Locale Altele
Luni, 30 Noiembrie 2020
Luni, 30 Nov 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
În plină criză de coronavirus, Primăria Satu Mare vrea să ia un împrumut de 32 milioane de euro de la bănci
Florin Răchitan  - Miercuri, 25 Martie 2020

Vă mai amintiți declarațiile de paradă din urmă cu o lună și jumătate despre ”bugetul record” al municipiului Satu Mare pe anul 2020, din care 112 milioane de lei ar urma să fie alocați pentru investiții?

Noa, Primăria Satu Mare tocmai dorește să solicite de la bănci împrumuturi în valoare totală de peste 153 milioane de lei, adică aproximativ 32 milioane de euro, ceea ce reprezintă cam jumătate din acel buget record al municipiului pe un an de zile.

Proiectul de hotărâre cu pricina urmează să fie supus votului consilierilor locali în ședința de joi, organizată în condiții speciale, pe o platformă online, iar dacă va fi aprobat de către majoritatea formată, foarte probabil, din UDMR+PNL și, eventual, ALDE, atunci Primăria va îndatora municipiul Satu Mare pe următorii 15 ani (!!!!)

Pentru ce anume dorește să cheltuiască primăria creditul uriaș pe care vrea să-l contracteze în mijlocul pandemiei de coronavirus, profitând de faptul că majoritatea sătmărenilor au acum cu totul alte griji mai stringente și ”le scapă” aceste învârteli?

În principal, este vorba despre acoperirea cofinanțării proiectelor europene cu care se laudă de patru ani de zile (se pare că în bugetul record nu există fonduri nici măcar pentru cofinanțarea acelor proiecte ;)), precum și finanțarea unor lucrări edilitare, cum ar fi amenajarea parcărilor din Micro 17 și cartierele Carpați, începute încă în mandatul trecut, dar se pare că actuala conducere a Primăriei s-a trezit fix acum să îngrașe porcul în ajunul alegerilor locale, în speranța că acestea vor fi întârziate din cauza crizei coronavirusului.

Pe lângă acestea, cam o treime din sumă va merge pe refinanțarea unor credite contractate în anii 2005 și 2008, care nu au fost plătite în întregime nici până în ziua de azi, adică 15 ani mai târziu (!!!)

Într-o postare pe Facebook, consilierul local Ciprian Crăciun atrage atenția că poate nu este cel mai potrivit moment acum, pe timp de situație de urgență, să luăm un ditamai creditul de zeci de milioane de euro care ne va împovăra pe următorii 15 ani.

”Rugam pe aceasta cale intreaga conducere a Municipiului si a Judetului Satu Mare sa faca o prioritate din sanatatea si securitatea cetatenilor, nu din contractarea unor credite.

Prin urmare, solicit executivului si celor in masura sa faca toate eforturile necesare pentru achizitia de halate, combinezoane, masti si alte materiale de protectie necesare atat pentru cadrele medicale, cat si pentru cetatenii satmareni, sa asigure achizitionarea (evident si cu ajutorul Consiliului Judetean), mai multor aparate de ventilatie si altor aparate necesare in spitalele noastre.

De asemenea, sa asigure cadrelor medicale cele mai bune conditii posibile pentru tratarea pacientilor si pentru a-i face cat mai putini vulnerabili. Ar fi indicat sa gaseasca solutii si pentru a gestiona problemele complexe din centrele de ingrijire pentru vasnici si pentru persoanele mai vulnerabile in aceste momente”
– solicită consilierul local Ciprian Crăciun.

El a anunțat că, în numele Grupului PSD din Consiliul Local, va cere scoaterea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de joi sau măcar amânarea dezbaterii acestuia până la momentul în care starea de urgență va înceta.

Mingea e în terenul grofilor și al slugilor acestora.

2264 vizite
Distribuie pe