Locale Altele
Marti, 26 Septembrie 2023
Marti, 26 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Familia Ţânţaş păstrează ştrandul cu ajutorul consilierilor UDMR
Florin Răchitan  - Marti, 12 Aprilie 2016

Şedinţa extraordinară de marţi a Consiliului Local Satu Mare, în care trebuia luată o decizie cu privire la contractul de concesiune a ştrandului sătmărean către firma Beny Alex a miliardarului negreştean Vasile Ţânţaş a început într-o atmosferă sumbră, cauzată de pana de curent din zona centrală a municipiului, dar şi de nervii întinşi la maxim „ca într-un joc de poker”, după cum a remarcat unul dintre consilieri.

De fapt, a fost un joc de şah între primarul Dorel Coica, pe de o parte, şi candidatul UDMR la Primărie, Kereskenyi Gabor, pe de altă parte, în care pionii erau consilierii locali din cele două tabere politice principale, iar câştigătoare a fost familia Ţânţaş.

Consilierii locali au fost convocaţi să dezbată şi să voteze un proiect de hotărâre bazat pe raportul unei comisii speciale, din care au făcut parte specialişti, dar şi reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice din Consiliul Local, care, în urma unui control efectuat la baza de agrement şi analizând deficienţele în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor din partea concesionarului, au constatat încetarea de drept a contractului.

Mai pe româneşte, este vorba despre faptul că firma Beny Alex nu a făcut toate investiţiile la care s-a obligat în momentul semnării contractului de concesiune, în 2011. Printre altele, nu a construit hotelul cu bază de tratament şi nu are nici drept de explorare a apelor termale, folosind în continuare, practic ilegal, apa din puţurile forate demult de administraţia locală, pe vremea când ştrandul era exploatat de Primărie. Colac peste pupăză, în toţi aceşti ani ştrandul a funcţionat fără nici un fel de autorizaţie de funcţionare.

Comisia specială desemnată de Primărie a constatat toate aceste probleme şi a propus rezilierea contractului de concesiune şi preluarea ştrandului în patrimoniul Primăriei, care, în condiţii ideale, l-ar fi atribuit spre administrare uneia dintre instituţiile subordonate, foarte probabil Apaserv.

Numa’ că tocmai intrăm în campanie electorală, ceea ce a complicat puţin lucrurile. Auzind din presă că tocmai se pregăteşte rezilierea contractului de concesiune, reprezentanţii firmei Beny Alex l-au acuzat pe primarul Dorel Coica de mascaradă electorală şi s-au plâns că tocmai Primăria este cea care nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, ba chiar a sabotat mereu activitatea firmei, deoarece până-n ziua de azi mai sunt probleme juridice cu unele terenuri aflate în incinta ştrandului.

Membrii familiei Ţânţaş s-au şi prezentat la şedinţa de marţi, iar avocata lor a precizat că nu au primit documentele necesare şi nu au fost informaţi cum se cuvine în legătură cu acest aspect, cerând amânarea luării unei decizii, pentru a avea cu toţii ocazia să analizeze mai temeinic problema.

Atunci a început un joc de pase a responsabilităţii între primarul Dorel Coica, în calitate de preşedinte al comisiei speciale, dar şi de reprezentant al Executivului, şi consilierii locali din tabăra UDMR + PNL, care nu înţelegeau de ce trebuie să decidă ei în privinţa asta, din moment ce comisia stabilise deja încetarea de drept a contractului de concesiune. Situaţia era agravată şi de faptul că nimeni nu a explicat cum se cuvine ce s-ar fi întâmplat cu ştrandul dacă s-ar fi aprobat azi rezilierea contractului.

În calitate de membru al comisiei speciale, consilierul UDMR Maskulik Csaba a precizat că au ales să supună acest proiect de hotărâre votului în plen, chiar dacă, teoretic, nu era obligatoriu, deoarece tot Consiliul Local a aprobat şi contractul şi toate actele adiţionale prin care s-a prelungit în mod repetat contractul de concesiune, chiar dacă firma Beny Alex nu-şi îndeplinise toate obligaţiile stipulate în acel contract.

În traducere, consilierii locali care au făcut parte din comisia specială au considerat că tot Consiliul Local trebuie să fie forul decizional şi în cazul rezilierii contractului, fiind vorba de o investiţie deosebit de importantă, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de euro. În cursul zilei de luni, la şedinţele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, se părea că s-a ajuns în proporţie de 99% la o înţelegere între taberele politice şi nu mai era nici un obstacol în calea rezilierii contractului. Apoi, până marţi, unii s-au sucit.

 

Supravegheaţi de deputatul Kereskenyi Gabor, care s-a aflat în spatele lor pe tot parcursul şedinţei, cu toate că ar fi avut posibilitatea să amâne proiectul de hotărâre pentru o şedinţă viitoare, oferind astfel posibilitatea tuturor să analizeze mai bine problema şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză, majoritatea consilierilor, printr-un joc al voturilor şi abţinerilor pus la punct dinainte, au refuzat amânarea.

După care, cu doar şapte voturi pentru, din partea consilierilor PSD, cu două împotrivă din partea consilierului UDMR Butka Gergo şi a consilierei ALDE Marcela Papici, iar restul abţineri (adică UDMR + PNL), proiectul de hotărâre a căzut.

În aceste condiţii, ştrandul se va deschide la termen, în 1 Mai, dar, practic, funcţionează ilegal, cu un contract nul de drept, dar cu girul majorităţii Consiliului Local Satu Mare. E adevărat, juriştii se vor mai certa mult şi bine dacă în această situaţie primarul poate sau nu să pună în aplicare rezilierea contractului şi, practic, în baza aşa-numitului Pact Comisoriu de gradul IV, să trimită poliţiştii locali să ocupe ştrandul fără vreo sentinţă judecătorească. Acela ar fi momentul culminant al campaniei electorale ce urmează ;))

În orice caz, la finalul şedinţei, contracandidatul său, Kereskenyi Gabor, l-a ameninţat voalat pe edilul-şef că în această speţă are chiar şi responsabilitate penală. „Dar sperăm să vă luăm de pe umeri această responsabilitate peste o lună şi jumătate” – a încheiat, sarcastic, candidatul UDMR la Primăria Satu Mare.

Tags: strand  concesiune  tantas  beny alex  
2536 vizite
Distribuie pe