Locale Altele
Miercuri, 26 Februarie 2020
Mie, 26 Feb 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Focar de pestă porcină africană în cartierul Balta Blondă
DSVSA, Primăria Satu Mare  - Marti, 1 August 2017

În data de 31 iulie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare, în cartierul Balta Blondă. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA Satu Mare au intervenit prompt.

În conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale au fost întreprinse următoarele acțiuni:

-         au fost recoltate probe pentru examene de laborator;

-         au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate;

-         au fost ucise animalele din focar și cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare;

-         s-a efectuat dezinfecţia în cele două gospodării a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare şi a locului de îngropare;

-         a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriilor afectate;

-         au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și  planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii;

-         a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea informării și adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu  responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.

În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate. În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Din primele investigații întreprinse la fața locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare, a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Totodată, și alte instituții competente ale statului întreprind verificări în acest sens. Informațiile obținute urmează a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în țara noastră.

ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și  pentru eradicarea bolii.

ANSVSA va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană, constant, în funcție de evoluția bolii.

Primăria municipiului Satu Mare a fost informată în cursul zilei de marți, 1 august, despre contaminarea unei zone din cartierul Balta Blondă cu boala Pesta Porcină Africană.

În vederea prevenirii răspândirii bolii și evoluației acesteia, rugăm cetățenii municipiului Satu Mare să respecte următoarele măsuri și restricții sanitar-veterniare stabilite în zona infectată și în împrejurimi:

- sacrificarea tuturor porcilor din exploatația în care s-a confirmat boala;

- carcasele porcinelor care au decedat sau au fost sacrificate, respectiv carnea provenită în urma sacrificării, în perioada cuprinsă între apariția probabilă a bolii în exploatație și adoptarea măsurilor oficiale trebuie ecarisate/ neutralizate sub supraveghere oficiala;

- după eliminarea porcinelor respective, clădirile folosite pentru adăpostirea porcinelor, vehiculele folosite pentru transportarea lor sau a carcaselor acestora, precum și echipamentele, așternutul, gunoiul de grajd și dejecțiile, furajele, cât și alte materiale potențial contaminate trebuie curățate și dezinfectate;

- efectuarea, cât mai curând posibil, a unei evidențe a tuturor exploataților și inspectarea acestora într-o perioadă maximă de 7 zile, pentru efectuarea examinării clinice a porcilor și pentru controlul registrului și al mărcilor de identificare a porcilor;

- deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului suinelor pe șosea dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii;

- nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale;

- în cazul tuturor porcilor sacrificați sau bolnavi dintr-o exploatație de porcine trebuie să se respecte măsurile de igienă corespunzătoare.

De asemenea, aducem la cunoștița cetățenilor faptul că s-a instituit zona de restricție, respectiv zona de protecție pe o arie de 3 km în jurul focarului și în zona de supraveghere de 10 km în jurul focarului.

Tags: focar  pesta  porcina  balta blonda  
965 vizite
Distribuie pe