Locale Altele
Joi, 6 August 2020
Joi, 6 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Grofii au majorat taxele locale!
Florin Răchitan  - Joi, 21 Decembrie 2017

Aşa cum era de aşteptat, şedinţa de joi a Consiliului Local Satu Mare a ieşit cu scântei, fiecare dintre taberele politice reprezentate în forul de conducere al municipiului acuzându-se reciproc de populism şi încercând să arunce pe umerii celorlalţi responsabilitatea majorării taxelor şi impozitelor locale pe anul 2018, acesta fiind subiectul principal de pe odinea de zi.

După ce amânat o dată dezbaterea acestui subiect, în aşteptarea unei decizii a Parlamentului sau Guvernului cu privire la bugetul naţional, pe baza căreia s-ar fi putut face nişte calcule exacte în ceea ce priveşte bugetul local sătmărean, conducerea Primăriei a convocat în grabă şedinţa Consiliului Local, fix cu o zi înainte de votul final din Parlament pe această temă.

La observaţia consilierului PSD Adrian Micle, potrivit căreia în această situaţie putem vorbi doar de cifre estimative, primarul Kereskenyi Gabor i-a răspuns că oricum jocurile sunt deja făcute, în condiţiile în care Parlamentul a respins deja un amendament iniţiat de Asociaţia Municipiilor din România prin care se propunea majorarea de la 41,7% la 67% a cotei defalcate din impozitele pe venit ce ar reveni localităţilor.

Mai pe româneşte, primarii au cerut ca 67% din impozitele pe care le plătesc cetăţenii pentru veniturile lor să rămână în bugetele locale. Amendamentul a fost susţinut de PNL, USR şi UDMR, dar a fost respins prin voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, primarul Kereskenyi Gabor speculând şi acuzându-i direct pe parlamentarii PSD sătmăreni că s-ar face vinovaţi de această situaţie.

Scandalul e de actualitate de când cu Revoluţia Fiscală a Guvernului, una dintre principalele prevederi ale acesteia fiind scăderea impozitelor pe venituri de la 16% la 10%, în urma căreia, teoretic, românii ar trebui să rămână cu mai mulţi bani în buzunar. Era clar de la bun început că în urma acestei măsuri vor fi diminuate şi veniturile la bugetele localităţilor din România, motiv de foarte mare nemulţumire în rândul primarilor, majoritatea acestora recurgând la cea mai la îndemână metodă pentru a recupera aceste pierderi: creşterea taxelor şi impozitelor locale. 

Aşa cum a insistat liderul grupului PSD din Consiliul Local Satu Mare, Radu Roca, împovărarea cetăţenilor cu taxe majorate ar trebui să fie ultima soluţie aleasă de o administraţie locală, după ce se vor fi consumat toate celelalte opţiuni posibile: accesarea de fonduri europene, reducerea cheltuielilor bugetare (recent au fost aprobate majorări substanţiale de salarii pentru toţi angajaţii Primăriei Satu Mare şi ai instituţiilor subordonate n.r.), optimizarea colectării taxelor existente etc.

„Trebuie să ne întrebăm care e rostul nostru în acest Consiliu Local? Să apărăm interesele locuitorilor oraşului sau să-i împovărăm şi mai mult? Asta în condiţiile în care ei nu vor primi nimic în plus anul viitor, doar taxe mai mari” – a afirmat consilierul PSD Ciprian Crăciun.

Degeaba! Cu toate că PSD-iştii au cerut amânarea acestui punct de pe ordinea de zi măcar până după votul final de mâine din Parlament asupra bugetului naţional, se pare că graba a fost foarte mare, deoarece nimeni nu mai are chef de încă o şedinţă între cele două sărbători, chiar dacă Guvernul a anunţat deja că zilele respective NU vor fi libere.

Viceprimarul Adrian Albu a opinat chiar că o majorare cu vreo 40 de lei a impozitului pentru un apartament nu e o povară chiar atât de mare pentru nimeni, în timp ce consilierul UDMR Ştefan Gati a fost de părere că majorările propuse sunt chiar „de bun simţ”, deoarece el se aştepta chiar la o creştere cu 50% a taxelor! Asta după ce luna trecută au dublat şi valoarea tichetelor de parcare din zona centrală, respectiv a abonamentelor de parcare din cartiere!

Proiectul de hotărâre, în forma prezentată de conducerea Primăriei, prevede o creştere a impozitelor pe clădirile rezidentiale de la 0,1% la 0,12 %, o aplicare a cotei adiționale de 50% la impozitul pe teren în cazul terenurilor situate în intravilan, în alte categorii decât terenuri cu construcții, și o aplicare a unei cote adiționale de 20% în cazul impozitului asupra mijloacelor de transport.

Pe baza informării prezentate de directorul economic Lucia Ursu, care a calculat un minus de aproximativ 38 milioane de lei în bugetul municipiului Satu Mare în urma reducerii impozitului pe veniturile cetăţenilor, primarul Kereskenyi Gabor a recunoscut că majorările de taxe şi impozite propuse de el vor acoperi doar într-o mică măsură „pagubele”, suma totală preconizată a se încasa astfel fiind doar în jur de 5,5 milioane de lei.

Dar a promis solemn că toţi aceşti bani vor fi investiţi exclusiv în proiectele de dezvoltare a municipiului Satu Mare, acuzând din nou Guvernul şi Parlamentul că ne-au văduvit oraşul de investiţiile la acest capitol şi uitând cu desăvârşire de fondurile guvernamentale de un record istoric pentru şoseaua de centură şi pentru cel de-al treilea pod peste Someş, cu care s-a lăudat chiar în această săptămână pe Facebook!

Până la urmă, proiectul buclucaş a fost votat de majoritatea formată de UDMR şi PNL, cărora li s-au adăugat şi cei trei consilieri de la ALDE, a căror „trădare” a fost prevestită încă de la începutul dezbaterilor, când reprezentantul acestui grup, Cosmin Raţiu, a rostit un discurs foarte împăciuitor în care făcea apel la populaţie „să înţeleagă situaţia”, iar colegilor din Consiliul Local le propunea să fie „copărtaşi la găsirea unor surse alternative de finanţare a activităţii administraţiei publice locale”. Am fost impresionaţi până la lacrimi :)))))))

Tags: majorari  taxe  locale  satu mare  
1564 vizite
Distribuie pe
mutu
Toti trei de la ALDE sunt adusi de Adi Stef in ultimul moment.
2017-12-21 20:28:43