Locale Altele
Sambata, 29 Ianuarie 2022
Sam, 29 Ian 2022
Bugetul judeţului, adoptat cu scandal. Govor vs. deputatul Erdei.
Florin Răchitan  - Luni, 27 Ianuarie 2014

Un scandal neaşteptat a umbrit adoptarea bugetului judeţului Satu Mare pe anul 2014 la şedinţa de luni a Consiliului Judeţean. Scânteia a pornit de la cine nici nu se aştepta nimeni, deputatul UDMR Erdei D. Istvan, care, probabil, a vrut doar să atragă atenţia asupra unei sume mai mici repartizate într-una din anexele bugetului, însă formularea sa nu a fost tocmai inspirată şi a lăsat loc de interpretări, astfel că vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a avut o reacţie vehementă şi s-a ajuns la un schimb de replici aproape „ca la uşa cortului”.

Ideea e că, deşi deputatul UDMR, căruia Constituţia îi asigură dreptul să ia cuvântul la şedinţele Consiliului Judeţean, s-a referit doar la o singură anexă a bugetului, cei neavizaţi, mai ales telespectatorii care urmăreau transmisiunea pe posturile locale de televiziune, ar fi putut înţelege că se referă la întregul buget alocat judeţului Satu Mare de către Guvernul României, care, potrivit conducerii Consiliului Judeţean, este mai mare cu 10% faţă de cel de anul trecut.

Erdei D. Istvan a insistat însă pe varianta sa, motiv pentru care lui Mircea Govor „i-a sărit siguranţa” şi cu greu a putut fi stăpânit de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. În acel moment, Govor l-a luat la rost pe Erdei în legătură cu contribuţia sa la creşterea bugetului judeţului Satu Mare din postura acestuia de membru al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor.

„Am vrut să vă mulţumim pentru contribuţia dumneavoastră, dar se pare că, potrivit propriilor declaraţii ale dumneavoastră, nu prea avem pentru ce. Aţi dovedit că staţi degeaba în Parlament şi nu faceţi nimic pentru sătmăreni. De exemplu, aţi fost ales deputat în Colegiul Electoral nr.4, în care este inclus şi Tăşnadul, oraş care stă de şase ani cu primăria dărâmată şi n-aţi făcut nimic în acest sens. Abia acum alocăm noi Tăşnadului bani pentru a-şi reconstrui primăria, fără nici un aport din partea dumneavoastră” – a declarat Mircea Govor.

El a subliniat şi faptul că bugetul, în forma propusă de conducerea Consiliului Judeţean, a fost dezbătut şi aprobat în comisiile de specialitate, inclusiv în urma negocierilor cu conducerea judeţeană a UDMR. „Nu-i vina mea că dumneavoastră nu aţi fost informat de şefii UDMR în legătură cu bugetul judeţului, nu pot eu să fac şedinţă de partid la UDMR” – a încheiat Mircea Govor, după un schimb de replici care nu ar fi trebuit să aibă loc la acest nivel.

Bugetul a fost adoptat, de-altfel, în unanimitate, deci inclusiv cu voturile consilierilor judeţeni ai UDMR, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 18.355.000 lei, faţă de sub 17 milioane lei anul trecut.

În medie, fiecare localitate din judeţ primeşte câte 172.000 de lei, la care se mai adaugă un fond de rezervă de trei milioane de lei pentru întregul judeţ şi, bineînţeles, posibile rectificări de buget în cursul anului.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a insistat pe ideea că sumele au fost împărţite în mod egal comunelor din judeţ, indiferent de culoarea politică a primarilor. Singurele excepţii au fost unele localităţi în care se derulează investiţii de mare amploare, acestea primind sume considerabil mai mari.

Astfel, oraşul Tăşnad primeşte în plus un milion de lei pentru începerea construcţiei unui sediu nou al Primăriei, în locul celui dărâmat în urmă cu şase ani, comuna Beltiug primeşte, de asemenea, un milion în plus pentru demararea unor lucrări de amenajare a staţiunii balneare începute şi abandonate de mai multe decenii, iar Negreşti-Oaş primeşte două milioane de lei pentru finalizarea amenajării staţiunii de schi de la Luna Şes.

De asemenea, în cadrul bugetului aprobat acum, fiecare localitate primeşte câte 3.000 de lei pentru amenajări edilitar-gospodăreşti în vederea participării la concursul anual „Cea mai bine gospodărită comună”, câte 4.000 de lei pentru a-şi plăti cotizaţia anuală la Agenţia de Dezvoltare Judeţeană (un nou organism care va coordona toate proiectele integrate de dezvoltare comunitară din judeţ), precum şi câte 9.000 de lei pentru instalarea unor sisteme de supraveghere video în toate localităţile în care nu există aşa ceva, pentru îmbunătăţirea siguranţei publice.

Reacţionând prompt pentru sprijinirea oraşului Livada, Consiliul Judeţean a alocat cu această ocazie 50.000 de lei pentru reconstruirea magaziei de lemne a şcolii din localitate, deteriorată în incendiul de săptămâna trecută, precum şi pentru refacerea stocului de lemne de foc al şcolii respective pentru această iarnă.

În final, vicepreşedintele Mircea Govor a dat asigurări că, pe lângă aceşti bani, primăriile de comune din judeţul Satu Mare vor beneficia prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală de sume duble faţă de anul trecut, din care îşi vor putea finanţa proiectele de dezvoltare a infrastructurii. 

1506 vizite
Distribuie pe