Locale Altele
Marti, 16 Aprilie 2024
Marti, 16 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum își negocia Nicoleta Dobrescu șefia Vămii Halmeu
Ioana Gavrău  - Miercuri, 23 Martie 2011
Fosta șefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, cercetată de procurorii DNA pentru cumpărare de influență și trafic de influență, trimisă marți în judecată alături de„ lotul Halmeu“ și-a negociat funcția direct cu Radu Traian Mărginean, fostul șef al Autorității Naționale Vamale, în prezența lui Petrescu Eugeniu, membru PDL București.

La două zile după numirea ei, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public, Nicoleta Dobrescu a aflat de la omul de afaceri clujean, Florian Liviu, cel care a facilitat întâlnirea dintre ea și șeful A.N.V., care este „prețul “ influenței.

Conform rechizitoriului, suma de 130.000 de euro a fost pretinsă de către Florian Liviu, direct pentru Partidul Democrat Liberal și pentru Mărginean Radu Traian, șef al A.N.V. și vicepreședinte A.N.A.F, persoană asupra căruia și-a exercitat influența orin intermediul lui Petrescu Eugen.

Nu a avut toți banii

Nicoleta Dobrescu, pentru a face rost de bani, și-a amanetat bijuteriile și a contractat un credit pentru nevoi personale, astfel încât a reușit să strângă în decurs de cinci luni suma de 130.000 euro pretinsă de omul de afaceri clujean.


Însă conform rechizitoriului, principalul sprijin a venit din partea inculpaților Nițu Ioan Romeo și Feher Florin, care cunoscând destinația banilor au acceptat să o ajute pe Dobrescu. Nițu Romeo i-a dat 21.000 euro, apoi alți 10.000, iar Feher Florin a ajutat-o cu suma de 42.000 euro.

Vezi aici discuțiile telefoniceAlți 300.000 euro pentru scaunul de șefă

În data de 16 martie 2010, omul de afaceri clujean a mai pretins de la Nicoleta Dobrescu, prin intermediul lui Savu Ion, suma de 300.000 euro, promițându-i că de data aceasta, tot prin intermediul lui Petrescu Eugeniu, își va exercita influența asupra lui Mărginean Radu Traian, urmând să-l determine pe acesta să o numească definitiv în funcția de șefă a Biroului Vamal Halmeu.
În dosar mai sunt cercetați și Mărginean Radu Traian, fost șef al Autorității Naționale Vamale și vicepreședinte al Agenției de Administrare Fiscală, Petrescu Eugeniu, membru PDL București pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, respectiv complicitate la trafic de influență.

Totodată, în dosar a fost audiat și Țărălugă Păstorel, inspector vamal la Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale București, care, sub prestare de jurământ a făcut afirmații mincinoase, astfel că urmează să se disjungă cauza sub aspectul săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Clujenii și lucrătorul de la duty-free neagă acuzațiile

Florian Liviu neagă cu vehemență acuzațiile care i se aduc, recunoscând totuși că în toamna anului 2009 l-a rugat pe Petrescu Eugeniu să o conducă pe Nicoleta Dobrescu la sediul A.N.V. Întâlnirile și discuțiile purtate cu Dobrescu, Florian Liviu le pune pe seama unei închipuite relații amoroase cu aceasta.
Nici Savu Ion nu recunoaște savârșirea faptelor suținând, fără niciun suport probator, că nu s-a întâlnit și nu a vorbit cu Nicoleta Dobrescu decât de puține ori, dar niciodată nu a discutat cu aceasta aspecte legate de delegarea sau numirea ei în funcție.


Marți, procurorii sătmăreni au finalizat rechizitoriul și i-au trimis în judecată pe

-Florian Liviu pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

- Savu Ion pentru complicitate la trafic de influență

- Nițu Ioan-Romeo pentru complicitate la cumpărare de influență

- Feher Florin pentru complicitate la cumpărare de influență

- Nicoleta Dobrescu pentru cumpărare de influență.
5249 vizite
Distribuie pe