Locale Altele
Joi, 25 Aprilie 2024
Joi, 25 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Subscripţie publică pentru refacerea Monumentului Eroului Necunoscut
Florin Răchitan  - Joi, 5 Martie 2015

Şefii municipiului şi judeţului Satu Mare au participat joi împreună la o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, de Asociaţia Cultul Eroilor şi Asociaţia Civică Tempora cu scopul de a lansa subscripţia publică pentru ridicarea Monumentului Eroului Necunoscut în locul în care s-a aflat acesta în perioada interbelică.

Este vorba despre o statuie reprezentând un ostaş al Armatei Române care şi-a dus misiunea la bun sfârşit cucerind ultima brazdă de pământ românesc în Primul Război Mondial. Statuia a fost ridicată, tot în urma unei subscripţii publice la care au participat miniştri şi cunoscuţi generali ai vremii, în Centrul Vechi al Sătmarului, lângă Ceasul Electric, şi a fost dezvelită în data de 1 Decembrie 1922, chiar în ziua înmormântării eroului memorandist Vasile Lucaciu.

A fost primul monument de acest gen de pe graniţa de Vest a noii Românii, un omagiu închinat jertfei soldaţilor care au făcut posibilă Marea Unire, însă statuia a dispărut în timpul ocupaţiei horthyste dintre 1940 – 1944.

Autorităţile locale şi judeţene doresc acum refacerea monumentului, dacă e posibil chiar în forma în care a existat acesta în perioada interbelică, lângă Troiţa din Centrul Vechi, însă pentru aceasta au nevoie de aproximativ 100.000 de euro.

Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura Satu Mare participă la acest proiect, dar intenţia este să se cheltuiască cât mai puţini bani publici, de aceea fac apel la toţi sătmărenii şi toate firmele din judeţ să contribuie, pe măsura posibilităţilor financiare ale fiecăreia, la ridicarea acestui monument până în 2016, când se vor aniversa 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial ce a dus la întregirea teritoriului naţional.

Momentul este propice, deoarece în lunile următoare, până în mai, toţi cetăţenii au ocazia să doneze 2% din impozitul pe veniturile proprii pe anul trecut pentru asemenea proiecte. Donaţiile se pot face în contul nr. RO 34 BTRL RONC RT00 F840 9802 deschis de Asociaţia Civică Tempora la sucursala sătmăreană a Băncii Transilvania, Agenţia Unic. 

1549 vizite
Distribuie pe