Locale Altele
Joi, 21 Septembrie 2023
Joi, 21 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ministrul Ioan Deneș anunță investiții de anvergură pentru județul Satu Mare
PSD Satu Mare  - Joi, 4 Aprilie 2019

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a prezentat joi, în cadrul unei ședințe care a avut loc la sediul Primăriei orașului Negrești-Oaș, proiectele de investiții pe care ministerul, prin instituțiile subordonate, le va derula în acest an în județul Satu Mare.

Ministrul a fost însoțit de directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, și directorul ABA Someș –Tisa, Ioana Diaconescu, iar la ședință au participat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, prefectul Darius Filip, deputatul Ioana Bran, consilieri județeni și primari din zonă, directorii instituțiilor subordonate, alături de alți invitați.

Potrivit ministrului Ioan Deneș, în acest an, pentru județul Satu Mare a fost alocată suma de 21,40 milioane lei pentru investiții. Pe lângă valoarea alocată pentru anul 2019, Ministerul a asigurat credite de angajament în valoare de 202,75 milioane lei, în vederea realizării procedurilor de achiziție publică pentru amenajarea Văii Lechincioara și amenajarea Văii Bârloagele, dar și pentru proiectul ”Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitura până la frontiera cu Ungaria”.

Ministrul a prezentat obiectivele de investiții care se vor finaliza în acest an:

- ”Punere în siguranță a liniei continue de apărare râu Crasna în zona localităților Giorocuta și Supurur de Jos” – valoare 6,5 milioane lei, lucrare începută în 2017 care urmează să fie finalizată în 2019.
- ”Amenajarea râului Someș pe sectorul Ulmeni – Apateu” - Valoare alocată pentru 2019 – 3,2 milioane de lei ( valoarea totală a proiectului 55,23 milioane lei). Din valoarea alocată pentru acest an se va finaliza și reception obiectivul ”Valea Vinului” + 207 metri consolidare mal și se va începe obiectivul Corod 86 metri consolidare mal.
- ”Amenajare Vale Lechincioara și Vale Bârloagele” – valoare proiect 14,88 milioane lei, din care 8,3 milioane lei alocați pentru 2019, urmând ca în acest an să fie finalizată investiția.
- ”Amenajare Valea Rea” - 13,55 milioane de lei, lucrări începute în 2017 care vor fi finalizate în acest an printr-o investiție de 1,94 milioane lei.

Cel mai mare proiect de investiții care va fi derulat de Ministerul Apelor și Pădurilor în județul Satu Mare este cel privind punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, un proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în valoare de circa 50 de milioane de euro.

Conform proiectului, principalele lucrări ce vor fi executate vizează reabilitarea și punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, realizarea unei acumulări nepermanente de tip polder în zona Dimoșag, supraînălțarea digurilor existente, consolidări ale malurilor, precum și alte lucrări de apărare prevăzute de-a lungul râului Tur și a afluenților Talna și Turț.

După ședință, ministrul a inspectat stadiul lucrărilor care se derulează în cadrul proiectului de investiții „Amenajare Valea Lechincioara și Valea Bârloagele” și Acumularea Călinești, unde va fi implementat unul dintre cele mai de anvergură proiecte de investiții derulate în județul Satu Mare. De asemenea, ministrul a inspectat dimineață lucrările realizate în cadrul obiectivului de investiții „Amenajare Valea Rea”.

Tags: ministru  paduri  ape  investitii  calinesti  satu mare  
1502 vizite
Distribuie pe