Locale Altele
Duminica, 23 Ianuarie 2022
Dum, 23 Ian 2022
Gala Laureaţilor 2010
Florin Răchitan  - Vineri, 17 Decembrie 2010

Într-o sală mai goală ca o biserică la ora vecerniei, oficialităţile locale şi judeţene au înmânat vineri seara, la Filarmonica „Dinu Lipatti”, premiile pentru personalităţile culturale şi sportive ale Sătmarului cu cele mai notabile realizări în cursul anului 2010. Noa bine, cel puţin asta era ideea.


 

De fapt, realitatea a fost surprinsă printr-o „scăpare” a uneia dintre prezentatoarele spectacolului, care a insistat asupra necesităţii acordării acestor premii la timp, pentru a nu deveni „premii-postume”, dacă înţelegeţi ce vrem să spunem.


 

În comparaţie cu ediţiile trecute, au fost câteva schimbări, unele pozitive, altele nu prea. Pe de o parte amintim statuetele Icar realizate de sculptorul Radu Ciobanu, ce vor fi înmânate de acum înainte fiecărui laureat şi care, oricum, nu se pot compara cu acele copii de doi bani ale statuetelor Oscar cu care au fost recompensaţi laureaţii din anii trecuţi.


 

Pe de altă parte, amintim bugetul de 400 milioane de lei vechi alocat acestui eveniment, din care au fost oferite doar 130 milioane pentru premii + aproape 70 milioane pentru statuete, restul banilor fiind cheltuiţi, cică, pentru plata artiştilor care au urcat pe scenă în timpul spectacolului. Adică pentru un grup vocal cameral ce a cântat colinde şi pentru un trio de eleve de liceu care au cântat la vioară şi pian. Iar marmota învelea ciocolata în staniol…


 

În cea ce priveşte numele laureaţilor, nu mai facem alte comentarii, doar le enumerăm:

 

1.      Gergely Csaba – preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Casa Creaţiei”

2.      Ovidiu Suciu – scriitor, ziarist, etnograf

3.      Radu Botar – actor la Teatrul de Nord

4.      Voicu D. Rusu – scriitor, ziarist

5.      Nagy Csongor – actor la Teatrul de Nord

6.      Leontina Dorca – interpretă de muzică populară, lider al Ansamblului „Cununiţa”

7.      Gindele Robert – muzeograf la Muzeul Judeţean

8.      Franz Lamprecht – dirijor, colaborator al Filarmonicii „Dinu Lipatti”

9.      Ernyi Kinga – karateka la clubul Karate DO BFKS

10.  Amalia Tătăran – scrimeur la CS Satu Mare


 

A fost o Gală a Laureaţilor aşa, mai de criză, singurele momente care au mai salvat evenimentul de scufundarea în penibil fiind recitalurile oferite de Grupul vocal cameral „Gaudeamus” şi de Trio Allegro, adică două violoniste tinere care au interpretat magistral piese de Sostakovici, acompaniate de cea mai talentată pianistă sătmăreană din generaţia tânără, Iulia Ferchiu.

3242 vizite
Distribuie pe