Locale Altele
Marti, 30 Noiembrie 2021
Marti, 30 Nov 2021
A murit la patru zile după cezariană
Ioana Gavrău  - Miercuri, 19 Ianuarie 2011
O femeie de 35 de ani din localitatea Cean a murit la patru zile după ce medicii i-au făcut operația de cezariană. Femeia a fost transferată din Spitalul Municipal Carei la Satu Mare cu o infecție gravă, însă în ciuda eforturilor depuse de medici, mămica nu a mai putut fi salvată. Joi, la prima oră, medicii legiști vor prezenta raportul preliminar.

Managerul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, alături de directorul medical, Cristian Rusu, medicul primar Lupșa Aurel, șef ATI, dr. Vasile Matiz, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, directorul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, Dr. Szigeti Aracs Anna Maria și Dorina Dragoș Guran, adjunct DSP au susținut miercuri o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat pe larg cazul mămicii care a decedat.

Florica Coste, de 35 de ani, a fost adusă de urgență în data de 14 ianuarie 2011, cu o ambulanță, la UPU Satu Mare, după ce două zile a fost internată în Spitalul Municipal Carei.

Femeia a ajuns în comă profundă la noi, cu temperatura 38 grade C, în a 38-a săptămână de sarcină. Ea avea convulsii grave, iar pentru că acestea nu se opreau, am hotărât să o operăm prin cezariană, pentru a salva copilul, dar și pe mamă“, a spus doctorul Vasile Matiz.

Femeia a născut un copil de 3.200 grame, acesta primind nota 7.

Complicații

După cezariană, femeia a rămas internată pe secția ATI încă 24 de ore, aceasta fiind intubată. La scurt timp, starea ei de sănătate s-a ameliorat.

„În data de 15 ianuarie, starea post-operatorie a fost bună, însă seara femeia a făcut febră. În 16 ianuarie, dimineața, mămica este detubată și începe să își revină“, a declarat doctorul Aurel Lupșa, medicul șef secția ATI.

În 17 ianuarie, starea generală de sănătate se agravează, aceasta fiind trimisă automat la un examen neurologic și i se recomandă și un examen RMN. În 18 ianurie, femeia se simte tot mai rău, iar starea de sănătate se alterează progresiv și ajunge să fie ventilată mecanic. În urma testelor rezultă că femeia are meningită purulentă.

S-a luat legătura cu o clinică de Boli infecțioase din Cluj Napoca, pentru a i se face transferul. La ora 15.25 se face externarea, iar la 17.30 este preluată de ambulanță. 15 minute mai târziu, femeia a suferit un stop cardiac, iar la 18.08 a decedat“, a mai declarat Aurel Lupșa.


Atât Spitalul Județean Satu Mare, cât și Spitalul Municipal Carei, respectiv Direcția Județeană de Sănătate Publică Satu Mare au demarat deja anchete interne.

„Joi dimineața, la prima oră vom avea rezultatele preliminare ale autopsiei. Trebuie să vedem cum a luat această infecție, dacă pacienta a fost internată cu ea. Știm că la Carei a acuzat dureri și și-a pierdut și cunoștința la un moment dat. Din fericire, copil este sănătos“, a declarat managerul spitalului.

Până în momentul de față, familia femeii nu a depus nicio plângere.

„De când a fost internată și până la survenirea decesului, femeia a fost monitorizată non-stop, i s-au făcut toate investigațiile necesare. Diagnosticul final va fi stabilit în urma necropsiei“, a declarat Cristian Rusu, directorul medical al Spitalului Județean Satu Mare.

În cursul anului 2010, două mamici din Satu Mare au decedat la scurt timp după naștere. Până în acest moment, în niciun caz nu a fost vorba despre culpă medicală.

Altă mămică la Terapie Intensivă

O altă tânără, insărcinată în 22 de săptămâni, din Acâș, este internată la secția de Terapie Intesivă, starea ei de sănătate fiind foarte gravă.

Conform directorului medical, Cristian Rusu, femeia a fost internată cu o piatră foarte mare la rinichi și mult puroi.

„Soțul știa că femeia are piatră la rinichi de cel puțin 4 ani și febră mare de cel puțin o săptămână. I s-a făcut o intervenție chirurgicală de urgență, piatra a fost înlăturată, însă femeia este în șoc septic încă de vineri“, a spus Cristian Rusu.

Medicii sătmăreni au luat legătura cu mai multe clinici de specilialitate din Cluj Napoca, însă li s-a transmis că nu se poate face nimic mai mult pentru ea. „Sperăm că femeia își va reveni treptat. În momentul de față este foarte grav“, a mai spus Cristian Rusu.
8874 vizite
Distribuie pe