Locale Altele
Vineri, 15 Ianuarie 2021
Vin, 15 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Maidanezii din Satu Mare: e nevoie de o tragedie?
Florin Răchitan  - Luni, 28 Ianuarie 2019

”STOP. Nu avem voie să lăsăm să se întâmple vreo nenorocire în Satu Mare. Câinii trebuie protejați, trebuie să aibă condiții normale în adăposturile amenajate, dar trebuie să ne protejăm copiii, în primul rând, și pe toți cetățenii orașului. Cer rezolvarea de urgență a situației câinilor vagabonzi, care se plimbă liberi în Satu Mare”!

Acesta a fost mesajul transmis de consilierul județean Adrian Cozma după ce a fotografiat săptămâna trecută o haită de câini vagabonzi care și-au găsit ”adăpost” în părculețul de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, în plină zonă centrală a Sătmarului, și aleargă după oameni și după mașini, ca pe ulițele unui sat.

Potrivit semnalărilor din ce în ce mai frecvente ale sătmărenilor pe paginile de socializare, părculețul de pe Lucaciu nu e singura zonă bântuită de maidanezi, al căror număr pare să fi explodat în ultima vreme, iar situația riscă să scape de sub control.

Nu trebuie căutată prea mult explicația pentru această situație: de la sfârșitul anului 2017, Primăria Satu Mare nu mai finanțează și nu mai gestionează în nici un fel activitatea de ecarisaj, respectiv de adăpostire, sterilizare și dare în adopție a câinilor fără stăpân.

Între timp, numărul maidanezilor care hoinăresc pe străzile orașului a crescut la un nivel periculos. Conform estimărilor Asociației Free Life, în prezent sunt aproximativ 200 câini fără stăpâni, care umblă liberi pe străzi în Satu Mare și constituie un potențial pericol pentru cetățeni.

Asta după ce în ultimii ani a apărut o licărire de speranță că situația s-ar putea îmbunătăți, în urma unei campanii de sterilizare începută încă în anul 2011 printr-un efort colectiv al conducerii de atunci a Primăriei, a Asociației Free Life și a mai multor medici veterinari din Satu Mare. Fiecare medic efectua gratuit mai multe sterilizări în fiecare lună, în centrul pus la dispoziția lor de către Primărie, iar cu timpul, numărul maidanezilor de pe străzi s-a redus simțitor.

În paralel, la Satu Mare funcționa și serviciul de ecarisaj asigurat de o firmă specializată în această activitate, însă după mai multe scandaluri legate de condițiile în care erau ținuți câinii ce-și așteptau eutanasierea în adăpostul de la Dara și după mai multe modificări legislative în acest domeniu, administratorii firmei au renunțat la contractul cu Primăria și au închis adăpostul.

În toată această perioadă, Primăria a asigurat o finanțare minim necesară pentru hrana câinilor de la adăpostul administrat de Asociația Free Life în zona Curtuiuș, dar suma respectivă (între 6.000 și 8.000 lei lunar) a fost tăiată fix când era mai mare nevoie de ea, odată cu creșterea numărului câinilor adăpostiți acolo (care a ajuns deja la 500), după ce actuala conducere a Primăriei Satu Mare a abandonat, pur și simplu, orice preocupare în acest sens.

De fapt, preocupare există teoretic, dar practic lipsește cu desăvârșire. După ce Consiliul Local a aprobat un nou regulament de gestionare a câinilor fără stăpâni, Primăria urma să organizeze o licitație pentru concesionarea acestei activități. Buba a apărut în caietul de sarcini, conceput parcă ”cu dedicație”, astfel încât licitația să fie câștigată de o firmă capabilă să plătească o ”redevență” municipalității, ceea ce exclude din start participarea unei asociații non-profit cum e Free Life. Problema e că nici firma abonată până nu demult la banii publici în acest domeniu nu a mai participat la licitație, după ce patronul s-a săturat de scandalurile din ultimii ani, astfel că lucrurile au rămas ”în aer”.

La începutul anului trecut, grofii anunțau că vor face o vizită de lucru la Baia Mare, să vadă cum a rezolvat conducerea primăriei de acolo situația câinilor vagabonzi, dar se pare că nu au mai ajuns în capitala județului vecin, că probabil e prea departe ;))

Îi scutim noi de această deplasare în interes de serviciu și le facem un rezumat al soluțiilor găsite de administrația locală de acolo: în anul 2015, Primăria Baia Mare s-a asociat cu două ONG-uri locale specializate în protecția animalelor, care administrează un adăpost pentru câinii aduși acolo de serviciul public de ecarisaj asigurat de angajații unui compartiment special din cadrul... Poliției Locale (măcar se fac și ei utili ;)) Simplu, fără licitații, fără ”concesiune”, fără vrăjeli!

Rezultate și mai bune au fost obținute în ultimii ani la Oradea, oraș în care, practic, nu prea mai există maidanezi, după implementarea unui program de sterilizare asemănător cu cel conceput în 2011 la Satu Mare, dar extins la nivelul întregului județ Bihor (e adevărat, au fost descoperite și aspecte mai ”murdare” ale acestui program, inclusiv momentul în care s-a aflat că zeci de câini, unii care aveau chiar stăpâni, adunați de hingheri de pe străzile unei comune bihorene au ajuns la adăpostul de groază de la Dara, de lângă Satu Mare).

Mai nou, voluntarii de la Free Life sunt duși cu zăhărelul, fluturându-li-se în față un program ce ar urma să fie implementat chiar după modelul celui din Bihor, ceea ce ar presupune o colaborare între Direcția Sanitar-Veterinară, autoritățile locale și județene în vederea realizării unei evidențe cât mai exacte a câinilor fără stăpân de pe întregul teritoriu al județului Satu Mare, adunarea, sterilizarea și microciparea lor, pentru ca, în cazuri ideale, să fie adoptați de cei interesați. Noa, vă puteți imagina cam cum evoluează realizarea acestui program în județul Satu Mare, dacă de un an de zile se tot vorbește de el și... cam atât ;))

Între timp, chiar în această lună au fost share-uite în draci pe Facebook fotografiile cu primarul Clujului, Emil Boc, cum vizitează el adăpostul de câini din municipiul pe care-l conduce și cum îl mângâie el frumos pe cuțu-cuțu. În articolele de presă ce prezentau evenimentul s-a specificat și că adăpostul, ce pare să asigure condiții ideale pentru patrupedele ce așteaptă adopția, este administrat de Regia Autonomă a Domeniului Public, adică o instituție subordonată Primăriei Cluj-Napoca. Noa, o instituție similară există și la Satu Mare, doar că aceasta se căznește de un an de zile, de exemplu, să pună în funcțiune o automacara pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal :))))))

Tags: maidanezi  pericol  satu mare  
1592 vizite
Distribuie pe
Mihai
Primaria de ce draqu nu finanteaza asociatia Free Life ? Doar la buzunarul lor se gandesc.
2019-01-28 16:11:16