Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tezaur descoperit în turnul bisericii reformate din Tăşnad
Florin Răchitan  - Miercuri, 19 Octombrie 2011

Directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Szocs Peter, a prezentat presei miercuri un adevărat tezaur descoperit în turnul bisericii reformate din Tăşnad, într-o ladă veche de peste 200 de ani, care a zăcut până nu demult sub o scară, uitată de toată lumea.


Preotul Pakular Istvan a adus lada la Muzeul Judeţean cu gândul s-o restaureze şi mare i-a fost mirarea când un specialist a găsit în ea zeci de monede vechi din argint şi bronz.

 

Lada cu pricina a ajuns la muzeu în primăvara acestui an, iar când restauratorul specialist în piese din lemn, Ion Bartoş, s-a apucat s-o cerceteze în detaliu, a găsit iniţial un sertar secret în fundul fals al lăzii, în care erau câteva documente vechi de inventar ale bisericii, apoi tot demontând alte piese ale lăzii, a găsit un alt sertar secret din care s-au împrăştiat nu mai puţin de 31 monede de argint, 54 monede de bronz, dar şi 50 de scoici marine „pătate” cu o substanţă de culoare aurie şi împachetate cu grijă în hârtie, fiecare separat.


 

Cele mai vechi monede erau groşi polonezi din secolul al XVII-lea, dar majoritatea erau creiţari aflaţi în circulaţie până în secolul al XIX-lea în Regatul Ungariei. Potrivit înscrisurilor de pe capac, lada a fost confecţionată în anul 1804, iar monedele se pare că au fost ascunse în interiorul ei în 1840, unul dintre documentele găsite atestând faptul că un curator de atunci al bisericii a aşezat acolo „spre păstrare” monede vechi găsite în cutia milei, dar care nu mai erau în circulaţie la vremea respectivă.
 

 

În ceea ce priveşte scoicile, nimeni, nici chiar specialiştii de la muzeu, nu au idee cum au ajuns acolo şi care a fost rostul lor. Se bănuieşte doar că în ele ar fi fost păstrate mostre de praf de aur sau vopsea aurie folosită la pictarea icoanelor, având în vedere faptul că biserica a fost construită iniţial pentru cultul catolic şi a fost revendicată de protestanţi după Reforma lui Martin Luther.
 

 

Preotul Pakular Istvan a declarat că lada restaurată va fi dusă înapoi în biserică, dar monedele de o valoare inestimabilă vor fi expuse la Muzeul Orăşenesc Tăşnad.

4758 vizite
Distribuie pe