Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scandal fără sfârșit la Călinești-Oaș. Primarul vrea referendum pentru alegeri anticipate.
Veronica Hodas, Florin Răchitan  - Sambata, 26 August 2017

La oșeni nu-i simplu cu politica, dar ce se întâmplă în ultimii ani la Călinești-Oaș e demn de o schiță a lui Caragiale, fiind ilustrarea perfectă a situației în care sistemul democratic, cu toate beteșugurile sale specific românești, se întâlnește cu orgoliul oșenesc.

Mandatul trecut a fost un război ce părea fără sfârșit între primarul PSD-ist de atunci, Gheorghe Copil, și viceprimarul Dinu Birtoc, care reprezenta Opoziția, iar conflictul dintre ei a dus la blocarea unei bune părți a activității Primăriei, consecințele fiind de-a dreptul dezastruoase, comuna ajungând efectiv în insolvență.

Războiul părea să se fi câștigat de fostul viceprimar, care în urma alegerilor de anul trecut a devenit primar sub culorile PNL, însă pentru a trece prin Consiliul Local unele proiecte de hotărâre pe cât de importante pe atât de ”sensibile”, are nevoie de o majoritate de voturi pe care consilierii liberali nu o pot asigura, de aceea sunt necesare câteva voturi și din partea actualei opoziții PSD + ALDE.

Dar cum să obții aceste voturi, dacă Opoziția nici nu se prezintă la ședințele de Consiliu Local, repetând, într-un fel de răzbunare, figura pe care o făceau în mandatul trecut liberalii și, astfel, nu este asigurat nici măcar cvorumul necesar pentru a se desfășura ședința?

Cam asta s-a întâmplat și sâmbătă, când primarul Dinu Birtoc a convocat o ședință ”de îndată” (a se citi extraordinară n.r.), iar consilierii PSD și ALDE nu s-au prezentat, pentru a treia oară consecutiv.

E adevărat, și primarul a avut grijă să organizeze ședința în niște condiții care să pună ”puțină presiune” pe aleșii din partea opusă a baricadei politice. Așa se explică alegerea unei zile de week-end pentru organizarea unei ședințe la care a avut grijă să fie prezenți în sală și un număr mare de cetățeni, în mod evident susținători ai primarului, și, pentru ca treaba să fie completă, a convocat și presa sătmăreană la o ”conferință de presă” în care i-a făcut cu ou și cu oțet pe cei din Opoziție.

Primarul a explicat graba mare prin faptul că e nevoie să se ia decizii importante cu privire la alocările de fonduri de la bugetul local, fără de care nu se pot realiza unele lucrări urgente la școala din Lechința și la grădinița din Pășunea Mare, care altfel riscă să rămână fără autorizație de funcționare taman la începutul anului școlar.

Noa, în lipsa cvorumului necesar, ședința nu a a mai avut loc și nimeni nu știe ce se va întâmpla cu unitățile de învățământ din cele două sate. Sau cu repararea acoperișului Primăriei. Sau cu reabilitarea căminului cultural din Lechința, că oșenii localnici din diaspora, întorși acasă în August, n-au avut unde să-și țină nunțile!

În schimb, a fost prezent la ședință președintele Organizației Județene a Partidului Național Liberal, Adrian Albu, să-l susțină pe colegul său de la conducerea comunei Călinești-Oaș, iar declarația sa merită citată în forma integrală:

”În urmă cu un an am fost aici când domn’ primar și-a depus jurământul, am băut pălincă cu băieții aceștia (consilierii PSD și ALDE n.r.) din același pahar, ne-am dat mâna și ne-au promis că o să se poarte corect cu primarul și cu oamenii din comună, ca să se întâmple ceva.

Aici se întâmpă ceva pentru că aici aveți o problemă foarte complicată, comuna este în insolvență. Întâmplător, firma care conduce acest proces de recuperare a unor creanțe financiare îmi este foarte apropiată, deoarece îl cunosc întâmplător pe proprietar. Locul acesta în care noi trăim astăzi ar putea să fie un loc frumos, civilizat, ar putea să fie un loc fericit pentru dumneavoastră. Sunteți harnici, aveți bani.

Aveți un lac aici care ar putea fi un mic Colibița, unde nu e nimic astăzi. Nu e nimic întâmplător cu ce se întâmplă aici cu consilierii PSD. Este o parte a unui plan foarte bine dirijat de a bloca activitatea primăriei și primarului în speranța unei decăderi a comunei și să reajungă ei peste 3 ani la conducerea comunei și să facă ce au făcut pe vremea lui Copil. Aveți foarte mari probleme juridice, care i se datorează lui în special.

Sunt împreună cu conducerea județeană a PSD-ului în acest plan. Vom folosi toate mijloacele în această acțiune. Consilierii sunt dirijați și nu fac de capul lor ceea ce fac. Lumea trebuie să învețe că nu putem să ne batem joc de oameni. Ei asta fac aici cu un scop meschin, de a-l înlătura pe domn’ primar și partidul care e la putere. Nu ne luptăm politic, ci cu bătaia de joc a unor oameni”.

Până una-alta, însă, primarul Dinu Birtoc e decis să organizeze un referendum pentru dizolvarea actualului Consiliu Local și organizarea unor alegeri anticipate, el considerând că aceasta a rămas ultima soluție pentru deblocarea situației în care se află acum administrația publică din Călinești-Oaș. Se pare că are acceptul consilierilor liberali, care-i susțin inițiativa și sunt pregătiți ”să-și pună mandatele jos, pentru binele comunității”.

VA URMA
Tags: calinesti  scandal  primar  consilieri  
2015 vizite
Distribuie pe