Locale Altele
Marti, 19 Ianuarie 2021
Marti, 19 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Zeci de tone de deşeuri animaliere putrezesc în Curtuiuş, iar autorităţile nu au habar ce să facă
Florin Răchitan  - Joi, 14 Mai 2009

De aproape o lună de zile, locuitorii din zona rezidenţială Curtuiuş, de la marginea municipiului Satu Mare, dar şi clienţii Registrului Auto Român, instituţie aflată în zona respectivă, se plâng de duhoarea insuportabilă emanată de nişte deşeuri animaliere împrăştiate în câmp, în imediata apropiere a caselor.

 

Calvarul locuitorilor din zonă a început înainte de Paşti, când au simţit pentru prima dată mirosul pestilenţial ce se propaga dinspre capătul grădinilor. În curând au descoperit sursa acestui miros şi au făcut sesizări peste sesizări şi o grămadă de reclamaţii la toate instituţiile posibile, fără absolut nici un rezultat.

 

Oamenii dau vina pe patronul unei societăţi agricole, Ioan Dragoş, care este proprietarul unui teren în zonă şi are un contract cu societatea Ave Impex pe baza căruia primeşte cantităţi mari de făină proteică rezultată în urma prelucrării resturilor animaliere, această făină fiind un excelent îngrăşământ natural.

 

Problema este că substanţa care emană duhoarea în Curtuiuş nu seamănă deloc a făină proteică, ci arată mai degrabă ca o pastă în care se văd deşeuri animaliere solide, intrate în putrefacţie. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy, a şi găsit explicaţia, dar nu a luat absolut nici o măsură pentru a rezolva problema: se pare că aparatul de la Ave Impex care ar fi trebuit să transforme resturile animaliere în făină proteică nu a funcţionat la parametri normali şi a rezultat doar această substanţă vâscoasă, plină cu bucăţi de carne putredă.

 

Garda de Mediu a descoperit că în zonă au fost depozitate aproape 80 de tone de deşeuri animaliere, a amendat societatea Ave Impex cu 150 milioane de lei vechi, dar substanţa a rămas tot acolo, făcând insuportabilă viaţa de zi cu zi a locuitorilor.

 

Văzând că tractoarele continuă să descarce din remorci zeci de tone de asemenea deşeuri şi nimeni nu mişcă un deget pentru rezolvarea problemei, oamenii au ameninţat că vor da foc tractoarelor.

Până la urmă, în cel mai pur stil românesc, lucrurile au început să se mişte abia după ce câţiva cetăţeni mai norocoşi l-au contactat direct pe prefectul Radu Giurca, acesta convocând joi dimineaţa o şedinţă cu şefii instituţiilor responsabile de această situaţie, după care s-a deplasat împreună cu ei la faţa locului, în control.

 

Acolo, surpriză!!! Deşeurile au dispărut ca prin farmec, după ce un reporter al unui cotidian naţional a făcut miercuri investigaţii în zonă şi a stat de vorbă cu oamenii şi cu reprezentanţii autorităţilor. Mirosul persista însă, dovadă că resturile animaliere au fost arate, pur şi simplu, în pământ, în noaptea de dinaintea controlului.

 

Acum problema autorităţilor constă în neputinţa de a-l identifica pe proprietarul terenului cu pricina, de vreme ce Ioan Dragoş se jură că acela nu este terenul lui şi că el a împrăştiat făina proteică obţinută de la Ave Impex doar pe nişte terenuri din Balta Blondă.

 

Aşteptăm cu interes noile stângăcii ale directorilor instituţiilor care ar trebui să vegheze la asigurarea sănătăţii publice, inclusiv din banii contribuabililor din Curtuiuş.

Tags: curtuius  deseuri  animaliere  putrefactie  
1231 vizite
Distribuie pe