Consiliul Judeţean a aprobat în şedinţa extraordinară de marţi proiectul realizării sistemului de management al deşeurilor şi al ecologizării rampelor de gunoi, astfel că până în toamna anului viitor ar trebui să avem o groapă ecologică de gunoi ce ar urma să deservească toate localităţile judeţului. Consilierii judeţeni au votat nominal, cu 30 de voturi pentru şi o abţinere, rezultatul reflectând astfel un consens rar întâlnit în asemenea cazuri între diferitele formaţiuni politice.
Se pune punct, astfel, unei lungi dispute juridice care a blocat în ultimii doi ani orice iniţiativă în acest sens, Consiliul Judeţean ajungând la o înţelegere cu consorţiul multinaţional format din firmele Ecosoil Sud GmbH, Wilhelm Geiger GmbH&Co şi SC Unio SA, a căror ofertă pentru licitaţie a fost respinsă iniţial de autorităţile judeţene.
La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Maramureş a aprobat contestaţia depusă de consorţiul Ecosoil-Geiger-Unio împotriva deciziei Consiliului Judeţean Satu Mare, iar procesul ar fi trebuit să continue la Curtea de Apel din Cluj, dar conducerea judeţului Satu Mare a renunţat la acţiunea în instanţă şi a acceptat o înţelegere cu cele trei firme componente ale consorţiului.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a motivat această decizie prin termenele strânse impuse de Uniunea Europeană pentru închiderea actualelor gropi de gunoi din judeţ, precum şi prin condiţiile avantajoase stabilite în urma negocierilor cu consorţiul. Astfel, cele trei firme au acceptat să ofere un discount de peste 7 milioane de lei faţă de cât au cerut iniţial, pentru a se încadra în bugetul maxim de 88,7 milioane de lei, cât are la dispoziţie judeţul Satu Mare pentru realizarea acestui proiect.
De asemenea, termenul de execuţie a gropii ecologice de gunoi a fost stabilit pentru luna octombrie a anului viitor, ceea ce ar face posibilă închiderea tuturor gropilor actuale de gunoi din judeţ până în vara anului viitor, încadrându-ne, astfel, în termenele impuse de Uniunea Europeană şi acceptate de România cu ocazia negocierilor pentru aderarea la UE.
Închiderea actualelor gropi de gunoi s-ar face, teoretic, în două etape. Până în 16 iulie 2009 ar trebui închise toate gropile din mediul rural şi cele ale oraşelor Negreşti-Oaş şi Carei.
Nu se ştie încă exact unde va fi transportat gunoiul produs în aceste localităţi, în condiţiile în care lucrările la noua groapă ecologică abia vor începe până în această vară, dar una dintre soluţiile posibile ar fi depozitarea provizorie a deşeurilor din judeţ la gropile de gunoi ale oraşelor Satu Mare şi Tăşnad, urmând ca acestea să fie închise, la rândul lor, până în 16 iulie 2010, când se speră că noua groapă ecologică a judeţului va fi deja funcţională.