Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Scandal „ca-n vremurile bune” la Consiliul Judeţean
Florin Răchitan  - Vineri, 27 Martie 2009

O nouă repriză din eternul meci Govor – liberali s-a consumat la şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean şi, aşa cum au remarcat aleşii judeţului, nici nu mai contează cine e la putere şi cine e în opoziţie, fiindcă vehemenţa „dezbaterilor” e mereu aceeaşi.

 

Cearta actuală a pornit de la intenţia conducerii Consiliului Judeţean de a-l pensiona pe directorul Bibliotecii Judeţene, Voicu D. Rusu, şi de a preda postul respectiv unei angajate care ar fi urmat să asigure interimatul la conducerea instituţiei până la organizarea unui concurs pentru ocuparea definitivă a funcţiei.

Încă de la începutul şedinţei, consilierul PSD a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre care prevedea această schimbare la nivelul conducerii Bibliotecii Judeţene sau măcar reformularea proiectului, motivând că, cel puţin deocamdată, legea nu interzice pensionarilor să deţină şi funcţii de conducere în instituţii. Miza era, practic, menţinerea lui Voicu D. Rusu la conducerea Bibliotecii Judeţene.

 

În cursul discuţiilor au fost propuse mai multe variante, reprezentanţii fiecărui partid încercând să găsească soluţii legale pentru a rezolva problema ce a degenerat în conflict deschis între consilierul Mircea Govor şi cei doi vicepreşedinţi liberali ai Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Valentin Macec.

Cu această ocazie au ieşit la iveală o serie de aspecte pe care cu toţii ar fi vrut să le trateze mai discret, dar în toiul „dezbaterilor” nu a mai fost posibil acest lucru, deoarece interlocutorii s-au atacat reciproc „cu artileria grea”.

Astfel, s-a aflat că după ce Consiliul Judeţean a plătit deja chirii restante în valoare de 14 miliarde lei vechi către Federalcoop, proprietara clădirii în care îşi are sediul Biblioteca Judeţeană,  datoriile nu s-au stins, dimpotrivă: teoretic, Consiliul Judeţean datorează încă peste 20 miliarde lei vechi către Federalcoop, dar se judecă pentru terenul de sub clădire şi are toate şansele să câştige, situaţie în care va cere, la rândul lui, chirie de la Federalcoop pentru teren.

Deocamdată, singurul rezultat vizibil al acestui război al nervilor este lacătul de pe uşa sălii de lectură a Bibliotecii Judeţene.

 

Mircea Govor i-a acuzat pe cei doi vicepreşedinţi liberali că ar avea un interes direct, pe filiera partidului, în pierderea clădirii şi a terenului aferent în favoarea Federalcoop şi de aceea ar dori să scape de actualul director al Bibliotecii Judeţene, care devenise incomod din cauza susţinerii de care se bucură din partea PSD. Au urmat schimburi dure de replici, care nu au contenit nici în timpul pauzei pe care a instituit-o preşedintele CJ, Csehi Arpad, exasperat de vehemenţa cu care se purtau discuţiile.

 

În cea mai ingrată situaţie în cursul acestor dezbateri s-a găsit şefa Serviciului de Relaţii cu Publicul din cadrul Bibliotecii Judeţene, Paula Horotan, cea care ar fi trebuit să asigure interimatul la conducerea instituţiei de cultură, la propunerea vicepreşedinţilor liberali ai Consiliului Judeţean. Domnia sa, vizibil emoţionată, a simţit nevoia să se justifice, susţinând că nu doreşte să ia locul nimănui şi s-a declarat uimită de reacţiile pe care le-a provocat acest proiect de hotărâre.

 

Până la urmă s-a găsit o formulă prin care se prelungeşte, practic, cu termen neprecizat, mandatul lui Voicu D. Rusu la conducerea Bibliotecii Judeţene. La sfârşitul şedinţei, protagoniştii scandalului şi-au dat mâna într-un gest de împăcare, dar toţi cei prezenţi au rămas cu impresia că subiectul nu s-a încheiat încă.

 

Scandalul dominând ordinea de zi a şedinţei de vineri, proiectul de hotărâre ce stabileşte bugetul judeţului Satu Mare pe anul 2009 a rămas în umbră, deşi, teoretic, acesta ar fi trebuit să fie subiectul principal al dezbaterilor.

Proiectul a trecut „ca prin brânză” de votul consilierilor, care au înţeles – cât au înţeles – că e buget de austeritate şi banii abia vor ajunge pentru întreţinerea propriului aparat administrativ şi a instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean.

În ceea ce priveşte investiţiile mai mari, preşedintele Csehi Arpad şi-a exprimat speranţa că vor obţine o linie de credit în valoare de 110 milioane RON de la vreo bancă comercială. Având în vedere, însă, că anul trecut au mai fost două tentative de a obţine acest credit, însă nicio bancă nu s-a înghesuit să asigure finanţarea necesară, perspectivele sunt destul de sumbre şi pentru acest an. Csehi Arpad a dat, totuşi, asigurări că vor fi bani pentru cofinanţarea unor proiecte importante, ca amenajarea gropii de gunoi a judeţului sau construirea staţiunii Luna Şes.

Tags: scandal  consiliu  judetean  biblioteca  
1885 vizite
Distribuie pe