Locale Altele
Luni, 6 Iulie 2020
Luni, 6 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Curtea de Conturi a pus biciul pe ea, așa că Primăria mai dă un ”ultimatum” proprietarilor clădirilor părăginite din Centrul Vechi al Sătmarului
Florin Răchitan  - Miercuri, 18 Iulie 2018

Grofii au prezentat miercuri bilanțul pe prima jumătate a mandatului la conducerea Primăriei Satu Mare și, cu un drum, au făcut o manevră specifică lor, să pară că ”țin situația sub control”, când, de fapt, împachetează fum.

Au dat ultimatum, cam pentru a treia oară în acest mandat, proprietarilor clădirilor din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare, că ar fi cam timpul să le reabiliteze, că altfel, pfoaiaiaiai, o să le supraimpoziteze cu 500%!!! Le-au și dat termen: dacă nu le reabilitează în 6 luni, gata, s-a terminat cu joaca!

Asta sună foarte tare și e de share-uit pe Facebook de către entuziaștii de serviciu, să fie multe Like-uri și comentarii cu ”Bravo, felicitări, în sfârșit”, numa că dumele astea parcă le-am mai auzit până acuma.

Ne punem să căutăm pe Google și... ce să vezi? Imediat cum au ajuns grofii la conducerea orașului, au și anunțat că gata, s-a terminat cu joaca, supraimpozităm tot ce prindem dacă bătrânii din locuințele ce le-au fost repartizate în Centru încă pe vremea lui Ceaușescu, respectiv rechinii imobiliari care au pus labele pe cele mai bune spații din clădirile istorice nu își vor reabilita măcar fațadele clădirilor.

Au amintit și despre o lege care permite administrației locale să renoveze fațadele clădirilor, urmând să recupereze ulterior cheltuielile cu aceste lucrări de la proprietarii clădirilor respective.

Bun, așa a trecut prima jumătate de an de mandat, iar în ianuarie 2017 chiar a fost aprobată o Hotărâre a Consiliului Local care stabilea criteriile de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Satu Mare, în vederea aplicării legii privind sancționarea, respectiv obligarea proprietarilor acestora să le pună în ordine.

Noa, a mai trecut o jumătate de an și, în iulie 2017, grofii au anunțat că au inventariat peste 100 de clădiri cu probleme în zona de protecție a monumentelor istorice din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare și chiar se pregătește un ”plan de intervenție majoră” pentru reabilitarea acestora. Pfoaiaiai!!!

Noa, a mai trecut încă un an și, între timp, la Primăria Satu Mare s-a efectuat un frumos control al Curții de Conturi, care a constatat... ce să vezi? Că deși Hotărârea Consiliului Local adoptată la începutul anului trecut ar fi trebuit aplicată demult, aceasta nu prea s-a aplicat.

Adică nu s-a emis o dispoziție prin care să se desemneze persoanele împuternicite să constate starea de fapt a clădirilor părăginite din Centrul Vechi și, prin urmare, nu s-a impus nici celebrul impozit de 500% pentru ”sancționarea” proprietarilor acestora. Deși Consiliul Local a stabilit că ar cam trebui făcut acest lucru, Primăria n-a prea avut chef. Gurile rele spun că sunt protejați niște băetzi deștepți cu interese prin Centru, dar noi nu credem gurile rele ;))

Bașca, după ce au anunțat încă din primăvară, chiar înainte de alegerile parlamentare din Ungaria,  că statul maghiar a cumpărat clădirea fostului Hotel Dacia (bine, inițial au băgat o intoxicare în presă despre un miliardar maghiar din anturajul premierului Orban Viktor, cum că el ar fi cumpărat hotelul, dar scenariul a picat după ce ”ultimul țărănist din Satu Mare”, Adelin Ghiarfaș, a scos la iveală niște documente care dezvăluiau adevăratul proprietar, ținut la secret până atunci n.r.) grofii au tot băgat poze pe Facebook despre cum negociază ei cu reprezentanții Guvernului de la Budapesta și îi îndeamnă să înceapă cât mai repede lucrările de reabilitare, că acuma-i momentul, că tocmai am câștigat finațări de zeci de milioane de euro să închidem circulația în tot Centrul și să facem numai Corso și piste de biciclete, să fie frumos. Noa, nici până în ziua de azi nu a sosit la Direcția de Cultură a Județului Satu Mare nici măcar un e-mail de la Budapesta în care să se ceară vreun aviz sau ceva autorizație pentru începerea lucrărilor la Hotelul Dacia ;))

Nu-i bai, în conferința de miercuri s-au scos basma curată, reluând tema supraimpozitării cu 500% a proprietarilor clădirilor neîngrijite din Centrul Vechi, bineînțeles fără să scoată un cuvânt despre controlul Curții de Conturi, a cărei constatare o publicăm mai jos, în toată splendoarea ei. Să se vadă! ;))

Și acuma așteptăm copie după somația pe care o vor trimite grofii sătmăreni la Orban Viktor, să facă bine să repare măcar fațada Hotelului Dacia, că dacă nu, îl taxează cu impozit de 500%! :)))))))

Tags: reabilitare  cladiri  centru  satu mare  
1590 vizite
Distribuie pe