Locale Altele
Luni, 18 Octombrie 2021
Luni, 18 Oct 2021
Norvegienii ne învaţă cum să facem iluminat public mai eficient în judeţul Satu Mare
Florin Răchitan  - Miercuri, 5 Octombrie 2016

Reprezentanţii primăriilor din judeţul Satu Mare, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, participă în aceste zile - la Centrul Tehnologic, de Inovare şi Afaceri - la un curs de perfecţionare în privinţa implementării sistemelor de iluminat public eficiente din punct de vedere energetic, după model norvegian.

Cursul este organizat de ADI Satu Mare în colaborare cu o instituţie parteneră din Trondheim, cu finanţarea asigurată prin Granturile Norvegiene, iar subiectele sunt prezentate de doi specialişti sosiţi din ţara respectivă, Anders Stolan şi Knut Hovland.

Ei au fost salutaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, care şi-a exprimat speranţa că lecţiile învăţate de la partenerii norvegieni ne vor fi de folos inclusiv în eficientizarea energetică a Palatului Administrativ, care în prezent e un colos energofag, cu un consum de energie comparabil cu o uzină.

Temele abordate în cele două zile de curs se referă la cele mai noi tehnologii, inclusiv cu energie regenerabilă, în domeniul iluminatului public, exemple de investiţii şi modele de afaceri din Norvegia şi din alte părţi ale Europei, posibilităţi de accesare a unor finanţări, probleme cu care se confruntă autorităţile locale în asigurarea funcţionării sistemelor, dar şi elaborarea unui proiect privind viitorul iluminatului public în judeţul Satu Mare.

Participanţii la acest curs vor face şi o vizită de studiu în Norvegia, apoi vor elabora împreună un ghid de bune practici privind strategiile de eficienţă energetică şi iluminatul public. 

Tags: curs  iluminat  public  norvegia  
1157 vizite
Distribuie pe