Locale Altele
Luni, 18 Octombrie 2021
Luni, 18 Oct 2021
Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare va fi renovată din fonduri europene
Józsa János  - Joi, 28 Septembrie 2017

Mulţumită a unui proiect câştigat prin Programul Operaţional Regional, Catedrala Romano-Catolică din centrul municipiului Satu Mare se va înnoi şi înfrumuseţa curând.

Proiectul depus de Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare la Programul Operaţional Regional al Uniunii Europene, cu titlul "Reabilitarea Catedralei Romano-Catolice din Satu Mare, Judeţul Satu Mare" a fost acceptat spre finanțare.

Astfel, curând se va efectua valorificarea durabilă a acestui așezământ, prin: consolidarea structurală a clădirii; conservarea și restaurarea faţadelor, respectiv ale elementelor decorative artistice exterioare; modernizarea utilităților; protejarea edificiului prin montarea unor sisteme de antiefracție și protecția împotriva incendiilor; amenajarea peisagistică a spațiului exterior, dar și punerea sa în valoare în spațiul urban, mai ales că aparține ansamblului de monumente cu valoare istorică și culturală de referință, și este amplasat în zona istorică protejată a orașului Satu Mare, în centrul istoric.

Prin realizarea proiectului se aşteaptă, ca acesta va determina creșterea gradului de notorietate a acestui obiectiv în rândul turiștilor și a elevilor din Satu Mare, prin intermediul căreia va crește și cunoașterea istoriei municipiului. Va avea efecte directe asupra stimulării turismului în zonă și, implicit, a creșterii economice. Se doreşte creșterea medie a numărului anual al vizitatorilor Catedralei cu 10,55%.

Valoarea totală a proiectului este de 12 989 310,14 lei. Curând vor fi elaborate proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, iar lucrările de construcții pot fi începute din primăvara anului 2018. Este important, ca renovarea catedralei nu va deranja enoriaşii, ei vor putea vizita în continuare Sfintele Liturghii. Acestea din urmă, ca şi toate serviciile legate de pastoraţie, nu vor suferi anulări sau modificări în program din cauza lucrărilor.

Aşadar, în decurs de doi ani de la începerea lucrărilor, unul dintre cele mai importante clădiri din centrul istoric al municipiului Satu Mare se va înnoi, făcând, ca toţi locuitorii din Satu Mare să fie mai mândri, să se bucure de un mediu şi mai frumos.

Cetăţenii, indiferent de apartenenţă religioasă intră zilnic în Catedrală pentru a-şi regăsi liniştea, a spune o scurtă rugăciune, a se întâlni cu Dumnezeu.

 

Tags: catedrala romano catolica  satu mare  renovare  
878 vizite
Distribuie pe