Locale Altele
Vineri, 20 Iulie 2018
Vin, 20 Iul 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consiliul Judeţean împarte aproape un milion de lei pentru proiectele culturale ale ONG-urilor
Florin Răchitan  - Vineri, 11 August 2017

Cu aceeaşi discreţie cu care a fost anunţat concursul de proiecte, pe site-ul Consiliului Judeţean a fost publicat şi raportul de atribuire a finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi culturale ale organizaţiilor non-guvernamentale sătmărene.

Anul acesta, Consiliul Judeţean a pus la bătaie peste 860.000 de lei pentru proiectele culturale, adică mai mult decât dublu faţă de suma alocată de Primăria Satu Mare în acelaşi scop.

Sincronizarea a fost perfectă, deoarece era nevoie de aprobarea sumei de peste 82.000 de lei pentru finanţarea Zilelor Culturale Maghiare Partium, eveniment care beneficiază şi de o altă finanţare, în valoare de 95.000 de lei, din partea Primăriei Satu Mare.

Totuşi, contrar aparenţelor, nu ONG-urile considerate a fi „maghiare” au primit frişca de pe tort, campioana finanţărilor din acest an fiind Asociaţia Poesis, care va primi în total aproape 200.000 de lei pentru trei proiecte distincte (e adevărat, alte proiecte depuse de Poesis au fost respinse, deoarece nu au întrunit punctajul minim necesar).

Alţi beneficiari ai unor sume importante, de peste 60.000 de lei fiecare, sunt ansamblul folcloric Cununiţa şi Corul Medesana, dar finanţări consistente au fost aprobate şi pentru Adunarea Generală ASTRA la Carei sau pentru ridicarea, tot la Carei, a unui monument închinat românilor expulzaţi din această regiune în urma Diktatului de la Viena.

Bineînţeles că nu au întârziat să apară contestaţiile şi ieşirile în public, mai ales pe Facebook, ale celor care nu primesc nici un ban anul acesta de la Consiliul Judeţean şi se consideră nedreptăţiţi.

Unul dintre aceştia este tânărul Răzvan Roşu, un binecunoscut cercetător al culturii moţilor din judeţul Satu Mare, căruia i-a fost refuzată suma cerută pentru publicarea unui volum despre enclavizarea culturală din Transilvania, îndeosebi din zona noastră, carte ce are deja pregătită lansarea oficială la Viena şi Berlin. „La Satu Mare voi refuza să fac o prezentare a lucrării, din cauza lipsei de respect pe care autorităţile au afişat-o faţă de acest proiect” – a conchis, cu amărăciune, Răzvan Roşu.

Tags: bani  cultura  consiliul judetean  satu mare  
441 vizite
Distribuie pe

Adrian Cozma întreabă de ce am făcut cadou spitalului din Oradea un aparat de 150.000 euro? Șefii județului spun că e bine așa.
Vineri, 20 Iulie 2018
În condițiile în care, potrivit unui studiu realizat la nivel național...   continuare

Aşa arată un drum despre care Consiliul Judeţean spune că „se află în curs de reabilitare”
Joi, 19 Iulie 2018
Cândva pe la mijlocul lunii trecute, conducerea Consiliului Judeţean...   continuare

Curtea de Conturi a pus biciul pe ea, așa că Primăria mai dă un ”ultimatum” proprietarilor clădirilor părăginite din Centrul Vechi al Sătmarului
Miercuri, 18 Iulie 2018
Grofii au prezentat miercuri bilanțul.   continuare

Slugile grofilor se dau jmekeri. Viceprimarul a insultat azi o jurnalistă care a îndrăznit să pună întrebări.
Marti, 10 Iulie 2018
După ce de vreo doi ani bagă periodic pe Facebook și ”într-o anumită parte a presei” același filmuleț...   continuare

Se pare că Apaserv a găsit soluţia să nu se mai surpe Bulevardul Octavian Goga. L-au angajat pe băiatul viceprimăriţei.
Luni, 9 Iulie 2018
Că societatea ce asigură...   continuare