Sosit la Satu Mare cu o întârziere de două ore faţă de programul anunţat iniţial, prim-ministrul României, Emil Boc a debordat de optimismul cu care ne-a obişnuit şi ne-a promis şi luna de pe cer, îndemnându-ne să fim şi noi, la rândul nostru, foarte optimişti.
Încă de la orele dimineţii, femeile de serviciu de la Palatul Administrativ şmotruiau de zor geamurile uriaşe din holul principal al clădirii, unde era un du-te-vino continuu al directorilor şi primarilor, care şi-au luat cu această ocazie o zi liberă de la serviciu, dar suntem convinşi că nu vor simţi această lipsă la salariu.
Nişte funcţionăraşi cu cravata la gât au încercat să-i convingă pe organizatorii Serbărilor Timişoreana să suspende lucrările de amenajare a corturilor şi scenei din Centrul Nou „până pleacă domnul prim-ministru, să nu-l deranjăm”, dar după ce şeful echipei de constructori le-a cerut funcţionăraşilor să plătească orele suplimentare cauzate de o asemenea întârziere, aceştia au lăsat-o mai moale, iar lucrările au continuat.
Imediat după sosire, premierul Emil Boc, însoţit de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au intrat în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde îl aşteptau vreo 200 de directori şi primari PDL-işti şi PSD-işti, care s-au ridicat cu toţii în picioare şi au aplaudat ca la Plenarele PCR.
După vreo cinci minute, presa a fost poftită afară din sală şi au urmat încă două ore de aşteptare până la conferinţa de presă programată după şedinţă.
Teoretic, la şedinţa s-au discutat lucruri importante despre judeţul Satu Mare, practic, însă, premierul şi suita sa au urmărit o prezentare în Power Point despre cele mai importante proiecte ale administraţiei publice judeţene. Un funcţionar hâtru, care a prins şi Epoca de Aur în administraţie, a şi remarcat faptul că „e ca pe vremuri, numa’ că acuma avem Power Point”.
A urmat, apoi, conferinţa de presă, la care premierul a fost foarte darnic cu promisiunile, asigurându-ne că prioritatea Guvernului pentru anul viitor în ceea ce priveşte judeţul Satu Mare este asigurarea finanţării pentru realizarea drumului de ocolire a municipiului Satu Mare, inclus iniţial în proiectul drumului expres Baia Mare – Satu Mare – Nyiregyhaza, care are şanse minime de realizare în viitorul apropiat.
Totuşi, premierul a dat asigurări că Guvernul nu va uita investiţiile în infrastructura judeţului Satu Mare şi le va realiza în funcţie de priorităţi şi posibilităţi financiare.
Printre altele, Emil Boc, a amintit de pasajul de trecere peste calea ferată de la Moftin, care ar trebui să se construiască în cursul anului viitor, despre modernizarea Drumului Naţional 19 între Satu Mare şi limita de judeţ cu Bihor, având ca termen de finalizare anul 2011, despre o variantă de ocolire a municipiului Carei, pentru care ar trebui să se organizeze licitaţie încă la sfârşitul acestui an, precum şi despre cel de-al treilea pod peste Someş, pe care doresc să-l construiască în urma unor finanţări prin programe internaţionale, dar nu a putut să precizeze deocamdată cam care ar fi acele programe.
Referitor la drumul de centură al municipiului Satu Mare, Emil Boc a declarat că, odată aprobată finanţarea în cursul anului viitor, acesta se poate construi în termen de doi ani şi, în acelaşi timp, vor fi finanţate şi lucrări de modernizare la mai multe drumuri judeţene.
În final, premierul ne-a cerut să fim optimişti, arătând că, de exemplu, chiar şi un asemenea proiect al drumului de centură poate constitui un motiv întemeiat pentru a ieşi din letargia specifică crizei economice pe care o trăim.
Emil Boc şi-a continuat drumul spre Maramureş, unde vizitează o fabrică de mobilă şi are programate întâlniri cu autorităţile judeţene de acolo.