale Altele
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Mie, 27 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Incendiu la spital
Florin Răchitan  - Vineri, 3 Decembrie 2010

Vineri, la ora 11, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare primeşte un apel prin sistemul 112 despre producerea unui incendiu la etajul III al Spitalului Judeţean, la secţia Ginecologie. Având în vedere importanţa obiectivului şi numărul mare de pacienţi, pompierii se deplasează la faţa locului cu toate efectivele şi mijloacele de intervenţie.
 

 

Sunt chemaţi în ajutor şi colegii de la detaşamentul din Carei, pentru a stopa propagarea incendiului, care mistuie deja tot ce întâlneşte în cale pe o suprafaţă de 250 mp. Primele maşini ale pompierilor ajung în curtea spitalului la şase minute după ce au primit apelul, timp în care fumul înecăcios se răspândeşte şi la etajul IV. Pacienţi disperaţi cer ajutor la ferestrele de la cele două etaje, singurul loc în care s-au putut refugia din calea focului şi a fumului.
 

 

De pe una din maşinile de intervenţie este înălţată o scară mecanică până la geamul de unde pacienţii au cerut ajutor, iar un pompier urcă până acolo pentru a organiza operaţiunea de evacuare, în timp ce colegii săi intră în clădire şi urcă pe trepte până la etajele afectate de incendiu. Ei se luptă cu focul, în aşteptarea colegilor din Carei, care se apropie dintr-o altă parte a clădirii, pentru a-i ajuta. În câteva minute, incendiul este lichidat, dar pacienţii sunt în continuare în pericol din cauza fumului.
 

 

La faţa locului se deplasează toţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în frunte cu prefectul Radui Giurcă, cel care activează parţial „Planul Roşu de Intervenţie”. Acest plan intră în vigoare în momentul în care forţele de intervenţie de la faţa locului numără sau estimează mai mult de şapte victime reale sau posibile.
 

 

Operaţiunile sunt coordonate de şeful ISU „Someş” Satu Mare, iar oamenii săi sunt ajutaţi de poliţişti, care dirijează circulaţia în zonă, acordând prioritate maşinilor de intervenţie, dde jandarmi, care delimitează un perimetru de intervenţie la faţa locului, în care ei asigură ordinea, precum şi de medicii şi asistenţii de la Serviciul Privat de Ambulanţă „Dr. Coica”, care îşi ajută colegii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
 

 

În spital se organizează o celulă de criză, condusă de directorul instituţiei (în momentul de faţă neexistând un director numit pe post, sarcinile acestuia au fost preluate de directoare responsabilă cu îngrijirea medicală, Gabriela Opriş).
 

 

Personalul medical al spitalului ajută la evacuarea pacienţilor din toate saloanele de la etajele III şi IV, aceştia fiind adunaţi, în prima etapă, în curtea spitalului.
 


Apoi, cei răniţi sunt duşi cu tărgile sau în scaune cu rotile într-un centru de triaj organizat în sala de gimnastică a spitalului.
 


Aici primesc îngrijirile medicale necesare pentru a le stabiliza starea fizică, după care sunt transportaţi cu ambulanţele la alte unităţi spitaliceşti unde vor fi supuşi intervenţiilor medicale în funcţie de gravitatea rănii fiecăruia. Întreaga operaţiune a durat aproximativ două ore.

 

Din fericire, acesta a fost doar un exerciţiu trimestrial al forţelor de intervenţie în caz de urgenţă, organizat cu scopul de a testa coordonarea dintre instituţiile participante, respectiv rapiditatea şi eficienţa operaţiunilor de lichidare a incendiului şi salvare a persoanelor. Aşa cum a precizat prefectul Radu Giurcă în briefingul de dinaintea evenimentului, la începutul anului viitor se va organiza un nou exerciţiu de acest fel, fără ca cei implicaţi să fie anunţaţi în prealabil.


 

În ceea ce priveşte succesul operaţiunilor de vineri, acesta a fost cam… românesc. La multe luni de zile după tragedia de la Maternitatea Giuleşti şi după o grămadă de controale, şedinţe şi solicitări trimise inclusiv la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Judeţean Satu Mare nu are nici acum detectoare de fum sau vreun sistem automat de alarmare în caz de incendiu.
 

 

În timpul operaţiunilor de salvare, asistenţii medicali, brancardierii şi pompierii s-au cam călcat în picioare, mai ales în zona punctului de triaj care s-a dovedit a fi prea mic pentru numărul mare de potenţiale victime, ca să nu mai vorbim de faptul că a fost amenajat într-un capăt al clădirii, cât mai departe, parcă, de intrarea de la Urgenţe, iar dotarea acestuia a lăsat mult de dorit. Nu erau pregătite destule folii pentru a acoperi victimele cu arsuri, iar asistentele recurgeau la improvizaţii (cuiere de haine) pentru a susţine pungile cu perfuzii.
 

 

Nici nu vrem să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă incendiul ar fi fost real!!! Ca de obicei, cum face românul haz de necaz în asemenea situaţii, asistentele care jucau rolul pacientelor de la Ginecologie se distrau în punctul de triaj, solicitând să fie consultate de medicii mai chipeşi din spital.

2743 vizite
Distribuie pe