Locale Altele
Sambata, 18 Ianuarie 2020
Sam, 18 Ian 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma a blocat un posibil tun imobiliar din bani publici
Florin Răchitan  - Luni, 5 August 2019

După ce le-a dat peste cap calculele în ceea ce privește indemnizațiile nesimțite cu care doreau să-și recompenseze slugile băgate în Consiliul de Administrație al Aeroportului Satu Mare, liberalul Adrian Cozma le-a dezamorsat grofilor și un foarte posibil tun imobiliar pe care se pregăteau să-l dea în aceeași ședință a Consiliului Județean, săptămâna trecută.

După cum am informat, Guvernul a aprobat încă la începutul anului suma de 12 milioane de lei pentru achiziția unui nou sediu în care ar urma să se mute Biblioteca Județeană, cunoscute fiind condițiile improprii în care își desfășoară activitatea această instituție și risipa uriașă de bani publici pentru plata chiriei lunare.

Pentru a pregăti achiziția unui imobil potrivit găzduirii Bibliotecii Județene, dar și pentru alte achiziții în viitor, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a propus un nou regulament ce ar fi trebuit aprobat în ședința de lunea trecută.

Doar că o lecturare mai atentă a regulamentului a dezvăluit o serie de ”dedicații”, ceea ce nu e de mirare, fiind vorba de aproape 3 milioane de euro, care s-ar cuveni să intre în buzunarele unor ”prieteni”, care, din pură întâmplare desigur, au de vânzare vreo clădire, poate dobândită chiar recent sau care ar urma să fie dobândită la un preț foarte ”avantajos” în zona centrală a municipiului Satu Mare, poate chiar de la o altă instituție condusă de grofi. Noa, nu dăm cu parul, numa’ cu presupusul ;))

Deci, băetzii au încercat să bage pe gâtul consilierilor județeni un regulament prin care o comisie specială formată pentru achiziții (și știm cine constituie majoritatea politică într-o asemenea comisie, nu-i așa? Sau nu știm? ;)) 

În traducere: conducerea Consiliului Județean Satu Mare își face foarte mari griji pentru interesele ofertanților, astfel că detaliile negocierilor nu ar trebui, în nici un caz, să fie făcute publice, ca nu cumva să afle fraerii plătitorii de taxe despre ce-i vorba.

În același spirit de ”transparență”, conducerea Consiliului Județean Satu Mare propune:

Cam cunoaștem care sunt cele două cotidiene de circulație locală în care anunțurile de acest gen sunt bine ascunse între reclamele pe care nu le citește nici dracu’, dar pentru care Consiliul Județean plătește din banii fraerilor contribuabililor sume de zeci de mii de euro anual pentru ”promovarea proiectelor europene”.

Noa, baiu’ e că Adrian Cozma e președintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Județean, numit acolo pe vremea când grofii credeau că e una dintre slugile lor, deci pot să-l controleze (Cozma fiind consilier PNL, iar PNL e în alianță cu UDMR la nivel județean, deci ar trebui să se ”supună”, teoretic). Numa’ că, între timp, ghinion!  ;))

Comisia Juridică a propus niște amendamente la regulamentul înaintat de conducerea Consiliului Județean, ceea ce a spart niște siguranțe în Palatul Administrativ. 

De exemplu:

În traducere: expertul Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, cel care este îndreptățit să stabilească dacă prețul cerut pentru un imobil este corect sau nu, în funcție de situația actuală de de piața imobiliară, nu va putea fi ales ”numa’ așa ni”, ci procedura va fi un pic mai complexă, ceea ce implică nu mai puțin de 5 experți (fiecare având posibilitatea să depună contestație dacă simte că ceva nu-i în regulă).

De asemenea, se pune un pic de presiune pe lipitorii de afișe hârțogarii de la Consiliul Județean să le trimită e-mailuri frumoase consilierilor județeni care, eventual, ar dori să vadă cu ochii lor cam pe ce se vor f... cheltui 3 milioane de euro din banii sătmărenilor (bine, bani de la Guvern, dar tot de la sătmăreni sunt, printre alții ;))

Ca o completare, anunțul privind intenția de cumpărare a unui imobil de către Consiliul Județean pentru a servi ca sediu pentru Biblioteca Județeană ar trebui să fie publicat nu doar în ”ziarele prietene”, ci și sub formă de comunicat de presă transmis tuturor organelor de presă din județul Satu Mare. Gratis! Abia așteptăm să publicăm anunțul! :)))))

Când au citit amendamentele astea, băieții au îngălbenit! Să-i fi văzut cum alergau ca titirezu’ pe coridoarele Palatului Administrativ, cu 5 minute înainte de începerea ședinței, dintr-un birou într-altul, în încercarea de a găsi o soluție pentru ”neutralizarea” acestor amendamente!

Până la urmă, în lipsa președintelui Consiliului Județean, cel care propusese varianta originală a regulamentului de achiziție, băetzii au decis, în ultima clipă, retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre cu pricina. Pesemne au ajuns la concluzia că e de preferat o amânare decât un eșec total.

Noa, acuma vă prezentăm posibilele scenarii la care vor apela grofii în următoarele ședințe ale Consiliului Județean pentru a-și duce planul până la capăt:

  1. Mobilizarea juriștilor hârțogarilor de la Consiliul Județean, să găsească ceva chichițe juridice prin care ar putea demonta amendamentele propuse de însuși președintele Comisiei Juridice a Consiliului Județean, Adrian Cozma, avocat de meserie, chiar cu riscul de a-și asuma un proces lung și costisitor în instanță, pentru care Consiliul Județean ar trebui să angajeze... avocați. Adică să mai f... cheltuie niște zeci de mii de euro din banii fraerilor contribuabililor sătmăreni.
  2. În cazul în care juriștii hârțogarii de la Consiliul Județean nu găsesc nici o chichiță juridică, vor trebui să apeleze la soluția disperată: schimbarea lui Adrian Cozma din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Consiliului Județean, în speranța că un nou președinte ar putea să impună regulamentul propus în forma inițială de către conducere. Demersurile au fost începute deja, odată cu cooptarea în Consiliul Județean a avocatei careience Eva Mărginean, membră UDMR, în locul demisionarului Rudolf Riedl. Ea ar fi trebuit să fie votată și membră în Comisia Juridică, doar că nu a fost momentul potrivit, deoarece mulți dintre colegii din tabăra ei sunt în vacanță, astfel că, spre marea uimire a grofilor, neavând majoritatea de voturi asigurată în ședința de luni, nu a reușit să intre în Comisia Juridică, unde ar fost doar o formalitate (teoretic, practic e un pic mai complicat) să fie votată oficial președinte, în locul lui Adrian Cozma. Desigur, dacă cineva ar fi venit cu o propunere în acest sens ;))

Urmează să vă ținem la curent, să vedem la care dintre aceste manevre vor apela grofii în ședințele următoare. Că alea 3 milioane de euro trebe cheltuite cumva! ;))

Tags: biblioteca  tun  imobiliar  adrian cozma  
1195 vizite
Distribuie pe