Locale Altele
Sambata, 20 Octombrie 2018
Sam, 20 Oct 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Patru comune din județ primesc autospeciale de pompieri printr-un proiect UE
Veronica Bretan  - Miercuri, 13 Iunie 2018

Patru comune din județul Satu Mare și una din Ungaria vor beneficia de autospeciale noi, echipamente pentru pompieri și sisteme de alarmare în cadrul proiectului finanțat din fondurile Programului Interreg V-A România – Ungaria.

Lansarea proiectului ROHU80 JOINTRESCUE „Centru transfrontalier integrat pentru monitorizarea, prevenirea riscurilor și managemantul dezastrelor” a fost lansat astăzi în sala de ședințe a Primăriei Odoreu la care au participat primarii și reprezentanții comunelor partenere respectiv Halmeu, Viile Satu Mare, Păulești și membrii Asociației Pompierilor Voluntari din Tyukod, Ungaria.

Obiectivul principal al proiectului constă în realizarea unor investiții transfrontaliere în vederea gestionării riscurilor specifice, asigurarea evitării dezastrelor și dezvoltarea sistemelor de gestionare a dezastrelor.

Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop a menționat că „inițial am dorit să creem un centru și să modernizăm un spațiu pentru a crea acel centru, dar finanțarea nu a acceptat așa ceva, iar proiectul s-a concretizat strict pe dotarea Serviciilor Locale de Voluntari pentru Situații de Urgență”.

Pentru partenerii din Ungaria această zi este una de sărbătoare, deoarece „nu m-am gândit niciodată că acest vis se va îndeplini și vom avea parte de câștigul acestui proiect foarte important pentru noi. Consider că nu am fi reușit nici în 100 de ani realizarea acestui proiect fără sprijinul partenerilor. Este un noroc pentru noi că am putut face parte din acest proiect deoarece noi facem parte dintr-o comunitate mică din Tyukod și nu am fi reușit singuri să îndeplinim acest vis.”, a spus președintele Asociației Pompierilor Voluntari din Tyukod, Kajdi Szabolcs.

Prezent la această conferință de lansare, col. Nicolae Dima, a mărturisit că e puțin gelos pe primarul comunei Odoreu și pe colegii acestuia deoarece și ISU „Someș” a depus un proiect spre finanțare, în aceași perioadă, dar nu a fost acceptat. „Suntem prezenți aici cu ocazia deschiderii acestui proiect și începerii implementării lui, chestiune care din păcate, din varii motive, în ceea ce privește instituția pe care o reprezint nu s-a mai întâmplat. Asta nu mă împiedică sub nici o formă să fiu bucuros și mulțumit în același timp de inițiativa pe care o promovați”.

Activitățile principale care vor fi realizare pe parcursul proiectului sunt: managementul proiectului, acțiuni de comunicare: organizarea unei campanii de informare a populației privind intervențiile necesare în situații de urgență pe ambele părți frontaliere, editarea și distribuirea de materiale informative, realizarea unui film documentar. Se vor achiziționa echipamente constând în achiziția unei autospeciale de pompieri pentru fiecare partener în parte, achiziția unor sisteme de alarmare și protecție civilă și se vor organiza antrenamente comune, schimburi de experiență și de bune practici pe ambele părți ale graniței.

Prin dotarea echipelor de voluntari cu echipamente performante, proiectul va facilita gestionarea riscurilor transfrontaliere, precum și îmbunătățirea infrastructurii, echipamentelor și potențialului uman care deservesc echipele de interbenții de urgență din județele Satu Mare și Szabolcs – Szatmar – Bereg.

Proiectul are un buget total de 1.040.800 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 884.680 euro.

 

Tags: autospeciale  pompieri  comune  proiect  
1543 vizite
Distribuie pe

Ministrul Ioana Bran face descentralizare în minister
Marti, 16 Octombrie 2018
Așa cum a anunțat încă în momentul preluării mandatului...   continuare

Peste 92% dintre sătmărenii participanți la referendum au votat DA. Degeaba.
Luni, 8 Octombrie 2018
Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, și președintele Biroului Electoral...   continuare

Satu Mare pregătit pentru referendum
Vineri, 5 Octombrie 2018
Având în vedere organizarea referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, Instituţia Prefectului – Judeţul Satu Mare a coordonat activităţile premergătoare zilelor votului. Toate secţiile de votare au preşedinţi...   continuare

Patru orașe din Ardeal au format Alianța Vestului. Adrian Cozma: ”Încă nu-i târziu nici pentru Satu Mare să se alăture”!
Miercuri, 3 Octombrie 2018
Patru mari oraşe din regiunea de Vest a României...   continuare

Ca de obicei, elevii au început școala fără lapte și corn. Acum se dă vina pe ”o problemă informatică”.
Vineri, 28 Septembrie 2018
Licitația pentru furnizarea laptelui, cornurilor și merelor trebuie reluată din motive tehnice, independente de Consiliul Județean Satu Mare.   continuare