Locale Altele
Vineri, 3 Februarie 2023
Vin, 3 Feb 2023
Avem şi nu prea avem buget
Florin Răchitan  - Joi, 19 Martie 2009

Consiliul local a aprobat în şedinţa de joi bugetul municipiului Satu Mare pe anul 2009, despre care chiar şi primarul Iuliu Ilyes recunoaşte că e valabil doar pe …trei luni.


La prima vedere, cel mai şocant aspect al acestui buget este lipsa totală a fondurilor pentru Teatrul de Nord, în condiţiile în care primarul avertizase deja că banii pentru activităţi culturale vor fi mult mai puţini în comparaţie cu anul trecut.

Trei consilieri locali, de la partide diferite, au şi propus alocarea de urgenţă a unei sume necesare pentru supravieţuirea Teatrului de Nord în perioada următoare, dar şi-a retras imediat propunerea după ce Iuliu Ilyes şi viceprimarul Kereskenyi Gabor le-au explicat cum stă treaba: municipiul Satu Mare nu are capacitatea financiară să întreţină singur Teatrul de Nord, care „consumă” cam un milion de euro pe an, de aceea Primăria a iniţiat discuţii cu conducerea Consiliului Judeţean pentru a suporta împreună această sarcină financiară, având în vedere că instituţia culturală respectivă deserveşte şi populaţia judeţului, nu doar pe cea a capitalei de judeţ.

Se doreşte să se ajungă la o înţelegere în acest sens până la sfârşitul lunii aprilie. Dacă nu va exista o soluţie până atunci, actorii vor rămâne fără salariu, deoarece banii mai ajung doar pentru plata salariilor pe luna martie.


În rest, bugetul prezentat consilierilor locali pare a fi doar o adunătură de cifre, care oricum va fi rectificat de mai multe ori în cursul acestui an, după cum a anunţat însuşi primarul Iuliu Ilyes.

Incluse iniţial pe ordinea de zi, proiectele de hotărâre privind bugetul societăţii Transurban şi, implicit, al activităţii de transport public local, precum şi cele referitoare la taxa specială de salubrizare şi regulamentul activităţii de salubrizare în municipiul Satu Mare au fost amânate pentru şedinţa extraordinară de săptămâna viitoare.

Tags: buget  local  satu mare  
2168 vizite
Distribuie pe