Locale Altele
Sambata, 16 Ianuarie 2021
Sam, 16 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Când va fi colectare selectivă a deşeurilor la Satu Mare? Şohan!
Florin Răchitan  - Vineri, 22 Mai 2009

Prima serie a telenovelei gunoaielor municipiului Satu Mare pare să fi ajuns la final, odată cu respingerea în şedinţa Consiliului Local de joi a proiectului de hotărâre privind regulamentul de salubrizare, iniţiat de grupul de consilieri ai PD-L. Urmează seria a doua.

 

Precum sclava Isaura luptând timp de 378 de episoade să-şi răscumpere libertatea, aşa a luptat luni de zile grupul PD-L din Consiliul Local Satu Mare să-şi impună viziunea proprie asupra sistemului de salubrizare a municipiului Satu Mare, iar grupul UDMR s-a comportat în tot acest timp ca un veritabil Don Leoncio, acceptând unele compromisuri, acordând concesii, trăgând de timp şi dezbătând subiectul la nesfârşit, până ce s-a încruntat odată şi a spus răspicat: „Nem”!

 

Încă la şedinţa de miercuri a comisiei de Servicii Publice din cadrul Consiliului Local, reprezentanţii UDMR au stabilit de comun acord cu iniţiatorii proiectului unele modificări „pe ici-colo, în părţile esenţiale”, pentru ca la şedinţa în plen cei patru consilieri ai PD-L să se trezească faţă în faţă cu un grup de UDMR-işti „crispaţi”, care au votat în bloc împotriva proiectului, acesta fiind respins la diferenţă de un vot.

 

Această diferenţă a fost cauzată de absenţa de la şedinţă a consilierului PSD Dorel Coica, dar şi de lipsa unui înlocuitor al fostului consilier PSD Gabriel Leş, devenit între timp subprefect al judeţului. În rest, toţi ceilalţi au fost solidari cu democrat-liberalii, dar voturile lor nu au fost de ajuns pentru a răsturna situaţia.

 

Cuiul lui Pepelea îl reprezintă, se pare, propunerile privind instituirea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor la Satu Mare, sistem pentru care insistă democrat-liberalii, dar care este considerat total nerealist de către conducerea Primăriei, sprijinită de grupul UDMR din Consiliul Local.

 

Luând cuvântul în plenul şedinţei, primarul Iuliu Ilyes a precizat că în data de 15 iunie va avea o întâlnire cu ministrul Mediului, în cadrul căreia îi va prezenta acestuia observaţiile referitoare la imposibilitatea aplicării la nivel local a unor reglementări în managementul deşeurilor şi se aşteaptă o revizuire a poziţiei Guvernului în această privinţă.

 

Problema de fond a fost prezentată de primarul Iuliu Ilyes chiar la conferinţa de presă din preziua şedinţei Consiliului Local, iar observaţiile sale se bazează pe experienţa edililor din unele oraşe mai mari şi mai dezvoltate ale Uniunii Europene.

 

În esenţă, aşa cum a avut ocazia să descopere în cursul recentei vizite la Wolfenbuttel, este vorba despre faptul că autorităţile europene se gândesc din ce în ce mai serios la posibilitatea renunţării la sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, având în vedere ineficienţa şi lipsa de rentabilitate a acestuia.

 

Concret, primarul din Wolfenbuttel i-a explicat omologului său din Satu Mare că se cheltuiesc sume enorme din bugetul local pentru a menţine în funcţiune acest sistem, pentru ca, în final, toate deşeurile, indiferent de natura lor, să ajungă în aceeaşi topitorie, deoarece reciclarea unor materiale costă mai mult decât produsele finite. Aşadar, sistemul funcţionează, încă, doar pentru a le face pe plac ecologiştilor.

 

Primarul Iuliu Ilyes le-a atras atenţia consilierilor democrat-liberali că prin proiectul lor de hotărâre nu fac altceva decât să-i păcălească pe sătmăreni, bazându-se pe părerile unor „specialişti” care „sabotează salubrizarea oraşului”.

 

Totuşi, după ce proiectul democrat-liberalilor a fost respins, primarul Iuliu Ilyes a primit sarcina de a întocmi un nou proiect de hotărâre, în care să se regăsească şi reglementările pe care le va stabili Ministerul Mediului după întâlnirea din 15 iunie cu primarii municipiilor din România.

Tags: colectare  selectiva  deseuri  
1118 vizite
Distribuie pe