Prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean după perioada concediilor de vară a avut pe ordinea de zi peste 40 de puncte, iar conducerea s-a prezentat în noua formulă rezultată în urma înlocuirii vicepreşedintelui liberal Valentin Macec cu PSD-istul Mircea Govor.
Lucrurile însă nu sunt pe deplin clarificate în această privinţă, dovadă fiind amânarea aprobării procesului verbal al şedinţei de la începutul lunii august, când s-a hotărât schimbarea din funcţie a lui Valentin Macec.
După cum se ştie, liberalul a atacat la Tribunal decizia consilierilor judeţeni, procesul fiind pe rol, iar preşedintele Csehi Arpad a argumentat necesitatea amânării aprobării procesului verbal prin dorinţa de a avea timp „să studiem problema”. Aceasta poate fi considerată o premieră, deoarece nu ţinem minte ca, cel puţin în ultimul deceniu, să se fi cerut vreodată în Consiliul Judeţean amânarea aprobării procesului verbal al şedinţei precedente.
În acelaşi timp, însă, sigur pe sine, Mircea Govor a ţinut să facă unele precizări cu privire la statutul său, răspunzând acid declaraţiilor liberalilor, potrivit cărora PSD-istul ar fi doar un vicepreşedinte de decor, fără atribuţiuni oficiale şi fără drept de semnătură.
Govor a explicat că nu avut ocazia să-i fie delegate atribuţiuni oficiale de către preşedintele Consiliului Judeţean, deoarece acesta tocmai se însurase, iar pe noul vicepreşedinte nu l-a lăsat inima să-l cheme din luna de miere pe şeful său direct pentru o asemenea chichiţă birocratică.
Acum, însă, Mircea Govor a moştenit oficial toate atribuţiunile pe care le-a avut predecesorul său liberal în domeniul achiziţiilor publice şi al dezvoltării regionale şi are şi drept de semnătură pe documentele oficiale ale Consiliului Judeţean.
El a declarat că ar fi preferat să aibă coleg în celălalt post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean pe cineva din PD-L, deoarece, fiind împreună în coaliţia de guvernare, le-ar fi fost mai uşor să facă faţă sarcinilor pe care le presupune administrarea judeţului.
Celălalt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, liberalul Adrian Ştef, a anunţat că partidul pe care îl reprezintă va continua demersurile pentru anularea deciziei de schimbare din funcţie a lui Valentin Macec, considerând că aceasta este ilegală.
Afişând o atitudine aparent naivă, dar în care se amestecă machiavelismul şi calculul politic rece, preşedintele Csehi Arpad şi-a exprimat „satisfacţia” că prin această mutare au ajuns în prezidiul Consiliului Judeţean reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei, împreună.
Noul vicepreşedinte PSD-ist şi-a început în forţă mandatul, anunţând că va pleca împreună cu preşedintele Csehi Arpad la Bucureşti, pentru a face demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii în vederea obţinerii unei finanţări necesare reabilitării Ambulatoriului de la Spitalul Judeţean. De asemenea, Mircea Govor a solicitat o legitimaţie care îi va permite să controleze personal microbusele care transportă oameni pe traseele stabilite de Consiliul Judeţean, existând numeroase plângeri cu privire la ilegalităţi comise de aceşti transportatori.
În cadrul şedinţei de luni, consilierii judeţeni au votat o rectificare „de criză” a bugetului judeţului, precum şi mai multe schimbări ale componenţei unor comisii de specialitate sau consilii administrative.
Din motive de incompatibilitate, noul director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Mircea Ardelean, şi-a dat demisia din Consiliul Judeţean, în locul său depunând jurământul colegul său de la PSD, Vasile Bercea. Domnia sa este bixădean şi lucrează ca jurist la Primăria Negreşti-Oaş.