Locale Altele
Vineri, 22 Ianuarie 2021
Vin, 22 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Parlamentarii sătmăreni au semnat un pact anti-contrabandă
Florin Răchitan  - Joi, 19 Octombrie 2017

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR, și reprezentanți ai autorităților publice din județul Satu Mare au semnat joi Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV).

Ceremonia de semnare a avut loc la finalul dezbaterii pe tema contrabandei și a traficului cu  produse contrafăcute organizată de către ACTIV în colaborare cu Prefectura Satu Mare. La dezbatere au participat și reprezentanți ai companiilor afectate de trafic ilicit, precum și invitați din partea presei locale.

Asociația ACTIV promovează, sprijină, realizează și coordonează activități care contribuie la conștientizarea efectelor negative ale traficului ilicit de mărfuri, în rândul publicului și al autorităților. ACTIV își propune să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de acest fenomen.

“Ne onorează și în același timp ne bucură faptul că reprezentanții comunității din Satu Mare au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori, mediul economic local și organizațiile nonguvernamentale. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.

Participanţii la dezbatere au întors pe toate feţele problema traficului de ţigări, alcool, droguri, alimente sau haine contrafăcute, analizând fenomenul atât din punct de vedere economic, cât şi din cel al infracţionalităţii sau al efectelor pe care le au aceste produse asupra sănătăţii celor care le consumă.

Pactul reprezintă o premieră la nivel naţional şi a fost semnat de senatorul PSD Gabriel Leş, deputatul PSD Ioana Bran, deputatul PNL Romeo Nicoară, precum şi deputaţii UDMR Magyar Lorand şi Erdei D. Istvan, care s-au angajat să asigure întregul sprijin instituţional necesar pentru combaterea fenomenului de contrabandă.

Evenimentul din Satu Mare este primul dintr-o serie pe care Asociația ACTIV își propune să le organizeze în zonele cele mai afectate de fenomenul contrabandei. Conform analizelor de piață referitoare la contrabandă, coroborat cu rezultatele obținute de autorități în combaterea acestiu fenomen, regiuna de Nord Vest este o zonă extrem de expusă atât din punctul de vedere al consumului, cât și al tranzitului de produse.

În luna iulie a acestui an, asociația ACTIV a realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, efectuat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că traficul ilicit este un fenomen larg răspândit în societatea românească, fiind favorizat de nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupție – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%.

Conform aceluiași studiu, din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Doi din trei români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei. Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

Tags: pact  combatere  contrabanda  
2346 vizite
Distribuie pe