Locale Altele
Marti, 25 Ianuarie 2022
Marti, 25 Ian 2022
Chirii nesimțite pentru partide în centrul Sătmarului. UDMR a modificat ”în ultima clipă” suma pentru sediul său, ca să pară că plătește cel mai mult
Florin Răchitan  - Joi, 30 Mai 2019

În fervoarea revoluționară din ultima săptămână, colegii noștri mai tineri din presa locală (de fapt, unul dintre ei, care nu mai încasează cei 500 lei/lună de la Primăria Satu Mare ca să scrie frumos, fiindcă a lipsit o vreme din țară) au descoperit șmenozeala pe care o puneau la cale grofii cu ajutorul slugilor lor pentru a cumpăra la preț ridicol sediul UDMR din buricul târgului Sătmarului.

Campania de care s-a ținut tare băiatu în ultimele zile a avut efectul potrivit, adică grofii s-au răzgândit și au scos în ultima clipă de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local proiectul care prevedea șmenul, pe motiv că trebuie făcute ”clarificări” :))))))

Asta după ce grupul consilierilor locali al PSD anunțase printr-un comunicat de presă că va vota împotriva proiectului, ceea ce anula, practic, toate eforturile grofilor de a-i cumpăra sau șantaja pe slugile lor din PNL sau ALDE, așa cum s-a mai întâmplat cu alte ocazii, în condițiile în care fără voturile consilierilor PSD nu întruneau majoritatea absolută de două treimi pentru a aproba un proiect ce ține de înstrăinarea unui imobil din patrimoniul public al municipiului Satu Mare.

Noa, a venit și ședința Consiliului Local! Viceprimarul liberal Adrian Albu, băgat la înaintare, ca și cum el ar fi inițiat proiectul, ca să nu înceapă Agenția Națională de Integritate să facă nush ce anchete pe la Primăria Satu Mare pe tema asta, a anunțat că retrage proiectul de pe ordinea de zi, după care primarul Kereskenyi Gabor s-a luat de PSD-iști, să fie show!

Mai neexperimentat în relația cu grofii, colegul nostru mai tânăr din presa locală apucase să ceară frumos, oficial, de la Primărie, lista cu sumele pe care le plătesc diferitele partide pentru chiriile sediilor din zona centrală a municipiului Satu Mare.

Asta i-a dat idee edilului-șef să bage lista și în ședința Consiliului Local, să fie filmat și transmis pe Facebook, respectiv în ”presa de 5 milioane”, listă din care reieșea că UDMR plătește, de fapt, cea mai mare chirie pentru sediul propriu, deci (nu-i așa?) partidul reprezentativ al ”maghiarilor” din Teleorman și Botoșani (județe în care a obținut voturile necesare pentru a trece pragul la alegerile europarlamentare n.r.) este ”îndreptățit” să cumpere de la Primăria condusă de UDMR un imobil în centrul Sătmarului la prețul a două apartamente din Micro 16. În rate!

Primarul a dezvăluit cu această ocazie că, de exemplu, PSD plătește doar 200 lei/lună pentru a închiria sediul somptuos de pe colțul străzii Ștefan cel Mare, în timp ce UDMR plătește 1.000 de lei/lună pentru sediul de pe strada Mihai Viteazul. Ca să fie ghiveciul complet, i-a băgat și pe săracii șvabi, chiriași cu 11 lei/lună ai unui imobil pe strada Horea pentru Forumul Democrat German, care l-au ajutat la ultimele alegeri să câștige Primăria Satu Mare prin niște manevre pentru care strămoșii lor i-ar fi deportat în lagărul de concentrare de la Dachau!

Edilul-șef a dorit să sublinieze ”ipocrizia” PSD în această chestiune, doar că a uitat că, cel puțin în ultimii trei ani, el a condus Primăria care a încasat cei 200 lei/lună de la PSD pentru chiria sediului de pe strada Ștefan cel Mare și, în mod ”inexplicabil”, până acum nu s-a gândit să dezvăluie această informație opiniei publice. În schimb, a continuat să încaseze fără nici o problemă cei 200 lei/lună de la PSD.

Dar nici măcar nu asta e bomba în toată știrea! Bomba vine mai degrabă de la portalul de știri în limba maghiară Atlatszo.ro, specializat pe investigații legate de șmenurile grofilor UDMR din Transilvania, care a publicat ieri un foarte interesant articol despre condițiile în care a închiriat UDMR sediul din Satu Mare în ultimii 5 ani.

Portalul maghiar publică o copie a contractului original încheiat în 2013 între fostul primar Dorel Coica și conducerea UDMR, care în mod curios este reprezentată de ”președintele” Ori Pakai Francisca, tânăra băgată ”la înaintare” în toate contractele cu finanțări uriașe ”dubioase” de la bugetul public al municipiului Satu Mare  pentru diverse evenimente și festivaluri cu tematică maghiară.

În contractul ce a avut perioadă de valabilitate până în martie 2018, se citește cât se poate de clar suma de 70 lei/lună, împărțită astfel: 6 lei/lună pentru o suprafață de 35 mp, care, potrivit descrierii din contract, constituie ”sediu”, și 64 lei/lună pentru restul de 355,68 mp, care constituie ”birou senatorial”. Ceea ce înseamnă că, potrivit hârtiilor, cea mai mare parte a ceea ce toți maghiarii din județul Satu Mare cunosc ca fiind sediu județean al UDMR era, de fapt, biroul senatorial al celui care a fost atunci senator, actualul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba. Nu neapărat asta e problema, ci suma totală și jmekeria prin care au redus, în acte, suprafața sediului UDMR la cea a unui apartament din Micro 14, când pe oricine care a fost vreodată în sediul UDMR de pe strada Mihai Viteazul l-ar apuca râsul citind așa ceva ;))

Se pare că, pentru a nu bate atât de tare la ochi, contractul a fost reînnoit în luna aprilie a anului trecut, pentru ca primarul Kereskenyi Gabor să se poată lăuda acum cu suma ”fabuloasă” de 1.000 de lei/lună pe care o plătește UDMR pentru chirie, în comparație cu suma de doar 200 lei/lună pe care, potrivit propriilor declarații, PSD o plătește ”de ani buni” Primăriei Satu Mare.

În altă ordine de idei, conducerea Primăriei Satu Mare a anunțat tot în ședința de azi a Consiliului Local că va rezilia contractul cu firma din Zalău care a ”reabilitat” Podul Decebal și urmează să facă ”reparații” în regim propriu pe pod. Asta după trei ani de zile în care susțineau că nu se poate rezilia contractul, deoarece așa a fost conceput de fosta conducere a Primăriei Satu Mare și după ce au plătit firmei din Zalău toate sumele stipulate în contract!

Tags: jmekerie  chirii  sedii  partide  
1067 vizite
Distribuie pe