Locale Altele
Joi, 28 Mai 2020
Joi, 28 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Strategia pe termen lung a municipiului Satu Mare - respinsă
Veronica Hodas  - Joi, 26 Martie 2015

În cadrul ședinței ordinare aferente lunii martie a Consiliului Local a fost respins proiectul în ceea ce privește strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare pe termen lung, deoarece doar zece consilieri, PSD, PLR și doi de la PNL, au votat pentru, iar 11 de la UDMR și PNL s-au abținut.

Strategia de dezvoltare a municipiului Satu Mare 2015 - 2025 a fost elaborată în perioada noiembrie 2013 - septembrie 2014 în cadrul proiectului STATUS - Agende teritoriale strategice pentru sisteme urbane de tipul oraşelor mici şi mijlocii finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est IV B SEE.

În acest sens au avut loc trei sesiuni de dezbatere publică organizate la sfârșitul lunii noiembrie 2013, mijlocul lunii martie 2014, respectiv, începutul lunii iulie 2014, în cadrul cărora s-au abordat următoarele teme principale: analiza SWOT și arborii de probleme, cadrul strategic, cadrul de referință, viziunea și axele prioritare de dezvoltare, prioritățile de investiții și obiectivele specifice ale Strategiei de dezvoltare a Municipiului Satu Mare.

Consilierii UDMR, Butka Gergo și Maskulik Csaba nu au fost de acord cu această strategie considerând că cei care au întocmit lucrarea nu cunosc destul de bine acest oraș, iar unele aspecte sunt legate de Consiliul Județean și nu de municipiu Satu Mare și aici este vorba investițiile privind valorificarea terasei clădirii Consiliului Județean, precum și faptul că CJ are un potențial agricol ridicat în producția de căpșuni și nuci.

O altă „greșeală” găsită de consilierii UDMR în lucrare este aceea că Satu Mare este interconectat economic de Oradea, iar Butka Gergo a subliniat că în Cluj sunt peste 7.000 de studenți, ceea ce înseamnă că municipiul este interconectat economic de Cluj. ”Probabil acest raport a fost scris de niște extratereștrii. Se vorbește în strategie despre nuci, bazine balneare ca și incubatoare de afaceri pentru dezvoltarea orașului, dar nu se vorbește despre tineret. Nu există un marketing pentru oraș, se vorbește despre minoritatea maghiară, dar nu se vorbește despre șvabi. Lipsesc instituțiile, iar centrul G.M. Zamfirescu apare într-o singură frază, CSM Satu Mare și Olimpia în trei. Această strategie nu este demnă pentru Satu Mare, calitatea ei fiind îndoielnică”, a declarat Butka Gergo.

Nici Maskulik Csaba nu s-a lăsat mai prejos și a mai adăugat unele aspecte, negative, cum ar fi faptul că în proiect nu se vorbește de terenurile abandonate și aflate în paragină sau despre amenajarea zonelor verzi, mai mult a găsit și un element „futuristic”, „pasaj pietonal subteran pe strada Traian spre cimitire. Necesar fiind unei circulații foarte mari, ceea ce este absurd”.

Și uite așa a picat acest proiect.

 

889 vizite
Distribuie pe