Locale Altele
Sambata, 28 Ianuarie 2023
Sam, 28 Ian 2023
Exerciţiu de intervenţie la inundaţii, la o lună după inundaţii
Lorena Georgi  - Vineri, 29 August 2008

Batalionul Multinaţional de Geniu "Tisa" a organizat joi pe malul râului Someş, în localitatea Mărtineşti, un exerciţiu demonstrativ pentru executarea misiunilor de limitare şi înlăturare a consecinţelor dezastrelor naturale.
 
La exerciţiul denumit “Blonde Avalanche Rou 08” au participat aproximativ 200 de militari din cele patru ţări membre ale batalionului : Ungaria, România, Slovacia şi Ucraina. Deşi acum mai bine de o lună, când au avut loc inundaţiile de la Bogdand, Hodod şi Babţa, ar fi fost nevoie de aceşti militari pentru a interveni, nu a fost nici urmă de ei.

Exerciţiul a avut la bază un scenariu ipotetic, conform căruia, în urma căderilor masive de precipitaţii în zona râului Tisa de pe teritoriul României, s-au produs inundaţii de proporţii. Concomitent cu punerea în alertă a celorlalte structuri cu atribuţii în situaţia producerii unor asemenea evenimente, la cererea Comisiei Naţionale de Apărare Împotriva Dezastrelor şi în baza Acordului semnat între reprezentanţii celor patru ţări, a fost întrunit Batalionul Multinaţional de Geniu "TISA". Acesta a acţionat pentru limitarea şi înlăturarea efectelor produse de inundaţiile masive din aria de responsabilitate stabilită pentru aceasta.

În cadrul exerciţiului demonstrativ au fost organizate şapte ateliere de lucru, care au prezentat modalităţile de acţiune pentru executarea misiunilor specifice. Astfel, s-a trecut peste cursul de apă cu echipamentele aflate în modulul românesc, pentru a salva sinistraţii rămaşi în zonele afectate. S-a format un punct de trecere a cursului de apă, pe portiţe de transport din pontoane, cu ambarcader şi debarcader. Ultimul punct a constat în amenajarea unei tabere de sinistraţi. Din cadrul exerciţiului nu au lipsit elicopeterele militare care au transportat sacii cu nisipi, necesari consolidării digului afectat de inundaţii.
 
Jandarmii, pompierii şi Crucea Roşie, la datorie
Pe lângă militarii slovaci, ucrainieni, unguri şi români, la exerciţiul de joi au participat echipe de jandarmi, pompieri şi membrii filialei Crucea Roşie Satu Mare, conduşi de directorul Rodica Borlan. Din rândul oficialităţilor prezente s-au remarcat subprefectul Octavian Lazin, primarul Iuliu Ilyes, comandantul Garnizoanei Satu Mare, Alexandru Păun, şeful ISU Someş Satu Mare, colonelul Gheorghe Strâmb, şeful Inspectoratului de Jandarmi, locotenent colonelul Gheorghe Avram, şeful Poliţiei de Frontieră, comisarul-şef Vasile Maxim, adjunctul şefului Poliţiei, comisarul Vlad Florentin şi directorul SRI, Ştefan Coşarcă.
 
Conducerea Batalionului Tisa este asigurată de România
Şefia Batalionului Multinaţional Tisa, care a organizat exerciţiul Blonde Avalanche Rou 08 este deţinută de România. Preşedinţia este asigurată succesiv, anual, în ordinea alfabetică semnării acordului. În acest an, sarcina a revenit României, iar preşedintele Grupului Director a fost locţiitorul Statului Major General, generalul locotenent dr. Mihail Orzeaţă. Modulul românesc, component al Iniţiativei Regionale, face parte din Batalionul 52 Geniu, aflat în subordinea Diviziei 4 Infanterie “GEMINA". Are un efectiv de aproximativ 200 de militari profesionişti, cu tehnica aferentă, şi este dislocat în garnizoana Satu Mare.

2406 vizite
Distribuie pe