Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Partidele s-au sucit, dar tot nu vom depozita la Doba gunoiul clujenilor
Florin Răchitan  - Marti, 30 Iunie 2015

Faţă de ultima şedinţă în care s-a dezbătut problema transportului pentru o perioadă limitată de timp a deşeurilor menajere din municipiul Cluj la groapa de gunoi de la Doba, generând polemici şi multe discuţii aiurea pe această, la şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean Satu Mare părţile implicate în „conflict” s-au sucit parcă la 180 de grade.

Dacă la şedinţa de luna trecută UDMR şi PNL au fost cei mai vajnici contestatari ai proiectului de hotărâre cu pricina, acum acest rol a revenit… PSD-ului, în timp ce UDMR-iştii „s-au răzgândit puţin” şi nu au mai venit cu argumente principiale şi cu grijă foarte mare pentru mediul înconjurător şi pentru locuitorii judeţului.

În mod surprinzător, argumentele de genul acesta au fost preluate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care a ridicat şi problema rentabilităţii unei asemenea afaceri, în condiţiile în care membrii Comisiei Economico-Financiare a Consiliului Judeţean au propus un amendament ce prevedea un contract doar pe trei luni, cu posibilitatea prelungirii pe maxim un an de zile şi cu o limită maximă de 30.000 de tone de deşeuri ce ar fi urmat să fie aduse de la Cluj la Doba în primele trei luni.

Pentru a lămuri mai bine situaţia, prezentăm un scurt istoric al evenimentelor care au dus până la certurile de azi din Consiliul Judeţean Satu Mare.

Deci: în cursul lunii mai, conducerea primăriei din comuna Feleacu, pe teritoriul căreia funcţiona mai degrabă ad-hoc decât în condiţii perfect legale aşa-numita groapă de gunoi a Clujului, a înştiinţat primăria capitalei Ardealului că nu mai permite depozitarea deşeurilor în locul numit Pata Rât, după ce ani de zile nimeni din conducerea oraşului sau judeţului Cluj nu a catadicsit să reglementeze cumva situaţia şi să plătească, eventual, ceva redevenţe celor din Feleacu.

Noa, scandal mare, trezire în ceasul al 12-lea, dar degeaba! Timp de câteva zile, străzile din Cluj, chiar şi cele din zona centrală, s-au umplut cu mormane de gunoaie, care constituiau o adevărată „atracţie turistică” pentru hipsterii care vizitau Capitala Europeană a Tineretului şi îşi făceau selfie pe lângă tomberoane ;))

Autorităţile au început să caute soluţii disperate, apelând la toate judeţele vecine unde funcţionează depozite ecologice care ar putea prelua cantităţi mari de deşeuri, deoarece în tot judeţul Cluj nu există aşa ceva! În căutările lor au ajuns şi la Satu Mare, însă proiectul propus iniţial pentru a-i ajuta a căzut în şedinţa de luna trecută din cauza opoziţiei vehemente a liberalilor şi UDMR-iştilor.

Argumentele pro au fost cele de natură financiară – mai precis, din banii promişi de clujeni am putea închide prima celulă de depozitare a deşeurilor de la Doba şi am putea deschide o a doua celulă, pentru a asigura timp de mai mulţi ani fără probleme managementul deşeurilor în întregul judeţ Satu Mare – însă argumentele contra au fost cele legate de deranjul pricinuit de un flux prea mare de camioane ce ar transporta deşeurile între Cluj şi Doba, precum şi stricăciunile pe care le-ar provoca un trafic greu atât de intens pe drumul dintre Mădăras şi Gelu.

Noa, între timp la Satu Mare a sosit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, care le-a explicat membrilor comisiilor de specialitate ale CJ Satu Mare despre ce este vorba, solicitându-le ajutorul, astfel că cel puţin o parte a UDMR-iştilor au devenit susţinători ai proiectului.

Argumentele lui Vakar au fost prezentate în plenul şedinţei de marţi de către vicepreşedintele CJ Satu Mare, Rudolf Riedl: depozitul de la Doba ar fi doar o soluţie temporară şi de rezervă pentru clujeni, în condiţiile în care o parte a deşeurilor lor sunt transportate deja la Alba Iulia şi se află în negocieri cu Sălajul şi Hunedoara, pentru ei fiind mai rentabil să-şi depoziteze gunoaiele acolo, datorită costurilor mai scăzute cu transportul. Totuşi, dacă din diverse motive (politice, de interese financiare etc.) negocierile cu vecinii ar eşua, atunci clujenii au nevoie de o soluţie de rezervă şi atunci ar intra în schemă Satu Mare. Tocmai de aceea au propus un contract pe termen relativ scurt, cu posibilitate de prelungire, până ce vor reuşi să-şi facă şi ei un depozit ecologic, conform normelor europene în domeniu.

Celălalt vicepreşedinte al CJ Satu Mare, Mircea Govor, însă a ridicat obiecţii pe de o parte în privinţa rentabilităţii unui asemenea contract pe termen scurt, amintind şi de stricăciunile pe care le-ar produce camioanele (câte 60 în fiecare zi) pe drumurile din judeţ, iar pe de altă parte în privinţa deranjului pentru populaţie şi a poluării mediului.

Apoi a intrat în polemică despre cifre şi calcule reprezentând cantităţile de deşeuri cu liberalul Adrian Cozma, iar schimburile de replici au degenerat în momentul în care a abordat din nou tema sa preferată: tăierile de salarii care s-au făcut în 2010, pe vremea în care liberalii de acum erau PDL-işti.

Noa, atuncea noii liberali s-au supărat, s-au ridicat de la locurile lor şi au părăsit sala de şedinţe. N-au plecat însă prea departe şi s-au întors după ce proiectul de hotărâre cu pricina a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei, după un vot „ciudat” la care Rudolf Riedl şi Ştefan Kaiser au fost consecvenţi în poziţia lor de azi, iar liderul Grupului UDMR, Kovacs Mate, s-a abţinut.

Tot în şedinţa de marţi, consilierii judeţeni au aprobat şi o rectificare a bugetului judeţului, precum şi sumele necesare demarării modernizării aeroportului sătmărean, dar astea nu mai interesează pe nimeni ;))

1828 vizite
Distribuie pe