Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Știți unde-i patinoarul din ultimii ani de la Satu Mare? În Sebeș, județul Alba. Și da, e gratis!
Florin Răchitan  - Duminica, 8 Ianuarie 2017

Deoarece a prins bine la public, continuăm telenovela “Patinoarul” cu un nou episod.

Vă amintiți de părculețul de distracții cu patinoar artificial, carusel, mașinuțe, ceai cald și vin fiert, care a fost instalat în ultimii patru ani ba în fața Muzeului Județean, ba în Piața 25 Octombrie din Satu Mare? Noa, acuma e în municipiul Sebeș, județul Alba.

Cum a ajuns acolo și de ce nu își continuă activitatea la Satu Mare? Aia așa a fost că firma Arkona Impex, cea care administra părculețul de distracții, a depus încă din 19 septembrie 2016 cerere la Primăria Satu Mare pentru a putea să amenajeze patinoarul și în acest sezon de iarnă, la fel ca în anii trecuți, într-o zonă pe care ar fi urmat s-o indice Primăria.

Au urmat două luni în care patroana sătmăreancă a firmei, Fodor Tunde, a fost ținută în expectativă, răspunsul fiind amânat de la o săptămâna la alta. Până la urmă, fără să primească vreun răspuns oficial în scris, ea a fost informată verbal de șeful biroului responsabil cu autorizațiile din cadrul Primăriei Satu Mare că… nu se poate. Fără alte explicații. Asta se întâmpla la sfârșitul lunii noiembrie, adică fix la începutul sezonului de iarnă.

În disperare de cauză, proprietara firmei sătmărene s-a înscris la una dintre ultimele licitații ce se organizau în țară pentru amenajarea unor parcuri de distracții specifice iernii. În decurs de o săptămână, nu doar că a câștigat licitația organizată de Primăria Sebeș din județul Alba, ci au fost rezolvate toate problemele birocratice și a fost amenajat părculețul de distracții, cu patinoar cu tot, în centrul vechi al orășelului din Munții Apuseni.

“E de neînțeles pentru mine ce s-a întâmplat, dar nici nu mi-am bătut capul prea mult. Mi-am dat seama că deja nu mai am cu cine să discut la Primăria Satu Mare. În ultimele săptămâni, însă, am primit o grămadă de telefoane, iar colegii de școală ai copilului meu îl tot întreabă când se va face patinoar la Satu Mare? În anii trecuți aveam, în medie, chiar sute de clienți în fiecare zi, veneau mulți copii și adulți chiar și din Csenger, de dincolo de graniță, deoarece patinoarul din Satu Mare era cel mai aproape de ei. La noi au venit și elevii sosiți la Satu Mare din aproape toate țările UE în cadrul Programului Erasmus, cu toții s-au simțit excelent și au revenit aproape zilnic, cât au stat la noi. Dar se pare că nimeni nu poate fi profet în patria sa” – a concluzionat Fodor Tunde.

Și acuma vine partea mai tare: cei care au vizitat părculețul de distracții de la Satu Mare din anii trecuți, probabil își amintesc că se percepea o taxă de intrare pe patinoar între 10 și 15 lei, în această sumă fiind inclusă și închirierea patinelor de toate mărimile, pe care le aveau la dispoziție toți cei care veneau fără patine de acasă.

Conform înțelegerilor din ultimii ani, Primăria Satu Mare punea la dispoziția firmei terenul, cu suprafața de 300 mp pentru patinoar, și accesul la utilități, însă firma trebuia să plătească apa și curentul folosite pentru funcționarea părculețului de distracții, precum și personalul care amenaja, întreținea și supraveghea toate activitățile de acolo. Toate aceste cheltuieli erau acoperite din banii încasați pe biletele de intrare pe patinoar.

Noa, acum orașul Sebeș, de mărimea Careiului, nu numai că asigură gratuit toate utilitățile necesare pentru funcționarea patinoarului, ci a și plătit firmei sătmărene, conform contractului încheiat în urma licitației, nu mai puțin de 33.000 euro. În schimb, firma sătmăreană asigură accesul gratuit pe patinoar pentru toți cei care doresc să se distreze pe gheață.

Se pare că localnicii nu au nimic împotrivă, după cum se vede și în filmulețul de mai jos, înregistrat la inaugurarea Târgului de Crăciun din Sebeș, județul Alba.

FOTO: Ziarul UNIREA Alba Iulia
13607 vizite
Distribuie pe
Ionut
Pentru ce ii trebuie orasului patinuar?
Sa primeasca altii patinuar si investitii, Satu Mare nu are nevoie de nimic, se descurca udmr singuri, nu-i asa?
2017-01-09 10:56:29
Diana
"Domnul" Tatar este cu autorizatiile,iar pana nu isi ia banutii nu misca un deget.
2017-01-09 08:51:09