Locale Altele
Marti, 19 Ianuarie 2021
Marti, 19 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Transferul Hotelului Sport către municipiul Satu Mare este o prioritate pentru Ioana Bran
Florin Răchitan  - Vineri, 24 August 2018

După entuziasmul anunțului făcut de Primărie cu privire la preluarea Hotelului Sport de către municipiul Satu Mare (deși varianta în limba maghiară a anunțului a fost mai rezervată, grofii folosind termeni precum „avem speranța” sau „există șanse reale”) ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, face precizări cu privire la procedurile care urmează în acest sens.

„Trecerea Hotelului Sport la Primăria Satu Mare este una dintre prioritățile pe care le-am anunțat la începutul mandatului și nu vorbim aici doar despre această clădire rămasă în paragină, ci despre viziunea și proiectul Guvernului de descentralizare în domeniul Tineretului și Sportului, parte a programului de guvernare al PSD” – a declarat ministrul Ioana Bran, deputat PSD de Satu Mare.

Ea amintește că, în baza unui memorandum aprobat în ședința de Guvern de la începutul acestei luni, în urma unei analize de impact, a propus descentralizarea competențelor Ministerului Tineretului și Sportului, direcțiilor județene pentru Sport și Tineret, precum și ale cluburilor sportive și ale Caselor de Cultură ale Studenților, împreună cu resursele necesare acestora. Sunt și câteva excepții, dar acestea nu vizează județul Satu Mare.

Astfel, unitățile administrativ-teritoriale vor prelua aceste entități, cu toate resursele necesare, adică resursa umană, financiară şi patrimonială. Aceasta este viziunea de descentralizare, iar ea va fi transpusă într-un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului. Abia atunci, dacă va fi aprobat proiectul de lege, se va putea aplica în forma pe care și-o dorește ministrul.

La nivelul județului Satu Mare, sub această incidență vor intra, pe lângă Hotelul Sport, și taberele, dar și Direcția Județeană pentru Sport, precum și Clubul Sportiv, cu toate ramurile sportive aferente.

Pentru a grăbi puțin lucrurile, știut fiind că procedura de trecere a unui proiect de lege prin Parlament poate fi foarte anevoioasă, ministrul Ioana Bran a decis ca, acolo unde este posibil, să facă demersuri pentru a ceda mai repede unele baze sportive administrațiilor locale.

„În contextul descentralizării, în mai multe cazuri din țară, am hotărât să cedăm aceste clădiri înainte de a intra în vigoare legea concepută special pentru acestea. Este și cazul fostului Hotel Sport din Satu Mare.

În acest sens, am trimis în urmă cu circa o lună o adresă Primăriei Satu Mare prin care solicitam să adopte o Hotărâre de Consiliu Local pentru a vedea că există un interes clar pentru preluarea clădirii, apoi e nevoie de un aviz de legalitate al Instituției Prefectului Satu Mare, dar și de o adeverință care să ateste că imobilul este grevat de sarcini.

Acesta este primul pas birocratic, după care urmează alți pași, până când proiectul de hotărâre va ajunge pe masa Guvernului. Vreau să se înțeleagă că este un proces complex, care nu se poate întâmpla peste noapte” - a precizat ministrul Ioana Bran.

În ceea ce privește înființarea unui Centru de excelență pentru Scrimă în clădirea Hotelului Sport, ministrul Ioana Bran afirmă că acest lucru cade în competența Federației Române de Scrimă și a Comitetului Olimpic Sportiv Român, nicidecum a Primăriei Satu Mare. ”După ce se va finaliza procedura de trecere a clădirii în administrarea Primăriei Satu Mare, inițiativa pentru înființarea unui Centru de excelență pentru Scrimă trebuie să aparțină Federației Române de Scrimă, iar autorizarea efectivă este dată de Comitetul Olimpic Sportiv Român. Personal, încurajez dezvoltarea cât mai multor centre de excelență și ar fi un lucru benefic ca municipiul Satu Mare să aibă un astfel de centru” - a punctat ministrul Tineretului și Sportului.

Tags: hotel  sport  ministru  ioana bran  
1458 vizite
Distribuie pe