Locale Altele
Miercuri, 27 Mai 2020
Mie, 27 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Situaţia e groasă! Gyuszi şi Arpi îşi pasează instituţiile, că n-au bani
Florin Răchitan  - Joi, 18 Iunie 2009

Semnalul de alarmă a fost tras la începutul lunii de primarul Iuliu Ilyes, care, în cadrul unei conferinţe de presă, a anunţat că bugetul municipiului Satu Mare nu mai ajunge pentru întreţinerea tuturor instituţiilor până la sfârşitul anului.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, se plânge şi mai tare, deoarece nici judeţul nu mai are bani pentru întreţinerea instituţiilor subordonate, iar conducerea caută soluţii disperate pentru salvarea unora dintre ele, propunând preluarea de către Primăria Satu Mare a unor centre de zi pentru copii şi, parţial, Teatrul de Nord şi Filarmonica “Dinu Lipatti”.

 

Acest subiect a fost dezbătut joi în cadrul unei şedinţe “de criză”, la care au participat aproape toţi consilierii locali sătmăreni, primarul şi cei doi viceprimari, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad.

 

Ca de obicei în asemenea situaţie, primele instituţii care se se află în pericol sunt cele de cultură, Teatrul de Nord şi Filarmonica “Dinu Lipatti” fiind la un pas de închidere, având în vedere faptul că salariile pentru personal mai sunt asigurate doar încă o lună, după care nu se ştie ce va fi.

 

Consilierul UDMR Vasile Fogel a anunţat că va prezenta săptămâna viitoare câteva idei pentru funcţionarea în continuare a celor două instituţii de cultură şi a subliniat că priorităţile sunt acum salvarea Teatrului de Nord şi a Clubului Sportiv Municipal, unde se pare că mai sunt bani doar până luna viitoare.

 

Aici revenim la concursul pe care l-am lansat la începutul lunii, când am promis o ladă de bere cititorului care va ghici destinaţia principală a banilor ce vor fi scoşi din piatră seacă în urma “restructurărilor şi reorganizărilor” instituţiilor administraţiei publice. Fiindcă nu avem niciun dubiu că bani se vor găsi, până la urmă. Întrebarea e: de unde şi pe ce vor fi cheltuiţi? Noi avem nişte bănuieli şi considerăm că am dat destule indicii. Berile le-am pus deja la rece!

 

Până una-alta, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a propus preluarea de către Primărie a Centrului de Zi "Robert", Centrului de Zi "Prichindel" şi a Centrului "Sfântul Spiridon", precum şi finanţarea parţială a Teatrului de Nord şi a Filarmonicii “Dinu Lipatti”, iar consilierii locali sătmăreni au cerut informaţii detaliate despre instituţiile pe care ar trebui să le preia în administrare, precum şi eventuale măsuri de eficientizare a activităţii acestora.

 

Nu ne răbdăm să nu adăugăm şi un mic detaliu semnificativ: un sfert din bugetul Consiliului Judeţean Satu Mare se duce pe plata dobânzilor creditului contractat de fosta conducere pentru diferite investiţii în infrastructura judeţului. Nu-i aşa că sunteţi foarte mulţumiţi de aceste investiţii, iar infrastructura judeţului este un vis devenit realitate? Nu-i aşa?

Tags: buget  criza  primarie  
1678 vizite
Distribuie pe