Locale Altele
Vineri, 20 Iulie 2018
Vin, 20 Iul 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Chirie uriașă, condiții mizerabile și microbi periculoși la Biblioteca Județeană Satu Mare
Florin Răchitan  - Marti, 29 Mai 2018

Un subiect adus în discuție de consilierul județean Adrian Cozma (pe care slugile grofilor încă nu au reușit să-l elimine oficial din PNL) a ridicat la suprafață, în ședința de marți a Consiliului Județean Satu Mare, aspecte de-a dreptul halucinante în legătură cu activitatea și soarta Bibliotecii Județene.

Adrian Cozma a reamintit conducerii Consiliului Județean că, de la ultima sa luare de cuvânt pe această temă la sfârșitul lunii februarie, s-au plătit deja vreo 35.000 de euro chirie pentru clădirea în care-și are sediul biblioteca în centrul orașului, bani din care s-ar fi putut face până acum măcar fundația unui nou sediu.

Astfel am aflat că pentru clădirea a cărei proprietară este cooperativa Federalcoop, Consiliul Județean plătește din bani publici chirie de nu mai puțin de 11.500 euro pe lună, iar actualul contract de închiriere expiră la sfârșitul acestui an, dar conducerea județului nu prea are, deocamdată, nici o soluție pentru mutarea bibliotecii.

Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a recunoscut că se caută, discret, variante pentru mutarea într-o altă clădire, în condițiile în care construirea unui sediu nou ar necesita o investiție de cel puțin 5 milioane de euro (bani pe care județul nu-i are), iar printre posibile soluții s-a amintit și transformarea Sinagogii Mari de pe strada Decebal într-un centru cultural care să adăpostească și o sală de lectură, după modelul unui proiect implementat cu succes la Oradea.

În același timp, în numele Comisiei de Cultură a Consiliului Județean, consilierul PSD Alexandru Horvat a propus mutarea bibliotecii în clădirea din curtea Muzeului Județean (fosta cantină a PCR), recent câștigată în instanță și trecută în proprietatea publică a județului Satu Mare, dar nu a primit răspuns la această propunere.

Poate nici nu ar fi o problemă prea mare chiria exagerată, dacă proprietarii clădirii sau chiriașii ar asigura condiții civilizate pentru angajați și pentru cititorii care trec zilnic pragul bibliotecii, dar, după cum a atras atenția consilierul UDMR Kereskenyi Sandor, cei mai valoroși cercetători și autori de monografii și alte lucrări științifice, printre care se numără Marta Cordea sau Viorel Câmpean, sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea în condiții mizerabile și revoltătoare.

Prezentă la ședință, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, a recunoscut că Direcția de Sănătate Publică a găsit în depozitele bibliotecii microbi și alte microorganisme care pun în pericol sănătatea angajaților, dar singura soluție pentru stârpirea lor ar fi dezinfectarea, filă cu filă, a fiecărui volum și fiecărui document din fondul de carte al bibliotecii, ceea ce, practic, este imposibil.

De asemenea, pentru salvarea volumelor vechi, istorice, de o valoare inestimabilă, dar depozitate în condiții total nepotrivite, ar fi nevoie de restaurarea lor într-un laborator de conservare, ceea ce este imposibil de amenajat în spațiul în care funcționează acum biblioteca, chiar dacă ar avea la dispoziție fondurile necesare pentru o asemenea investiție (dar nu au).

În ciuda tuturor acestor aspecte semnalate, actuala directoare a Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan, a primit nota maximă la ultima evaluare a activității sale de management. Deci totul e OK ;))

Tags: biblioteca  judeteana  chirie  conditii  probleme  
865 vizite
Distribuie pe

Adrian Cozma întreabă de ce am făcut cadou spitalului din Oradea un aparat de 150.000 euro? Șefii județului spun că e bine așa.
Vineri, 20 Iulie 2018
În condițiile în care, potrivit unui studiu realizat la nivel național...   continuare

Aşa arată un drum despre care Consiliul Judeţean spune că „se află în curs de reabilitare”
Joi, 19 Iulie 2018
Cândva pe la mijlocul lunii trecute, conducerea Consiliului Judeţean...   continuare

Curtea de Conturi a pus biciul pe ea, așa că Primăria mai dă un ”ultimatum” proprietarilor clădirilor părăginite din Centrul Vechi al Sătmarului
Miercuri, 18 Iulie 2018
Grofii au prezentat miercuri bilanțul.   continuare

Slugile grofilor se dau jmekeri. Viceprimarul a insultat azi o jurnalistă care a îndrăznit să pună întrebări.
Marti, 10 Iulie 2018
După ce de vreo doi ani bagă periodic pe Facebook și ”într-o anumită parte a presei” același filmuleț...   continuare

Se pare că Apaserv a găsit soluţia să nu se mai surpe Bulevardul Octavian Goga. L-au angajat pe băiatul viceprimăriţei.
Luni, 9 Iulie 2018
Că societatea ce asigură...   continuare