Locale Altele
Sambata, 23 Martie 2019
Sam, 23 Mar 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Controale cu jandarmi şi restricţii în alimentarea cu apă la Negreşti
Florin Răchitan  - Joi, 13 August 2015

În urma problemelor ce au apărut la alimentarea cu apă a oraşului Negreşti-Oaş din cauza secetei şi a consumului ilegal necontrolat, prefectul Eugeniu Avram a convocat joi dimineaţa Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat o Hotărâre cu privire la măsuri excepţionale ce vor fi luate în următoarea perioadă pentru a remedia situaţia.

Astfel, conform Hotărârii, până la sfârşitul lunii septembrie toți utilizatorii casnici și industriali de pe întreg teritoriul județului Satu Mare vor utiliza apa în mod rațional, având prioritate consumul de apă uman, pentru animale şi tehnologic. Utilizarea apei din reţele pentru alte destinaţii este strict interzisă.

De asemenea, în localităţile Negrești-Oaș şi Certeze, în intervalul orar 23.00 – 6.00 se va restricționa consumul de apă, astfel încât în timpul nopţii să se creeze condiţiile realizării rezervei necesare alimentării cu apă în timpul zilei.

Monitorizarea modului de respectare a punctelor din această hotărâre, respectiv a consumului de apă, se va realiza de către societatea Apaserv şi autorităţile publice locale, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție și al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Mai pe româneşte, din dispoziţia prefectului, echipe de control formate din reprezentanţii primăriilor localităţilor afectate, ai societăţii Apaserv şi poliţişti, respectiv jandarmi, vor controla fiecare gospodărie în care există suspiciuni că se face risipă de apă din reţeaua publică.

Asemenea controale au fost făcute şi până acum, fără implicarea poliţiştilor şi jandarmilor, iar primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, a declarat la şedinţa de joi a Comitetului Judeţean de Urgenţă că membrii echipelor de control au fost ameninţaţi uneori chiar cu moartea de către unii cetăţeni mai recalcitranţi.

În acelaşi timp, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Vlad Florentin, a declarat că subordonaţii lui nu au primit nici o plângere sau sesizare pe această temă din zona Oaşului, aşa că nici nu au putut să ia vreo măsură în acest sens.

Tot în cadrul şedinţei de joi, din declaraţiile participanţilor a reieşit că legenda cu furtul apei de către certezeni pentru a-şi umple piscinele nu constituie întregul adevăr.

Pe de o parte, primarul comunei Certeze, Petru Ciocan, a protestat verbal împotriva acestor acuzaţii, susţinând că nici echipele care au făcut până acum controale în zonă nu au constatat aşa ceva şi nu au întocmit măcar vreun proces verbal care să ateste o asemenea situaţie.

Trebuie ţinut cont şi de cele nu mai puţin de patru defecţiuni care au avut loc doar în ultimele 24 de ore pe conductele de aducţiune, în urma cărora alimentarea cu apă a fost, practic, sistată în oraşul Negreşti-Oaş.

Pe de altă parte, responsabilul cu implementarea Masterplanului societăţii Apaserv la nivelul judeţului Satu Mare, Octavian Lazin, este de părere că măsurătorile efectuate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Române la principalele surse care alimentează oraşul Negreşti-Oaş nu sunt tocmai corecte, probabil din cauza defecţiunii debitometrului care urmează să fie schimbat, iar consum necontrolat se face, foarte probabil, şi pe teritoriul oraşului.

Concret, potrivit măsurătorilor SGA, la intrarea în oraş debitul apei provenite din Valea Rea ar fi de aproximativ 55 litri/secundă, la care s-ar mai adăuga şi aproximativ 10 litri/secundă din râul Tur. Doar că 50 litri/secundă ar fi arhisuficient pentru un consum normal în tot oraşul Negreşti-Oaş. Totuşi, în unele cartiere apa nici nu mai picură de la robinete, astfel că este nevoie ca apa potabilă să fie distribuită localnicilor din cisterne.

Acestea sunt măsuri provizorii, luate pentru a asigura un minim necesar de apă potabilă tuturor locuitorilor Negreştiului pe perioada caniculei (cel puţin până vineri în judeţul Satu Mare avem cod portocaliu de caniculă n.r.), însă pe termen lung are în vedere contorizarea şi controlul consumului şi pe teritoriul comunei Certeze (aceasta a devenit recent membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal, iar Apaserv urmează să extindă şi acolo Masterplanul de construire a reţelelor de apă şi canalizare n.r.), respectiv forarea unor puţuri pentru asigurarea unor surse alternative de alimentare cu apă a oraşului Negreşti-Oaş până în anul 2020.

Până atunci, însă, intră în vigoare prevederile Hotărârii adoptate de Comandamentul Judeţean de Urgenţă, care au caracter de lege pe teritoriul judeţului Satu Mare, astfel că oricine sesizează vreo risipă de apă în această perioadă este invitat să sune la 112, iar autorităţile vor lua automat măsurile de rigoare.

1050 vizite
Distribuie pe