Locale Altele
Vineri, 20 Mai 2022
Vin, 20 Mai 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Grădiniță pe strada Rebreanu, în ciuda opoziției vecinilor
Florin Răchitan  - Joi, 25 Octombrie 2018

Punctul cel mai dezbătut de pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local Satu Mare a fost cel referitor la Planul Urbanistic de Detaliu propus pentru strada Liviu Rebreanu, unde o asociație ce are în spate una dintre cele mai mare companii sătmărene dorește să construiască o grădiniță pentru copiii angajaților firmei.

Este vorba despre un scandal care trenează deja de aproape un an de zile, iar modul de ”rezolvare” constituie un exemplu perfect despre cum pot fi forțate prevederile legale, cu un mic ”ajutor” din partea majorității politice.

Planul Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) este un document obligatoriu din faza premergătoare unei investiții imobiliare, iar ideea este ca aceasta să fie supusă dezbaterii publice și să fie aprobată de vecinii care ar urma să fie afectați într-un fel sau altul de realizarea investiției, după care trebuie să treacă și de votul consilierilor locali.

Inițial, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a unei ședințe a Consiliului Local de la începutul acestui an, fără să se obosească cu organizarea unei dezbateri publice obligatorii, motiv pentru care a și fost amânat până ce inițiatorii vor respecta prevederile legale în acest sens.

Subiectul a fost reluat în ultima perioadă, de data aceasta organizându-se și o dezbatere publică, dar operându-se și niște modificări în proiect, astfel încât acesta să ”treacă” cumva, ocolindu-se oarecum legea cu privire la disciplina în construcții.

Concret, este vorba despre un mic ”amănunt” adăugat la proiect, astfel încât să nu mai fie nevoie neapărat de aprobarea vecinilor nici măcar la obținerea ulterioară a autorizației de construcție: pentru a se potrivi specificului zonei, unde sunt locuințe sau clădiri cu destinație mixtă (locuințe + servicii), structurii grădiniței i-a fost adăugată o ”locuință de serviciu”, astfel că vecinii nu mai au ce să comenteze ;))

Mai mult, pentru a trece peste protestul celor 30 de vecini care au depus observații la proiectul inițial, ei fiind nemulțumiți de supraaglomerarea acestei străzi din zona centrală a orașului, variantei ce a ajuns pe masa consilierilor locali i-au fost anexate o sumedenie de avize pozitive din partea altor persoane, care și-au exprimat acordul total pentru realizarea investiției pe strada Liviu Rebreanu. Baiu" e doar că nu se știe exact cine sunt persoanele respective, deoarece în documentele depuse de ele nu apare nici o adresă ;)) Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste documente au fost depuse după termenul legal.

Astfel de detalii, însă, nu par să deranjeze prea mult majoritatea politică din Consiliul Local, mai ales când invocă argumentul imbatabil: necesitatea unor investiții în învățământ, mai ales dacă acestea sunt din fonduri private.

În ședința de joi a Consiliului Local, ”vocea străzii” a fost consiliera PSD Eniko Glodean, care, în luarea sa de cuvânt, a subliniat că nu este împotriva dezvoltării sistemului educațional, dar aceasta nu ar trebui să se facă ignorând complet, prin diverse tertipuri, dorința membrilor acelei comunități, la presiunile unor oameni care nu locuiesc în zonă.

Subiectul a divizat inclusiv Opoziția, consilierul ALDE Cosmin Rațiu pactizând pe față cu Puterea, în timp ce colegul său Mihai Huzău a cerut o nouă amânare, pentru a clarifica noutățile ”suspecte” apărute din senin în proiect. Până la urmă, cu toată abținerea consilierilor PSD, proiectul a fost aprobat cu majoritatea de voturi asigurată de UDMR + PNL + o parte din ALDE.

Singura șansă pe care o mai au locuitorii de pe strada Liviu Rebreanu este să atace în justiție Hotărârea consilierilor locali, care se presupune că, teoretic, îi reprezintă și pe ei în forul decizional al municipiului, și se pare că sunt deciși să facă și acest pas, astfel că investiția preconizată va mai trebui să aștepte.

Tags: gradinita  rebreanu  conflict  
1597 vizite
Distribuie pe