Locale Altele
Marti, 16 Aprilie 2024
Marti, 16 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Absolvenții de BAC se îngesuie la muncă, nu la facultate
Ioana Gavrău  - Vineri, 23 Septembrie 2011
Comparativ cu alte perioade, numărul participanților este în scădere. Tot mai puțini tineri își caută loc de muncă prin intermediul AJOFM. Dacă în lunile trecute, sute de tineri se înghesuiau la bursă în căutarea unui job, vineri, doar 300 au participat. S-au oferit 250 de locuri de muncă, majoritatea fiind în domeniul textilelor. Unii vor să lucreze pentru a-și aduna bani de facultate, iar alții sunt nevoiți pentru că nu și-au luat examenul de Bacalaureat.



Florentina Coroian este una dintre elevele care și-a luat examenul de BAC cu o notă destul de frumoasă. Are șanse mari să se înscrie la o facultate, însă nu are posibilitate financiară. În situația ei sunt mulți alți tineri.


Caut un loc de muncă, mi-am luat Bac-ul anul acesta cu nota 7.80. Nu știu în ce domeniu aș vrea sa lucrez, nu sunt hotărâtă. Nu m-am înscris la o facultate pentru că nu îmi permit, poate la anu. Aș vrea să fac Facultatea de Finanțe-Bănci. Doar 40% dintre colegii mei vor merge la facultate. Unii lucrează, alții sunt în șomaj, alții au plecat în străinătate“, a spus Florentina Coroian.

Alții, cu studiile superioare terminate, nu au reușit să-și găsească un loc de muncă.

Îmi caut un loc de muncă în domeniul învățământului. Am terminat muzică și îmi caut un loc de muncă în acest domeniu, profesoară poate“, a declarat o tânără.
 


La fel de mulți sunt și acei tineri care și-au picat examenele, iar acum sunt nevoiți să muncească până la anu.

„Încă nu știu, mă uit ce găsesc. Mi-ar plăcea să lucrez ca vânzătoare, recepționeră. Bac-ul trebuie să-l dau din nou, până atunci o să-mi caut un loc de muncă“, a declarat o domnișoară.

Tinerii au fost extrem de interesați de domeniul vânzărilor. Au auzit că se câștigă bine, nu este un job care necesită efort fizic, iar programul este cât se poate de lejer. Angajatorii sunt convinși că își pot forma viitorii salariați.

„Sunt persoane care pot fi competente, depinde de ei, să învețe, participă la cursuri, învață la locul de muncă. La noi nu este un salariu fix, doar comisioane, se câștigă în funcție de realizări“, a spus Natalia Dîrle – director agenție de vânzări .




Un obstacol evident îl întâmpină cei din domeniul industriei. Școlile profesionale nu mai reprezintă un interes pentru tineri, iar astfel, meseriașii sunt greu de găsit.

Nu prea găsim oameni calificați, școlile nu sunt interesate, dorim să finanțăm, nu avem pe cine, încercăm să-i școlarizăm noi la locul de muncă. Meseriași nu se mai găsesc, așa că e destul de greu. Tinerii nu sunt interesați în ziua de azi“, a declarat Ziman Lucian – Proumin SRL .

La cea de-a 11-a ediție a Bursei Locurilor de Muncă pentru absolvenți au fost contactate 153 de firme, prezente 43. S-au oferit un număr de 250 locuri de muncă, dintre acestea doar 9 sunt pentru studii superioare. Cele mai multe locuri de muncă s-au oferit în domeniul confecțiilor (80), tâmplărie (60), lucrători în prelucrarea metalului (43).


111 absolvenți din Satu Mare beneficiază de indemnizația de șomeri. Restul de 500 nu au solicitat-o.
1874 vizite
Distribuie pe