Locale Altele
Joi, 14 Decembrie 2017
Joi, 14 Dec 2017
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consiliul Judeţean īmparte aproape un milion de lei pentru proiectele culturale ale ONG-urilor
Florin Răchitan  - Vineri, 11 August 2017

Cu aceeaşi discreţie cu care a fost anunţat concursul de proiecte, pe site-ul Consiliului Judeţean a fost publicat şi raportul de atribuire a finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi culturale ale organizaţiilor non-guvernamentale sătmărene.

Anul acesta, Consiliul Judeţean a pus la bătaie peste 860.000 de lei pentru proiectele culturale, adică mai mult decât dublu faţă de suma alocată de Primăria Satu Mare în acelaşi scop.

Sincronizarea a fost perfectă, deoarece era nevoie de aprobarea sumei de peste 82.000 de lei pentru finanţarea Zilelor Culturale Maghiare Partium, eveniment care beneficiază şi de o altă finanţare, în valoare de 95.000 de lei, din partea Primăriei Satu Mare.

Totuşi, contrar aparenţelor, nu ONG-urile considerate a fi „maghiare” au primit frişca de pe tort, campioana finanţărilor din acest an fiind Asociaţia Poesis, care va primi în total aproape 200.000 de lei pentru trei proiecte distincte (e adevărat, alte proiecte depuse de Poesis au fost respinse, deoarece nu au întrunit punctajul minim necesar).

Alţi beneficiari ai unor sume importante, de peste 60.000 de lei fiecare, sunt ansamblul folcloric Cununiţa şi Corul Medesana, dar finanţări consistente au fost aprobate şi pentru Adunarea Generală ASTRA la Carei sau pentru ridicarea, tot la Carei, a unui monument închinat românilor expulzaţi din această regiune în urma Diktatului de la Viena.

Bineînţeles că nu au întârziat să apară contestaţiile şi ieşirile în public, mai ales pe Facebook, ale celor care nu primesc nici un ban anul acesta de la Consiliul Judeţean şi se consideră nedreptăţiţi.

Unul dintre aceştia este tânărul Răzvan Roşu, un binecunoscut cercetător al culturii moţilor din judeţul Satu Mare, căruia i-a fost refuzată suma cerută pentru publicarea unui volum despre enclavizarea culturală din Transilvania, îndeosebi din zona noastră, carte ce are deja pregătită lansarea oficială la Viena şi Berlin. „La Satu Mare voi refuza să fac o prezentare a lucrării, din cauza lipsei de respect pe care autorităţile au afişat-o faţă de acest proiect” – a conchis, cu amărăciune, Răzvan Roşu.

Tags: bani  cultura  consiliul judetean  satu mare  
330 vizite
Distribuie pe

Virgil Dragoș, mutat de la Direcția de Sport la conducerea APIA
Marti, 12 Decembrie 2017
La sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, prefectul Darius Filip a dat citire, īn prezenţa angajaţilor APIA, ordinului de detaşare a directorului...   continuare

Contracte de 144 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor din județul Satu Mare
Vineri, 8 Decembrie 2017
Aflat īntr-o vizită de lucru īn județul Satu Mare, viceprim-ministrul Paul Stănescu – ministru al Dezvoltării Regionale...   continuare

ANI a pus tunurile pe aleșii locali din județul Satu Mare. Printre victime e și primarul din Racșa.
Joi, 7 Decembrie 2017
Trei dintr-o lovitură!   continuare

Olimpia e cam gata!
Marti, 28 Noiembrie 2017
Locul 13 īn clasament, pe care a terminat Olimpia Satu Mare turul actualei ediţii a campionatului de fotbal īn Divizia B, nu prea avea cum să aducă noroc echipei care a fost ţinută īn viaţă doar printr-o minune īn ultimele etape.   continuare

Primăria a masacrat copacii de pe Barițiu pentru a face loc pistei de biciclete spre Aquapark
Luni, 27 Noiembrie 2017
Zeci de copaci au fost tăiați de-a lungul străzii Barițiu din Satu Mare, fiind, practic, distrusă īntreaga zonă verde de pe marginea drumului, pentru a face loc pistei de biciclete spre Aquapark.   continuare