Locale Altele
Luni, 25 Ianuarie 2021
Luni, 25 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Demisii la sectia maghiară a Teatrului de Nord Satu Mare
Ioana Gavrău  - Luni, 7 Noiembrie 2011
Doi actori ai Teatrului de Nord Satu Mare, secția maghiară, respectiv secretara literară, au demisionat în plină stagiune. Pentru că au apărut diverse speculații în presa locală privind motivele pentru care cei doi actori au decis să plece, directorul interimar al instituției, respectiv directorul artistic, au susținut luni o conferință de presă în cadrul căreia s-au prezentat aspecte referitoare la această situație.

Actorii Nagy Csongor-Zsolt și Rappert Gábor, angajați de mai bine de 14 ani la Teatrul de Nord Satu Mare, secția maghiară, au decis să-și depună demisia în plină stagiune. Se pare că principalele motive care stau la baza demisiilor sunt banii, salariul fiind mult prea mic pentru munca prestată.

Pentru că secția maghiară mai are de pus în scenă peste 140 de spectacole până la închiderea stagiunii, conducerea, dar și actorii sunt într-o stare extrem de tensionată. Pierderea celor doi actori profesioniști înseamnă depunerea unui efort în plus pentru ceilalți actori ai trupei maghiare.

În momentul de față nu avem ce să facem. Nu înțeleg de ce nu au demisionat la începutul stagiunii. Cred că este o lipsă de profesionalism din partea lor“, a spus directorul artistic, Keresztes Attila.

Motivele demisiei?

Până în momentul de față nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care au demisionat cei doi actori. În presa locală s-a vorbit despre posibilele tensiuni create între actori și directorul artistic, însă acesta neagă orice acuzație. Problema salariilor mici se pare că i-a determinat pe cei doi să plece. În plus, Rappert Gábor consideră că nu a fost pus să joace rolurile pe care le-a meritat.

Celălalt actor, Nagy Csongor-Zsolt, care are o experianță în teatru de mai bine de 14 ani, și-a dat demisia în secret, acesta refuzând până la ora actuală să spună care au fost motivele pentru care a ales să plece în plină stagiune.

Teatrul nu este o instituție de reabilitare. Nu poți să faci actorie după aventurile unui actor. În momentul de faţă, pe lângă  pierderea celor doi actori demisionaţi, ne confruntăm şi cu atmosfera tensionată creată de presă. Le este greu colegilor să urce pe scenă, să realizeze spectacole de calitate în situaţia în care presa, citând surse anonime, vorbeşte despre alte demisii posibile, cu toate că în şedinţa trupei toţi colegii au afirmat că nu vor părăsi trupa înaintea încheierii stagiunii“, a mai precizat Keresztes Attila.

Cert este că stagiunea nu va fi întreruptă, iar contractele încheiate vor fi respectate. Se muncește mai mult, rolurile care le aveau actorii demisionari au fost deja repartizate altor actori.

Cât câștigă un actor?

Salariile actorilor oscilează între 800 și 1400 lei, în funcție de vechimea fiecăruia. Cu toate că există la nivel central o lege a teatrelor care prevedă că actorul care are roluri mai importante, joacă în mai multe spectacole, trebuie să fie plătit diferențiat față de restul, în Satu Mare, respectiv în toată țara, această regulă nu este aplicată. De mai bine de doi ani de zile, la nivelul instituției se caută diverse opțiuni pentru a se majora salariile angajațiilor, însă blocarea posturilor, dar și legile aflate în vigoare fac ca acest lucru să nu fie posibil.
2119 vizite
Distribuie pe