Locale Altele
Marti, 17 Septembrie 2019
Marti, 17 Sept 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bugetul municipiului Satu Mare, votat în unanimitate de consilieri
Florin Răchitan  - Joi, 12 Februarie 2015

Contrar aşteptărilor unora, proiectul de hotărâre privind bugetul municipiului Satu Mare pe anul 2015 a trecut ca prin brânză la votul aleşilor sătmărenilor în şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local.

Lucrurile nu au fost atât de clare la începutul săptămânii, când grupul consilierilor UDMR a făcut câteva propuneri de genul „să fie bine să nu fie rău” şi „e nevoie de strategii pe termen lung”, însă în urma „negocierilor” care au avut loc în cursul săptămânii se pare că au lăsat-o mai moale, astfel că nu a fost nevoie nici măcar de revenirea urgentă a primarului de la Miami, unde se află în delegaţie oficială, pentru a pune lucrurile la punct.

Am remarcat, însă, absenţa majorităţii băsiştilor renegaţi noilor liberali, dar aşteptăm să ne invite săptămâna viitoare la conferinţă de presă, să ne explice cât de fuşerit este acest buget şi cum nu sunt ei de acord, chiar dacă au avut grijă să nu-şi asume vreo responsabilitate la votarea acestuia, deşi au fost aleşi exact în acest scop în forul de conducere a municipiului.

Singurul reprezentant al lor prezent la şedinţă, fostul viceprimar Adrian Albu, a ţinut să atragă atenţia asupra necesităţii unor investiţii precum reabilitarea străzii Depozitelor sau a Drumului Careiului, după care a votat şi el, cuminte, bugetul propus.

Din partea hipsterilor grupului UDMR, consilierul Maskulik Csaba şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că ceilalţi colegi din Consiliul Local au acceptat majoritatea propunerilor lor şi, astfel, vor fi asigurate încă de pe acum salariile angajaţilor din instituţiile de cultură subordonate Primăriei Satu Mare, pentru a evita situaţiile neplăcute de genul celei înregistrate în toamna anului trecut, când actorii de la Teatrul de Nord au fost nevoiţi să facă grevă pentru a-şi primi salariile.

Aparent, situaţia nu este atât de roză la capitolul Sport, consilierii UDMR făcându-şi foarte mari griji pentru salariile celor de la Clubul Sportiv Municipal, care se pare că au asigurată finanţarea numai până la jumătatea anului, iar în ceea ce priveşte clubul de fotbal Olimpia (care bate în ultima vreme cam tot ce prinde, Hai Oli !!! ;)) au ţinut să precizeze că au asigurat partea de finanţare la care s-a angajat Consiliul Local, dar în schimb aşteaptă de la Consiliul Judeţean să-şi ţină promisiunea verbală (sic!!!) de a contribui la finanţarea unora dintre instituţiile de cultură din capitala judeţului.

Bine, pentru cei mai puţin familiarizaţi cu treburile administrative, precizăm că orice buget aprobat la începutul anului suportă una sau multe rectificări în cursul anului respectiv, când se reorientează unele sume în funcţie de conjuncturi şi necesităţi actuale, de aceea nu se pune problema ca vreo instituţie a statului să nu aibă asigurată finanţarea până la sfârşitul anului, însă capitolele rămase „în suspans” la începutul anului constituie, de obicei, pretexte excelente pentru „obiecţii” în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunilor locale.

În această ordine de idei, consilierul PSD Dumitru Fanea a explicat că, de exemplu, suplimentarea bugetului Teatrului de Nord în aşa fel încât să aibă asigurată finanţarea până la sfârşitul anului (spre deosebire de practica de până acum, de a stabili sumele doar până la următoarea rectificare) a fost dezbătută şi aprobată inclusiv în Consiliul de Administraţie a instituţiei respective, din care fac parte doi consilieri locali PSD-işti şi un UDMR-ist. Ştiu, e greu de urmărit toate amănuntele astea, şi noi le scriem numa’ de-aia să le avem la dosar ;))

O observaţie pertinentă, însă, a făcut acelaşi consilier Maskulik Csaba, care a remarcat că la nivelul Primăriei Satu Mare există, teoretic, o comisie specială care ar trebui să se ocupe de întocmirea unor studii pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice din Centrul Vechi, în condiţiile în care legea permite accesarea unor surse de finanţare în acest scop, chiar dacă acele clădiri se află în proprietate privată. Deoarece comisia respectivă nu prea a dat semne de viaţă în ultimii ani, consilierul UDMR le-a cerut membrilor acesteia să prezinte până la sfârşitul lunii martie un raport de activitate. Abia aşteptăm! ;))

Până una-alta, bugetul total al municipiului Satu Mare stabilit deocamdată pentru anul 2015 se ridică la aproape 260 milioane de lei, din care 197 milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru funcţionarea instituţiilor administraţiei publice locale, iar restul pentru dezvoltare.

Aşa cum a remarcat deputatul UDMR Kereskenyi Gabor, prezent la şedinţă, acesta este un buget de supravieţuire, deoarece „în ciuda promisiunilor electorale”, în el nu se regăsesc nici şoseaua de centură nici cel de-al treilea pod peste Someş, la fel cum aceste investiţii nu apar nici în Masterplanul Ministerului Transporturilor până anul 2030, dat publicităţii recent.

Totuşi, deputatul a ţinut să felicite membrii celorlalte partide din Consiliul Local şi funcţionarii din aparatul propriu al Primăriei Satu Mare pentru „profesionalismul de care au dat dovadă în comparaţie cu alte entităţi ale statului” deoarece au inclus în proiectul de buget pe anul 2015 majoritatea propunerilor UDMR. Deci e bine ;))  

691 vizite
Distribuie pe