Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Se lucrează la modernizarea şi extinderea Aeroportului Satu Mare
Florin Răchitan  - Marti, 20 Octombrie 2015

Lucrările pentru modernizarea şi extinderea Aeroportului Satu Mare au intrat în linie dreaptă, potrivit situaţiei prezentate marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi directorul aeroportului, Nicolae Fechete.

Adrian Ştef a amintit de angajamentul luat încă de anul trecut de instituţia pe care o conduce, în urma căreia lucrările au fost începute din această vară, cu fonduri asigurate iniţial din bugetul judeţului Satu Mare.

„Am fost siguri că acest proiect va obţine până la urmă finanţare europeană, de aceea l-am pornit din fonduri proprii, după care am făcut lobby constant la conducerea Guvernului, împreună cu vicepreşedintele Mircea Govor, ştiind că în acest an România va avea la dispoziţie sume mari de cheltuit din partea Uniunii Europene” – a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.

Datorită acestei mişcări îndrăzneţe, în momentul în care ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, semna la începutul acestei luni contractul de finanţare pentru modernizarea aeroportului sătmărean, lucrările erau deja în stare avansată, acesta fiind avantajul nostru decisiv în „competiţia” pe care am avut-o în ultimii ani cu Baia Mare, judeţul vecin rămânând „cu buzele umflate” din acest punct de vedere.

Adrian Ştef a subliniat, totuşi, că nu doreşte să vorbească despre acest proiect în termeni competiţionali, exprimându-şi speranţa că băimărenii, la rândul lor, vor obţine fonduri pentru a-şi moderniza propriul aeroport, în condiţiile în care programul curselor aeriene interne din cele două oraşe sunt oarecum complementare: avioanele decolează din Baia Mare dimineaţa spre Bucureşti, în timp ce din Satu Mare decolează la orele după-amiezii, cu excepţia zilei de luni, când noi avem două curse spre capitală, dimineaţa şi seara.

Lucrările de la aeroportul sătmărean, programate a se finaliza până la sfârşitul anului, constă în reabilitarea pistei de aterizare şi dublarea lungimii acesteia, modernizarea întregului sistem de balizaj, reabilitarea sistemului de canalizare şi extinderea aerogării pe o suprafaţă capabilă să deservească oricând 200 pasageri.

De asemenea, în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, infrastructura şi logistica aeroportului sunt pregătite pentru cursele aeriene externe, în condiţiile în care autorităţile sătmărene au demarat deja negocieri cu diferite companii aeriene low-cost ce ar putea lega Sătmarul de mai multe oraşe mari din Europa. 


„Dacă nu ne-am fi apucat acum de treabă, riscam să închidem aeroportul, dar am obţinut fonduri europene în valoare de 66 milioane de lei, din care vom aduce poarta aeriană a Sătmarului la cele mai moderne standarde, astfel încât să o putem folosi în deplină siguranţă şi confort în următorii 20 de ani” – a concluzionat Adrian Ştef.

2037 vizite
Distribuie pe