Locale Altele
Marti, 27 Septembrie 2022
Marti, 27 Sept 2022
Autoritățile se declară pregătite pentru alegeri
Veronica Hodas  - Joi, 28 Aprilie 2016

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Satu Mare (ATOP) a organizat joi o ședință în cadrul căreia a fost prezentat planificarea privind organizarea alegerilor locale din 5 iunie 2016.

Conform subprefectului Alfatter Tamas odată cu aceste alegeri au apărut și câteva noutăți. Prima este din partea Autorității Electorale Permanente (AEP) care va coordona și aceste alegeri, cu toate că până acum s-a ocupat doar de alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare sau referendumuri naționale.

O altă noutate este introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal care va împiedica votul multiplu și așa zisul turism electoral. Suprefectul a menționat că sistemul funcționează foarte bine și că a fost testat de STS, urmând să mai fie testat și la secțiile de votare.

Tot ca noutate este și constituirea Corpului Experților Electorali și tragerea la sorți computerizată a președinților și locțiitorilor secțiilor de votare.

„Tot ca noutate țin să vă informez asupra modelului buletinului de vot care este aprobat prin HG nr.55/2016, bulletin care acum are pe prima pagină din interior o legendă unde se vor înscrie numele partidului sau alianței, candidat independent – urmat de numele și prenumele acestuia, numărul de ordine pe buletinul de vot rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot și pagina din buletinul de vor în care a fost înscris”, a mai adăugat suprefectul.

În ceea ce privește coordonarea activităților și acțiunilor destinate pazei secțiilor de votare, precum și pentru menținerea climatului de siguranță publică, premergător și pe timpul alegerilor se realizează din către prefecți prin structurile MAI.

Astfel, planificarea, organizarea și coordonarea misiunilor se vor asigura de către șefii secțiilor generale/inspectoralor județene, potrivit nivelurilor de competență, iar conducerea acțiunilor se asigură de către șefii structurilor implicate conform atribuțiilor și competențelor specifice începând cu 6 iunie 2016.

În cadrul aceleași ședințe, reprezentanții structurilor MAI au menționat că deocamdată nu se cunoaște numărul exact de angajați care vor fi angrenați, iar Jandarmeria Satu Mare a solicitat Inspectoratului de la Cluj un echipaj de 30 de oameni.

Tags: alegeri  autoritati  pregatite  
988 vizite
Distribuie pe