Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Proiect de cooperare transfrontalieră cu Ucraina
Florin Răchitan  - Luni, 2 Martie 2009

În sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean a avut loc luni conferinţa de lansare a unui proiect PHARE de cooperare transfrontalieră între autorităţile locale din judeţul Satu Mare şi Regiunea Transcarpatia din Ucraina.

La proiect participă câte 15 primari ai localităţilor situate de o parte şi de alta a graniţei româno-ucrainene, aceştia urmând să dezbată în următoarele trei zile posibilităţi de cooperare între localităţile lor şi de accesare a fondurilor europene în acest scop.

După cum s-a putut observa încă din prima zi, relaţiile de colaborare între unele localităţi există de mai mult timp, primarii acestora salutându-se unii pe alţii ca vechi prieteni care se bucură de revedere.

După cum a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arapd, în discursul de întâmpinare a oaspeţilor, partea română doreşte să împărtăşească părţii ucrainene experienţa unor proiecte similare derulate de-a lungul anilor cu partenerii din Ungaria, aceasta urmând să contribuie la dezvoltarea regiunii de o parte şi de alta a frontierei.

Directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a amintit că prin proiecte similare de cooperare româno-ucraineană s-a reuşit reabilitarea infrastructurii punctului de trecere a frontierei Halmeu-Diakovo, precum şi reabilitarea drumului Halmeu – Cidreag – Batarci, lucrările urmând să continue în acest an până la Tarna Mare.

O prioritate pentru viitorul apropiat pentru administraţia sătmăreană şi cea a Regiunii Transcarpatia este accesarea fondurilor europene în cadrul noului pachet de programe în care vor fi incluse autorităţile din România, Ungaria, Ucraina şi Slovacia.

Tags: cooperare  transfrontaliera  ucraina  zakarpatia  proiect  
2004 vizite
Distribuie pe