Locale Altele
Duminica, 18 Aprilie 2021
Dum, 18 Apr 2021
Satu Mare, codaș absolut la atragerea fondurilor europene. De 100 de ori mai puține ca la Oradea.
PressHub  - Marti, 12 Februarie 2019

Municipiul Satu Mare conduce detașat... la coada clasamentului orașelor reședințe de județ din regiunea de Nord-Vest a Transilvaniei în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.

Clasamentul a fost alcătuit de PressHub, în cadrul unui proiect al Freedom House Romania, pe baza analizei contractelor semnate prin Programul Operațional Regional (Regio) 2014 – 2020 până la finalul anului 2018.

Pe acest program, Oradea a semnat contracte de finanțare europeană în valoare de 582,9 milioane de lei (cofinanțare europeană pentru proiecte totale de 690,7 milioane de lei), Cluj-Napoca – 419,9 milioane de lei (total proiecte: 502,1 milioane), Baia Mare – 72,2 milioane de lei (total proiecte: 81,5 milioane), Bistrița – 57,9 milioane de lei (total proiecte: 79,9 milioane), Zalău – 37,5 milioane de lei (total proiecte: 48,7 milioane), în vreme ce municipiul Satu Mare figurează cu un singur contract semnat, cu finanțare europeană de 2,9 milioane de lei, și valoare totală de 3 milioane de lei.

Raportat la numărul de locuitori de la recensământul din 2011, se observă patru viteze diferite de atragere a fondurilor europene la nivel regional. Astfel, la Oradea, municipalitatea a semnat până acum contracte de finanțare în valoare de 2.968 lei pentru fiecare locuitor, mai mult decât dublu față de locul 2, Cluj-Napoca, cu o sumă per capita de 1.293 lei.

Orașele Bistrița – 772 lei, Zalău – 668 lei și Baia Mare – 583,5 lei, formează eșalonul al treilea, cu valori oarecum apropiate, în vreme ce primăria din Satu Mare a atras doar 29 lei pe cap de locuitor.

Altfel spus, dacă pentru fiecare locuitor din Oradea s-a contractat mai mult decât echivalentul unui salariul mediu net pe economie, iar la Cluj-Napoca, echivalentul unuia minim, la Satu Mare suma contractată este de 100 de ori mai mică decât la Oradea și cam de 50 de ori mai mică decât la Cluj.

Kereskenyi Gabor, primarul de Satu Mare, oraș care se distanțează în statistici prin contra-performanțe, a declarat că primăria municipiului  „a obținut”, în 2018, proiecte europene în valoare de 27 de milioane de euro. „Sunt deja depuse proiectele. Unele sunt în faza de verificare, altele deja au trecut prin această fază”, a precizat primarul de Satu Mare, citat de Agerpres, în decembrie 2018. Deocamdată, singurul aprobat spre finanțare este cel privind amenajarea unei piste pentru biciclete pe strada Barițiu. 

Cum vin banii

Reședințele de județ beneficiază de cea mai consistentă axă de finanțare din Programul Operațional Regional, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Banii prin această axă au fost alocați de la nivel național, în funcție de populația fiecărei reședințe. Astfel, orașele nu au concurență pentru aceste finanțări, ci trebuie doar să scrie proiecte pentru a lua banii.

Sunt vizate prin această schemă de finanțare patru domenii: mobilitatea urbană, reabilitarea spațiilor degradate pentru a crește suprafața de spațiu verde, finanțarea incluziunii sociale în zonele marginalizate și reabilitarea infrastructurii educaționale.

Prin această axă, Cluj-Napoca are o alocare de 45,1 milioane de euro, Oradea, 36,1 milioane de euro, Baia Mare, 29,1 milioane, Satu Mare, 26,8 milioane, Bistrița, 23,8 milioane, și Zalău, 21,7 milioane de euro.

Pe lângă această axă, administrațiile reședințelor de județ pot aplica și pe alte axe, unde principiul de finanțare este „primul venit, primul servit”, cum sunt schemele de finanțare pentru revitalizarea patrimoniului cultural sau reabilitarea termică a clădirilor.

Foto: Tudor Photo Blog

1620 vizite
Distribuie pe