Locale Altele
Vineri, 15 Ianuarie 2021
Vin, 15 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Colectare selectivă a deșeurilor în orașul Ardud
Florin Răchitan  - Luni, 15 Mai 2017

După ce a implementat cu succes sistemul la Negrești-Oaș, societatea de salubrizare Instal Ros SRL a început campania de informare și conștientizare privind colectarea selectivă a deșeurilor și la Ardud, unde sistemul va fi funcțional începând din 15 iunie. În această campanie, angajaților firmei li s-au alăturat tineri din oraș și angajați ai primăriei Ardud.

Ardudenii vor colecta separat deşeurile, în sistem dual, în două fracţii - FRACŢIE UMEDĂ şi USCATĂ, din data de 15 iunie 2017. Colectarea selectivă în sistem dual este obligatorie pentru toate persoanele fizice şi pentru toate persoanele juridice. De asemenea, fiecare gospodărie sau societate comercială are obligaţia legală de a încheia contracte de salubritate, în caz contrar urmând să plătească o taxă specială, aşa cum prevede legea.

Ce presupune colectarea duală a deşeurilor?

Colectarea duală presupune colectarea deşeurilor în doi recipienţi distincţi, unul pentru fracţia umedă şi unul pentru fracţia uscată.

FRACŢIA UMEDĂ - conţine deşeurile menajere obişnuite, resturi alimentare sau cele rezultate din producerea hranei zilnice, precum şi materiale care nu mai pot fi reciclate, impregnate cu ulei sau umede, pătate cu resturi alimentare etc. Deşeurile menajere se colectează în acelaşi container ca şi până acum şi după acelaşi orar, de două ori pe lună, la gospodăriile individuale. La blocurile de locuinţe, containerele vor fi inscripţionate astfel: USCAT pentru deşeurile reciclabile şi UMED pentru deşeurile menajere.

FRACŢIA USCATĂ - cuprinde deşeurile din categoria materialelor reciclabile - hârtie, cartoane, PET-uri, pungi de plastic, folii de ambalare, doze de aluminiu, cutii de conserve metalice curate, sticle şi borcane golite de conţinut şi spălate dacă este necesar, ambalaje de plastic curate de la produse de igienă, etc.

Fracţia uscată se colectează în sacii verzi inscripţiona şi pe care ardudenii îi vor primi de la societatea de salubritate, la case, sau în pubelele inscripţionate cu USCAT, la blocuri. Sacii vor fi refolosiţi până la uzare. Pentru reducerea volumului deşeurilor, ardudenii sunt sfătuiţi să plieze cutiile de carton, să preseze recipientele tip PET şi dozele de aluminiu.

Unde vor ajunge deşeurile?

Deşeurile uscate vor fi triate şi valorificate, astfel încât în urma reciclării se vor transforma în produse noi. Prin această operaţiune, ardudenii vor contribui la salvarea materiilor prime din care sunt produse ambalajele şi sticlele. Deşeurile umede vor fi transportate, ca şi până acum, la Groapa de gunoi ecologică de la Doba.

Amenzi pentru nerespectarea colectării separate

Nerespectarea de către populaţie sau societăţi comerciale a colectării selective a deşeurilor în sistem dual constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, conform prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se face de către Poliţia Locală Ardud şi de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu.
Persoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv deşeurile sau nu au încheiate contracte de salubritate vor plăti o taxă specială pentru ridicarea gunoiului, impusă de prevederile legale.

Colectarea selectivă, o obligaţie legală şi una morală

Primarul oraşului Ardud, Ovidiu DUMA, a declarat că introducerea colectării selective în sistem dual este o obligaţie impusă de lege şi şi-a exprimat speranţa că ardudenii vor înţelege importanţa acestui demers şi se vor conforma.

"Colectarea selectivă este o obligaţie instituită prin legea 211 din 2011 la care trebuie să ne conformăm. În plus, conform directivelor europene, până în anul 2020 România trebuie să recicleze jumătate din deşeurile pe care le produce. Pentru a atinge obiectivul, din acest an Ministerul Mediului a impus o taxă de 80 lei pe tona de deşeuri menajere plătibilă de fiecare operator al depozitelor ecologice către Administraţia Fondului pentru Mediu, dar şi obligaţia primăriilor care nu reduc în fiecare an cu câte 15% cantitatea de deşeuri menajere de a plăti o taxă de 100 lei pentru fiecare tonă de deşeuri peste ţintă. Aşadar, colectarea selectivă vine să ne scutească de amenzi mari pe viitor. Fac apel la ardudeni să colecteze selectiv deşeurile, pentru a arăta că trăim într-un oraş civilizat, că ne pasă de mediul în care trăim dar şi că investim în viitorul copiilor noştri" - a declarat primarul Ovidiu Duma.

Tags: colectare  selectiva  deseuri  ardud  
1450 vizite
Distribuie pe