Locale Altele
Joi, 17 Octombrie 2019
Joi, 17 Oct 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Carei în sărbătoare
Florin Răchitan  - Luni, 27 Iunie 2011

Cu toate că manifestările dedicate sărbătorii „Villa Karul”, adică Zilele Oraşului Carei au început încă de la mijlocul săptămânii, deschiderea oficială a avut loc sâmbătă după-amiază, cu o spectaculoasă paradă a steagurilor oraşelor înfrăţite cu municipiul Carei.


În fruntea paradei, un prinţ şi o prinţesă în straie medievale, aidoma celor purtate pe vremuri în Castelul Karolyi, au purtat „cheia oraşului”, cu care prezentatorii Kiss Zita şi Paul Sarvadi au „deschis” oficial Zilele Careiului.

 

Din alai au făcut parte nelipsitele majorete, dar şi „soldaţii romani” din Cohorta a III-a Campestri - apărătorii cetăţii Porolissum, ultimul avanpost al Imperiului Roman în regiunea unde e acum judeţul Sălaj – precum şi „Lupii Daciei”, adică membrii unei asociaţii din Baia Mare păstrătoare a tradiţiilor dacilor liberi. Reprezentanţii celor două asociaţii au prezentat demonstraţii foarte apreciate de publicul ce a avut ocazia să retrăiască pe viu momente din istoria noastră străveche.

 

Cu toate că în faţa scenei din centrul oraşului s-au adunat o grămadă de oficialităţi, mai ales de culoare portocalie, primarul Eugen Kovacs a renunţat la discursurile oficiale şi i-a poftit pe toţi la recepţia organizată în cinstea delegaţiei oraşului maghiar Polgar, cu care s-a înfrăţit Careiul cu această ocazie. „Decât să ne fluiere oamenii, mai bine nu urcăm pe scenă” – a remarcat, mai în glumă mai în serios, primarul.


 

În timp ce în parcul castelului erau organizate o sumedenie de jocuri şi concursuri pentru copii, iar pe scena folclorică evoluau ansambluri populare locale şi invitate din Oradea şi Cluj, pe scena principală a început spectacolul de calitate oferit de tinerele talente de la Centrul Cultural Carei – formaţiile Fine Line şi No Limit – dar şi de „veteranii” de la In Extenso.


 

După un recital aşa-şi-aşa al trupei AD Studio din Ungaria, popular în urmă cu vreo 15 ani, a urmat momentul mult aşteptat al serii. În ţipetele sutelor de adolescente care au umplut părculeţul, pe scenă a urcat Smiley cu noua sa trupă şi a făcut un show de zile mari.
  

Publicul a cântat cu el toate şlagărele binecunoscute şi cu toate că nu a avut în repertoriul propriu destule piese cu care să umple un concert de o oră, Smiley s-a descurcat excelent preluând hit-uri ale altor trupe de renume, într-o interpretare originală, cu puternice influenţe rock.
 

Unul dintre cele mai importante momente festive ale zilei de duminică a fost înmânarea de către primarul Eugen Kovacs a titlurilor de cetăţean de onoare al municipiului Carei pentru directorul Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Rudolf Fatyol, şi fostul episcop evanghelic Mozes Arpad.


 

Cu această ocazie, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, i-a înmânat artistului de renume internaţional Rudolf Fatyol şi Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, distincţie acordată de Preşedinţia României pentru talentul şi dăruirea de care a dat dovadă în întreaga carieră de promovare a culturii.
 


Între timp, petrecerea a continuat în oraş, vedetele serii de duminică de pe scena principală fiind Dolly Roll şi Fiesta din Ungaria, precum şi Narcotic Sound din România. La miezul nopţii au fost focuri de artificii, apoi DJ Party până dimineaţa la ştrand. 

2597 vizite
Distribuie pe