Primarul Kereskenyi Gabor a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că va propune Consiliului Local în următoarea modificarea unei hotărâri anterioare, în urma căreia impozitele pe unele imobile vor scădea la jumătate.
Este vorba despre impozitele pe imobilele care au ca proprietari persoane fizice, dar în care se desfășoară activități economice, adică au fost amenajate pentru funcționarea unor magazine, ateliere sau birouri.
În baza unei legi care a intrat în vigoare anul trecut, cota de impozit pentru acest gen de imobile a fost stabilită la 1,5% printr-o Hotărâre de Consiliu Local Satu Mare, votată în unanimitate în luna octombrie 2015, astfel că toți cei care au firme acasă au fost nevoiți să plătească niște sume uneori colosale corepunzătoare impozitelor pe anul 2016, în funcție de activitatea economică pe care o desfășurau.
La momentul respectiv, consilierii locali sătmăreni au votat “ca oile” fără să țină seama de faptul că legea de anul trecut prevedea 1,5% ca prag maxim al impozitului, însă se putea stabili și o cotă mai mică. A și fost scandal atunci, dar după câteva plânsete pe Facebook și ridicat din umeri din partea autorităților, pe motiv că “așa zice legea”, lucrurile au rămas așa cum s-a stabilit în ședința de pomină.
Acum, primarul Kereskenyi spune că s-au făcut “simulări și studii de impact” în baza cărora este “tehnic acceptabilă” diminuarea impozitelor și chiar s-a propus deja reducerea cotei la 0,7%, ceea ce ar însemna o pierdere estimată de 1,3 milioane de lei în bugetul municipiului Satu Mare pe anul viitor, însă edilul-șef este de părere că aceasta se încadrează în limite admisibile și va putea fi recuperată prin declararea corectă a situației juridice a imobilelor pentru care se plătește impozit.
Propunerea urmează fie supusă dezbaterii publice în cursul zilei de luni, după care va ajunge și pe masa consilierilor locali. Reducerea cotei de impozit la 0,7% este, fără îndoială, o măsură binevenită pentru micii întreprinzători, însă chiar și așa Satu Mare va avea cel mai mare impozit de acest fel dintre toate capitalele de județ din regiune. De exemplu, aceeași cotă este de 0,6% la Oradea și Zalău, în timp ce la Baia Mare și Cluj se situează la nivelul minim stabilit prin lege, adică 0,2%.
Smedchesrii bugetarij, securistii, etc platesc impozites micij la cade civiles pedntfru ca sujnt 5000 dde dedclarfatfkii falses ..proktejated ded sescuhritgatgea nationala! Ca plensionar fac pe gfratis controlaes.
Incep sa se vada primii pasi spre normalitate, asteptam si altii.